Sağlığınız konusunda aşırı çözümlerden bağlı kalabileceğiniz küçük, zekice  değişiklikler için vazgeçin.

Çözümler harika ama gelin yüzleşelim: Ne kadar radikal olurlarsa, onları bırakmanız o kadar çok olasıdır. Ve sonra bunu yaptığınız için kendinizi kötü hissedersiniz. Bunun yerine, bilim-destekli istatistiklere dayalı birkaç zekice yeni alışkanlık elde etmeye çalışalım.

Rutininizde yapacağınız değişiklikler pratikte çaba gerektirmeyen şeyler (örneğin, diyetinize çikolata katmak size zor gelir mi?), ancak bunların yaşam değiştiren yararları olabilir.

İstatistik: Haftada dört ya da beş kez çikolata yiyin yemeyenlere göre belki yüzde 57 daha az olasılıkla koroner kalp hastalığına yakalanabilirsiniz.

Ayrıntılar: Boston’daki Brigham ve Kadınlar Hastanesinin araştırmacıları 4.9002’den daha fazla insanı inceleyerek haftada dört-beş kez çikolata –bitter, sütlü, herneyse!- yiyenlerin çikolata yemeyenlere göre kalp hastası olmaları daha az olası. Araştırma  bunun fizyolojik nedenlerini incelemedi ancak, uzmanlar çikolatada bulunan anti oksidan flavanoidlerin kan basıncını düşürmeye yardımı olduğunu ve bunun da kalbi koruduğunu sanıyorlar.

İstatistik: Günde 30-60 dakika egzersiz yapın göğüs kanseri geliştirme riskini yüzde 80’e kadar azaltın.

Ayrıntılar: Ulusal Kanser Enstitüsüne göre 60’dan fazla global araştırma fiziksel olarak aktif kadınların hareketsiz olanlara göre göğüs kanseri geliştirme risklerinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Bir açıklama: Egzersiz hormon ve insülin düzeylerini düşürerek, bedenin bağışıklık sistemini geliştirerek ve beden yağını düşük tutarak (beden yağının yüksek dereceleri göğüs kanseri geliştirmekle bağlantılıdır) tümörleri önleyebilir.

İstatistik: Michigan Üniversitesi Sağlık Sistemince yürütülen araştırma yaşlandıkça görme sorunları fark edip bir doktora görününlerin demans geliştirme riskini bunu yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında yüzde 64’e kadar düşürdüğünü buldu.

Ayrıntılar: Görme sorunu olup da tedavi olmayan yaşlı insanların demans geliştirmeleri tedavi için uğraşanlardan daha olası (Alzheimer dahil). Gerçekte, uzmanlar şimdi az görmenin demans (yalnızca bir bulgu değil, önce düşünüldüğü gibi) belirtisi olduğuna inanıyorlar.

Stephanie Abramson ve Lisa Whitmore

http://www.realsimple.com/health/health-resolutions-made-easier-00000000049420/index.html?xid=dailynews-02-21-2012

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü