hedonist-chocolate
Şubat 2014 Harvard Women’s Health Watch’dan

İster büyük kırmızı bir kalple ya da ister altın bir folyoya sarılı olarak gelsin çikolata Sevgililer Günüyle eş anlamlı.  Şubat 2014 Harvard Women’s Health Watch  bu hoşgörülü tatlı için sıklıkla yapılan sağlıklı iddialarının kulağa geldiği kadar tatlı olup olmadığını araştırıyor.

Başlıklara göre çikolata “sizin için iyi,” “kalbe iyi” ve “yaşlıların beynini keskinleştirmeye” muktedir. Ancak bu hoşgörülü tatlı bu söylentiyi yerine getiriyor mu? Yanıt evet -ve hayır.

Medya kakao öyküsünü kapıyor ve söylüyor, “Çikolata yemek sizin için iyi,  gidin ve çikolata yiyin. ‘ Böyle değil,” diyor Dr. Eric Ding, Harvard Halk Sağlığı Beslenme Bölümünden araştırmacı bilim insanı.  Gerçek şu ki kakaonun içindekiler sağlıklı olabilir, ancak yüksek kalorili çikolata barları sizin için iyi olmak durumunda değil.

Kakao kavrulmuş kakao tohumlarından gelir. Ve kakao flavonoidler denen bitki bileşimleri bakımından zengindir, bu bileşimlerin de kalp hastalığı riskleri ve beyne giden kan akışı üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. Çikolata şeker, süt ve diğer bileşimlerin kakao tozuna eklenmesiyle elde edilen bir şekerdir. Bu bileşimle aynı zamanda yağ ve şeker eklenir bunlar da kakaonun bazı yararlarına ters etki yapar.

Kakaonun yararları konusunda yapılan pek çok çalışmada günde ortalama 400 miligram flavonoid dozu kullanmıştır. “Sorun bunun yaklaşık sekiz siyah çikolata barına  ya da 30 sütlü çikolata barına denk olmasıdır,” diyor. “Bu kadar çikolata barı yediğinizde bütün kaloriler ve şekerde beraberinde gelir.”

Yağ ve kalori olmaksızın kakao flavonoidlerinden sağlık bakımından yarar elde etmek için daha yoğun kakao ürünü almayı düşünün.  Marketteki bazı kakao destekleri her porsiyon için 250 miligram kadar kakao flavonoidleri içeriyor.

http://www.health.harvard.edu/press_releases/chocolate-good-for-the-heart-and-brain-or-just-wishful-thinking

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld