Kışın Cilt Kurumasından Nasıl Kurtulunur

 

Kışın bütün sağlık sorunları soğuktan ve gripten korunmaya dönüktür  ancak cildiniz de korunmaya gereksinim duyar.

Kışın soğuk havalar ve genelde düşük nem cildi kuru ve çatlak bırakarak zarar verebilir, diyor dermatolog Dr. Ashley Cavalier.

“Kış cilt için yılın çok zor bir zamanıdır,” diyor Cavalier. “Birçok kişi cilt kuruluğuyla savaşır. Hava cildin nem kapsamını değiştirir.”

Tipik hava koşulları –soğuk, kuru hava ve düşük nem- ciltte küçük çatlaklara  ya da cildin pul pul olmasına ve egzemaya yol açabilir.

Cildi korumak için Cavalier cildi rutin olarak nemlendirmeyi öneriyor.  İnce losyonların kullanılabileceği yazdan farklı olarak Cavalier daha kalın kremlerin kullanılmasını öneriyor. Losyonlara farklı olarak kremlerin cildin nemini alıkoymasına yardım eden daha çok yumuşatıcısı vardır.  İçeriğinde petrolatum (petroleum jelly) ya da shea butter olan kremlerin kullanılmasını öneriyor. Bu içeriklerin cildin doğal yağlarını korumasına yardım ettiği ve nemi korumak için ciltteki molekülleri, lipidleri desteklediği ortaya konmuştur.

“Bunlar cildinizin iyi görünmesi ve ayrıca iyi hissetmesi için araçlardır,” diyor Cavalier.

Bedenin bazı kısımları, eller gibi, ek ilgiye gereksinim duyar. Çünkü ellerdeki cilt daha incedir, daha az yağ bezeleri vardır ve daha sık yıkanır, kurumaya ve çatlamaya karşı daha hassastır. Kalın bir kremin daha sık sürülmesi ellerin yumuşak tutulmasına yardımcı olur.

“Her el yıkamadan sonra nemlendirici kullanmak ya da mümkün olduğu kadar sık kullanmak yardımcı olur,” diyor Cavallier.

Dudak ve göz kapaklarındaki cilt de incedir ve kurumaya karşı daha hassastır. Cavallier,  göz kapaklarına  petroleum  jeli,  dudaklara da krem öneriyor.

“Eğer kuru bir ciltle savaşıyorsanız kremi her saat sürün,” diyor.

Diğer sorunlu alanlar topuklar, dirsekler ve dizlerdir. Bunlar için de petroleum jeli ya da nemlendiriciyi daha sık uygulayın.

Cavallier’in verdiği diğer bir ipucu da  banyodan sonra krem sürmek. Banyodan sonra üç dakika kremle ovmayı ve sıvazlamayı öneriyor, kuru cildin nemin çoğunu alıkoymasına yardımcı olmak için. Banyo yaparken suyun ısısını düşük tutmaya çalışın. Sıcak bir duş ya da banyo soğuk bir kış günü harika hissettirebilir ama ciltte hasara yol açar.

Ayrıca sabun kullanımını azaltın, jel formunda bile olsa, çünkü cildin yağını ve nemini alır. Koltuk altları ve kasıkları yıkayın ama bedenin diğer kısımlarını daha hafif geçin.

“Herkes bilir ki, yağlı bir tava sabunlu suyla daha kolay temizlenir,” diyor. “Cildin yüzeyinden çok gerekli olan yağ tabakasını kaldırmamak önemlidir.”

Daha fazla su içmek ve nemlendirici kullanmak cilde yardımcı olur, fakat kremleri bırakmaya yetmez. Yün giysiler altına pamuklu ya da ipekli giymek cildin tahriş olmasını önlemeye yardım edecektir.

Cildimiz susuz kaldığında daha fazla kırışıklık gösteririz,” diyor Cavalier. “Dolayısıyla, onu nemli tutarak daha iyi görünür ve daha iyi hissederiz.”

Ve güneş önleyiciyi unutmayın. Kışın güneş ışınları daha az ve biz giysilerle daha çok örtülüysek de, diyor Cavalier açıktaki cildi güneş kremiyle korumalı, her ne kadar birçok insan SPF’yi (güneş koruma faktörü) 15-8 arasına düşürse de. Gene de kayağa giderseniz SPF’yi yükseltin. Güneş ışını yükseklerde daha hasar vericidir ve kar güneşin ultraviyole ışınlarının % 80’ini yansıtır, bu da cilt kanserine yol açabilir.

Birçoğu için, bu öğüt kuru ve çatlayan cildi önlemeye yardımcı olabilir ancak eğer bu  koşullar devam ederse ya da daha da kötüleşirse Cavalier bir doktora ya da cilt bakım uzmanına görünmenizi öneriyor.

http://www.thirdage.com/skin-deep/how-get-rid-dry-skin-winter?page=0,1#ixzz1CGV4HPun

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot