aşıEn azından 25 yıldır,  30 daha olası,  sonbahar geldiğinde, grip aşısı olurum. Yalnızca bir yıl ihmal ettim, ağrılı, ateşli, kendimden geçmiş olarak çok kötü iki hafta geçirdim.

Sonunda kendime geldiğimde mutfakta iki galonunun  alacağı kadar boş sürahi vardı. New York şehrinin suyu çok güzel ve içilebilir olduğundan geçmişte asla böyle şeyler almazdım ve bunların nereden geldiğine ilişkin  zihnimde bir anı yok.

Hasta kafa karışıklığımla o köşedeki mahzene mi sürüklemiştim kendimi? Ve eğer öyleyse, neden? Bir arkadaş nasıl olduğumu görmek için uğramış ve benim için onları mı bırakmıştı? Kimse böyle bir ziyaretten bana söz etmemişti ve boş su şişeleri yaşamın hiç çözülmemiş gizlerinden biri olarak kaldı.

Ancak hiçbir zaman o upuzun 14 günde ne kadar kötü olduğumu unutmadım ve tam olarak iyileşmem için bir ay daha geçti.

Dolayısıyla, dün çeşitli işler için dışarı çıkmışken yıllık grip aşım için bir eczaneye girdim ve bu yazı bunu  sizin de yapmanız için bir hatırlatmadır.

65 yaş ve üzerindeki insanlar grip için yüksek riskli insanlar arasında çünkü bu gruptaki insanlar genç insanlara göre hastalığın daha ciddi komplikasyonlarından rahatsız olur, Hastalık Kontrol Merkezinin (CDC) açıklamasına göre.

“Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl mevsimsel griple ilişkili ölümlerin yüzde 90’ının ve mevsimsel grip ilişkili hastaneye yatışların yüzde 60’ının 65 yaş ve üzerindekiler arasında olduğu hesaplanıyor.

“Bunun nedeni  insan bağışıklık sisteminin yaşlanmayla birlikte zayıflamasıdır. Dolayısıyla  influenza 65 yaş ve üzeri insanlar için çok ciddi bir hastalık olabilir.”

GRİP AŞISI TİPLERİ

Yaşlılar için iki aşı seçimi var – başka herkese yapılan normal olan ve Fluzuon Yüksek-Doz versiyonu. Araştırmalarda, yüksek dozun daha büyük bir bağışıklık sistemi yarattığı ortaya çıkıyor ancak daha yüksek bir korumaya yol açıp açmadığı bilinmiyor.

Fluzone Yüksek-Doz aşısı normal versiyon kadar güvenli ancak biraz daha fazla sayıda hafif ve geçici yan etki rapor edilmiş klinik denemelerde. Bunlar;

“…., aşı yerinde ağrı, kızarma ve şişlik, baş ağrısı, kas ağrıları, ateş ve halsizlik. Çoğu insanda aşıdan sonra hiç ya da çok az yan etki ortaya çıktı,”  diye rapor ediyor CDC.

Yüksek dozlu aşı yalnızca 65 yaş ve üzeri insanlar için bulunuyor.

KİMLER GRİP AŞISI OLMAMALI

Belirli kişiler aşı olmamalı ya da belirli tip aşıyı olmamalı. Tamamen kaçınması gerekenler arasındakiler geçmişte yumurtaya şiddetli reaksiyonu olanlar. (Az miktarda yumurta aşının hazırlanmasında kullanılıyor.)

Guillane-Barre Sendromu geçmişi olanlarla birlikte geçmişte grip aşısına şiddetli reaksiyon gösterenler yaptırmamalı.

Ayrıca bir burun spreyi grip aşısı var ki 50 yaş ve üzerindeki kimselere verilmemeli.  CDC sayfasında bütün uyarıları ve sınırlamaları görebilirsiniz.

GRİPTEN KORUNMA İÇİN GÜNLÜK ETKİNLİKLER

Olasılıkla bildiğiniz gibi, yıllık grip aşısı uzmanların  Amerika’da çıkacağına inandıkları en olasılı üç influenza virüsü çeşidinden yapılır. Belki doğrudurlar ve belki de değil dolayısyla kişisel korunma  önemlidir. İşte size sağ duyuyla daima bildiğiniz şeyler:

  • Hasta insanlarla temastan kaçının
  • Hastalanırsanız ateşiniz düşene kadar diğer insanlardan kaçının
  • Bir mendile öksürün ve hapşırın ve onu atın
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla  ya da alkol temelli bir  el temizleyiciyle yıkayın

Ve hala Jenny McCarthy’nin liderliğini yaptığı  anti-aşı hareketinin tamamen gözden düşürüldüğü mesajını almayanlarınız  varsa ve aşıyı reddediyorsa benden ve bütün yaşlı insanlardan uzak dursun. Lütfen.

CDC sayfasında daha fazla  gün be gün korunma öğüdü var. Bu dönem iyi kalın, herkes.

http://www.timegoesby.net/weblog/2013/09/its-flu-shot-time.html

“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot