Diyetin zihin geliştirip geliştirmediği konusunda çok fazla soruyla karşılaşırım. Kısa yanıtı tam bir “evet” tir. “Ne yiyorsanız, o’sunuz” sözü gerçekten doğru.  Birçok kişi yediklerinin fiziksel sağlıklarını etkilediğinin farkındadır. Yüksek yağ oranlı besleniyorlarsa kalp hastalıkları geliştirmeleri olasılıdır. Kalsiyumca zengin olan sütten kaçınmak osteoporoz riskini arttıracaktır. Ancak bu hastalıklar kendilerini göstermeden yıllarca önce kötü beslenme vardır. Kemikleriniz kırılmadan ya da arterleriniz tıkanmadan çok önce kötü yiyecek seçimleriyle düşünceniz bulanır.  Aslında bağlantı öylesine hızlıdır ki gerçekte kahvaltıda ne yediğiniz ya da yemediğiniz düşünme hızınızı ya da öğleden sonra bilgiyi  anımsama gücünüzü etkileyebilir.  Bazı yiyecekler hafıza kaybını hatta zaman içinde Alzheimerı bile bertaraf etmekte size yardımcı olabilir!

Öte yandan, kötü diyetler yalnızca bu temel beyin koruyucularını sağlamakta başarısız olmazlar aynı zamanda beyni zararlı maddelerlerle doldurarak meydana gelen hasara hasar eklerler. Örneğin, doymuş yağ kan damarlarını tıkar ve beyne oksijen taşınmasını daha yetersiz hale getirir. Balık ve sebzelerden uzak duran ve çok fazla et, fast food ve yağlı mandra ürünleri tüketen insanların depresyona, hafıza kaybına ve konsantrasyon bozukluğuna eğilimli olmaları, keskin zihinli insanların da doymuş yağ oranı ve kolestrolü  düşük diyetli fakat meyva, sebze gibi beyni geliştiren besin maddeleriyle dolu besinlerle beslenmeleri şaşırtıcı değildir.

Yiyecekler düşünmeyi nasıl etkiler? Kısacası, iyi bir diyet beyninizi,

1) beyin hücrelerinin sürdürülmesinde temel yakıt olan karbonhidratlar gibi,

2) sinir ve beyin hücreleri için yapı taşları olan omega-3’ler gibi,

3) optimal beyin fonksiyonlarını korumak için montaj hattı çalışanları gibi hizmet veren B  vitaminleri gibi,

4) hassas beyin dokusunu hasardan korumak için savaşçı ve cephane olarak çalışan anti oksidanlar gibi besinleri sağlayarak korur.

Sonra daha çok ayrıntı vereceğim, ancak hem enerji düzeyinizi hem de hafızanızı arttırmak için iyi bir kahvaltıya, hafif ve sağlıklı bir öğle yemeğine, doğru atıştırmalıklara, her gün güçlü dozda belirli besin maddelerine ve çok fazla ağır olmayan bir akşam yemeğine gereksiniminiz olduğunu söylemek yeterlidir.

http://www.thirdage.com/nutrition/diet-improve-memory#ixzz0rWHnvMtt

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim