Ve onu sürecin yavaşlaması ya da tersine çevrilmesine yardımcı olması için kullanabilecekler

oldhands_1024

Bilim insanları normal hücre fonksiyonumuzdan sorumlu sıkı sarılımlı DNA demetlerinin bozulması sürecinin aslında tersine döndürülebileceğini ve bu sürecin işleyişinin Alzheimer gibi yaşlanma bağlantılı yeni tedavileri nasıl mümkün kılacağını keşfetti.

A.B.D. den Salk Enstitüsü ve Çin Bilim Akademisi bu keşfi Wermer sendromunun –etkilediği insanları normalden daha hızlı yaşlandıran bir genetik bozukluk-  altında yatan nedenleri araştırırken yaptı.

Bu bozukluğu olan insanlar katarakt, tip-2 diyabet, osteoporoz ve kanser gibi yaşlılıkla bağlantılı hastalıklardan yaşamın daha erken döneminde rahatsızlık yaşamaya başlıyor ve genellikle 40larında ve 50lerinde erkenden ölüyor.

Araştırma grubu bu sendromdan sorumlu genetik mutasyonların heterokromatin olarak bilinen dengesi bozulmuş sıkı sarılımlı DNAya yol açtığını ve bu durumun da normal hücre fonksiyonlarını engellediğini ve hücrelerin erkenden yaşlanmasına yol açtığını buldu.

“Normal DNA sarılımının bu engellenişi yaşlanmanın anahtar sürücüsüdür,” diyor Salk Enstitüsünden deneyimli araştırıcı Juan Carlos Izpisua Belmonte.

“Bu keşfin, erken yaşlanmanın bir merkez mekanizmasını belirlemesi bakımından Wermer sendromunun  – heterokromatin bozukluğu-  ötesinde anlamları var  ve  bozukluğun da tersine çevrilebilir olduğu gösterildi.”

…..

http://www.sciencealert.com/biologists-discover-key-mechanism-triggering-human-ageing

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier