Evdeki en küçük oda tehlikeli bir yer olabilir

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre her yıl 15 yaş üzerindeki 235.000 kişi banyoda başlarına gelen sakatlanmalardan dolayı acil servislere baş vuruyor ve bunların %14 kadarı da hastaneye kaldırılıyor.

Sakatlanmaların üçte birinden fazlası banyo yaparken ya da duş alırken oluyor. Yüzde 14’den fazlası tuvaleti kullanırken gerçekleşiyor.

Araştırmacılar sakatlanmaların yaşla birlikte artarak 85 yaşta tepe noktasına ulaştığını buldu.  Ancak küvet civarında ya da duşta oluşan sakatlanmalar 15-24 yaşlar arasındakilerde en yaygın ve 85’in üstündekilerde en az. 85 yaşın üstündeki insanlar sakatlanmaların yarıdan çoğunu tuvalet kenarında yaşıyor.

Bayılma sakatlanmaların en yaygın sebebi değil ama en sık 15-24 yaş grubunda ortaya çıkıyor.  Alkol alımı bir faktör olabilir diye öneriyor araştırmacılar ama kanıtlamak için bir veri yok.

Yapılan analiz kadınlar için banyoda sakatlanma oranının erkeklerinkinden yüzde 72 daha yüksek olduğunu söylüyor.  Araştırmalar kadınların düşerek sakatlanma risklerinin erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor ve raporun yazarları eşitsizliğin fiziksel aktivite, düşük beden gücü, kemik kütlesi ya da hatta tedavi isteklerinin daha fazla olması bakımından farklılıklara da bağlanabileceğini ileri sürüyor.

Bütün yaşlar için en tehlike yaratan aktiviteler banyo yapma, duş alma ve küvetten ya da duştan çıkma. (Sakatlanmaların yalnızca yüzde 2.2’si küvete ya da duşa girerken meydana geliyor, fakat yüzde 9.8’i çıkarken oluşuyor.) Küvetin ya da duşun yanında gerçekleşen sakatlanmalar acil servis ziyaretlerinin üçte ikisinden fazlasının nedeni.

“Tuvalete girerken ya da çıkarken olan sakatlanmalar 65 ve daha üstü yaşlardaki insanlarda oldukça yüksek ,” diyor raporun birinci yazarı ve C.D.C’nin epidemiyoloğu Judy A. Stevens. “Tuvalette tutunacak barların olması insanlara ileri yaşlarında yardımcı olur ve herkes küvetin ya da duşun  içinde ve dışında ve girip çıktığı yerlerde tutunacak barlardan yararlanır.”

Nicholas Bakalar

http://www.nytimes.com/2011/08/16/health/research/16stats.html?_r=1&ref=health

 

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken