retiring-early-300x199

Bazı araştırmalar erken emekli olmanın sizi öldürebileceğini önerirken diğerleri tam tersini söylüyor.  Bütün bilimsel araştırmalarda olduğu gibi istatistiklerin ne anlama geldiğini analiz etmek için büyük resmi anlamak önemlidir.

Shell petrol şirketi emekliliğe 55 yaşında giren ve en azından 65 yaşına kadar yaşayan eski çalışanlarının 65 yaşında emekli olanlara göre daha erken öldüklerini gösteren bir araştırma yürüttü.

BBC’nin Erken Emekli Olanlar Daha mı Uzun Yaşar? başlıklı bir makalesi neden bu istatistiklerin tam olarak doğru olmadığına ışık tutuyor:

1. Sağlıksız olanlar ve bu durumlarından dolayı erken emekli olanlar istatistikleri düşürüyor.

2. Araştırmanın verileri 55 yaşında emekli olan ve emeklilikten sonra ölenler üzerine odaklanmış,  65’te emekli olanlara değil. Bununla birlikte 55-65 yaşları arasında hala çalışıyor olan ama gene de ölenler bulgular arasına dahil edilmemiş ve “kuşkusuz 65 yaşında emekli olan hiç kimse bu yaşa ulaşmadan ölmüş olmayacak,” BBC’ye göre. Bu nedenle veriler çarpıtılmıştır.

3. Her ne kadar erken emekli olmanın daha kısa ömür anlamına geldiğine ilişkin net bir kanıt yoksa da ne kadar aktif olursanız o kadar uzun yaşarsınız konusunda çok fazla kanıt var.

Daha Yüksek Bir Ömür İçin Aktif Olun

Emekliliği planlıyor ya da 75 yaşına kadar çalışıyor olun zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalmak ömür beklentinizi arttırmanın en önemli yollarıdır.

The Archives of Internal Medicine’de geçenlerde yayınlanan bir çalışma uzun zaman süreleri boyunca oturmanın  erken ölüm anlamına geldiği olasılığını gösterdi. 220.000 kişilik bir araştırmaya göre günde 8 saatten fazla oturanların günde yalnızca dört saat oturanlara göre takip eden üç yıl içinde yüzde 15 daha fazla ölüm  şansı var.

40 yıla yayılan diğer bir araştırma orta  düzeylerde fiziksel aktivitenin ömrü 50 ya da daha yaşlı erkekler için 1.3 ve 50 ya da daha yaşlı kadınlar için 1.5 yıl uzattığını gösterdi. Aynı araştırma yüksek düzeylerdeki fiziksel etkinliğin ömür beklentisini 3.7 ve 3.5 yıl uzattığını gösterdi.

Erken Emekli Olmayın, Onun Yerine Hobiler Bulun

Rastlamış olduğum erken emekli olan ve yaşamayı durduran yaşlı insanları sayamıyorum.

Bazı nedenlerle Amerikalılar “emekliliği” yüksek bir yere koydular ve emekliliğin normal tanımı hayatınızda başka bir gün çalışmak zorunda değilsiniz anlamındadır. Bununla birlikte “emekliliğe” bu bakışın bir felaket reçetesi olduğuna sıkı bir şekilde inanıyorum.

Emekliliğe çalışmak zorunda olduğunuz son gün olarak bakmak yerine artık yalnızca maaş için çalışmak zorunda olduğunuz bir iş fırsatı olarak bakılmalıdır. Emeklilik istediğiniz her şeyi yapma yeteneğinde olduğunuz anlamına gelmeli!

Yani, kanepe minderlerini aşındırmadan önce, emeklilikte aktif kalmak için birkaç yol düşünün:

1-Yarı zamanlı bir iş edinin

Her Pazartesi korku duyduğunuz, her Cuma kutladığınız bir işte çalışmışsanız eğer şimdi neye tutkunuz varsa peşine düşmenin ve yapmak istediğiniz bir işte çalışmanın zamanıdır. Artık zorunluluktan dolayı çalışmak zorunda değilseniz aldığınız ücretin önemi olmamalı.

2- Gönüllü çalışın

Kar amaçsız ya da gönüllü olarak yerel bir okulda vb. çalışmayı düşünme. Kişisel olarak para vermenin büyük bir şey olduğunu düşünüyorum ancak zaman verme yaratılabilecek bir şeydir. Zaman sınırlıdır ve onu başkalarına yardım etmek için vermek zihinsel olarak aktif kalmanın ve kanepe patatesi olmaktan kaçınmanın harika bir yoludur.

3-Yürüyün, Bisiklete Binin, Golf Oynayın ya da Bahçenizde Çalışın

Hangi fiziksel etkinliği yapmayı seçtiğinize bakmaksızın onu yaşamınızın günlük rutininin bir parçası yapmalısınız.  Maraton koşmanızı önermiyorum ancak günde en azından 30 dakika hızlı yürüme sizi genç tutacak ve ömrünüzü uzatacaktır.

4- 20 yaşındaymış gibi eğlenin

Tamam, ciddi olarak “parti” yapın demiyorum fakat rastladığım en sağlıklı emeklilerin bir şeyler yaptıkları pek çok  farklı arkadaşları var. Seyahat edin, müzelere gidin, alışverişe gidin, kahve içmek için bir araya gelin,  yalnızca sosyal olun.

Erken emekli olmak daha genç yaşta ölüme yol açabilirse de,  uzun yaşamak ya da daha genç bir yaşta ölmek emeklilikte ne yaptığınıza ya da yapmadığınıza dayalıdır.

Genç kalın. Aktif kalın. Sağlıklı kalın.

http://www.gobankingrates.com/personal-finance/can-retiring-early-kill-sooner/

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher