Çiller, yaşlılık lekeleri, güneş hasarı… ne ad verirseniz verin, kahverengi lekeler, hepsinin tek bir ortak yanı var: Sizi yaşlı gösterirler. İşte onlar konusunda yapabilecekleriniz.

endişe

Kahverengi Lekeler Sizi Yaşlandırır

Kuşkusuz, çiller siz bir çocukken hoştu ama onlar sizi yalnızca yaşlandırır.  Aslında, Avusturya  Ludwig-Boltzman Enstitüsünün kentsel davranışlar için yürüttüğü bir 2006 araştırması dengesiz cilt tonunun bir kişinin görünümüne 20 yıl kadar eklediğini göstermiştir. “Bir kadın ister 17, ister 70 yaşında olsun, cilt tonundaki karşıtlık  yaşının, güzelliğinin ve sağlığının algılanışı bakımından önemli bir rol oynar,” diyor araştırmanın ortak yazarı Dr. Bernhard Fink.

Neyse ki, lekeli cildi düzeltmek için yapabileceğiniz çok şey var. Ürünlerden, ev çözümlerine ve dermatolog tedavilerine kadar işte size kahverengi lekeleri  nasıl açacağınız ve genel olarak cilt ton renginizi nasıl parlatacağınız konusunda öneriler. Anında genç görüneceksiniz.

büyütec

Lekelerinize Neyin Yol Açtığını Belirleyin

Bütün aşırı lekelenme eşit derecede olmaz ve doğru tedavi için lekelerinizin nedenini anlamanız gerekir. Ana suçlular: güneş hasarı, hormonal değişimler, yaralar ve kızarıklıklar.

Eğer yanaklarınızda, burnunuzda ve ellerinizde lekeleriniz varsa bunlar genellikle güneş hasarının sonucudur. “UV ışınları hücrelerinizi fazladan melanin üretmesi için tetikler ve bunlar kahverengi lekeler olarak ortaya çıkarlar,” diye açıklıyor Miami dermatoloğu Dr. Heather Woolery-Lloyd.

Eğer alnınızda ve yanak kenarlarınızda leke bulutları varsa Melasma denen durum olmaları çok olasıdır. “Hücrelerdeki pigmentasyonu tetikleyen hormonal değişimlerin sonucudur,” diye açıklıyor New York Kenti dermatoloğu Dr. Bruce Katz.

“Diğer zamanlarda, aşırı pigmentasyon sivilce patlamaları hatta isilik kararmalarından dolayı oluşabilir,” diyor Katz.

krem

Rejiminize Parlatıcı Bir Ürün Ekleyin

Her türlü aşırı pigmentasyonu tedavi etmek için yapabileceğiniz en kolay şey rejiminize parlatıcı bir serum eklemektir. Temizlemeden sonra ve nemlendiricinin altına gece ve gündüz uygulayın. Garnier Nutritioniste Skin Renew Dark Spot Corrector (resimdeki) deneyin. Woolery-Lloyd tarafından formüle edilmiştir ve cilt tonunu eşitlemek için Kojik asit, Arbutin ve ayı üzümü (Arcostaphylus cinsine ait bir bitki) karışımı içerir.

nuance

Ellerinizi Unutmayın

İster bahçede çalışmaktan, ister araba kullanmaktan olsun ellerimiz güneşe yüzümüzden çok daha fazla maruz kalır. Ve aşırı pigmentasyon  ellerinizi daha yaşlı gösterir ve sizi genel olarak yaşlandırır. Neyse ki, markette bazı harika renk açıcı kremler var. Nuance Salma Hayek My Secret Super Brighening Hand Cream (resimdeki) deneyin, kahverengi lekeleri en aza indirmek için meyan kökü içeriyor. Clinique Even Better Dark Spot Correcting Hand Cream da başka bir harika seçenektir.

damla

Bir Ev Çözümü Deneyin

Kahverengi lekeleri açmak kolay değildir, dolayısıyla mutfağınızdaki malzemelerden ne yazık ki bir mucize bekleyemezsiniz. Bununla birlikte, işe yarayan pek çok doğal malzeme var. “Üzümçekirdeği özünün klinik araştırmalarca pigmentasyonu azalttığı ve aynı zamanda güneşe maruz kaldığında cildinizin pigmentasyon üretimini azalttığı kanıtlanmıştır,” diyor Woolery-Lloyd.  Yüzeysel olarak birkaç damla kullanmanızı ya da onu evde bir ovma işleminin temeli olarak kullanmanızı öneriyor. Meyan kökü, soya ayı üzümü ve ayva da etkin renk açıcılardır. Diğer bütün tedaviler gibi bu ev çözümlerininin tam sonucunu görmek için 12 hafta kullanın.

Her ne yaparsanız yapın limondan ve limon suyundan uzak durun. “Limon yüksek pigmentasyona yol açabilir,” diyor Woolery-Lloyd. “Bu fitofotodermosis denen bir durumdur. Eğer dışarıda limonata yapıyorsanız ve ellerinizde limon reçinesi varsa, kahverengi lekelere yol açan yanmalar ve kabartılara yol açabilir.”

reçete

Dermatoloğunuzdan Bir Reçete Alın

Diğer ürünler ve ev çözümleri işe yaramadığında dermatoloğunuza danışın. “Reçete edilmiş hidrokinon kahverengi lekeleri açmak için altın standarttır,” diyor Katz. “Biz hastaların bunu çok uzun süre kullanmasını istemeyiz -en fazla birkaç ay.”  Hidrokinonun fazla kullanımı aslında daha da koyu pigmentasyona yol açabilir –geri tepme etkisi var. Dolayısıyla, eğer reçete yoluna gitmeyi seçerseniz doktorunuzun talimatlarını dikkatle uygulayın.

lazer

Büyük Silahları Ateşleyin

Rahatsız edici kahverengi lekeler için, dermatologlar lazer öneriyor. “Güneş lekeleri için pembe kristal ya da alexandrite lazeri kullanırız,” diyor Katz. “Küçük bir yara kabuğu olacaktır, ancak birkaç gün içinde geçer. Sonuç hızlıdır ve dermatoloğunuz boynunuzdaki, göğsünüzdeki ve  ellerinizdeki lekeleri olduğu gibi yüzünüzdeki lekeleri de  hedefleyebilir – lekeler Melasma olmadığı sürece ki bu durum lazer tedavisinden sonra daha kötüleşebilir.

şapka

Cildinizi Güneşten Koruyun

Dünyadaki bütün renk açıcı malzemeler ve lazerler eğer SPF kullanmıyorsanız size en küçük bir iyilik dahi yapmaz. “Hiçbir şey koruma kadar etkin değildir, “diyor Katz. Woolery Lloyd aynı fikirde: “Güneşten korunma, güneşten korunma, güneşten korunma,” diyor . “Ve ben daima en azında 30 koruma faktörü öneririm,  çünkü kimse sürmesi gerektiği kadar güneş kremi kullanmıyor.” Temel kural yüzünüze bir tatlı kaşığı kadarını her iki saatte bir uygulamaktır. Artı, kışın bunu kısmayın.  UVA ışınları bütün yıl boyunca aynı kalır ve aynı şekilde cildinize zararlıdır.

http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/beauty-and-style/get-rid-dark-spots?utm_source=Newsletter&utm_medium=628

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan