Stres ve düzensiz beslenme faktörlerinin artık daha yoğun olduğu günümüzde kalp krizi de daha yaygın bir şekilde görülmeye başlandı. Genellikle ani bir göğüs ağrısı ile başlayan kalp krizi farklı şekillerde de ortaya çıkabiliyor. Olabildiğince erken müdahale edilmesi gerektiğinden öncelikle kalp krizi belirtileri hakkında herkesin bilgi sahibi olması lazım. Kalp krizinde görülen yaygın belirtileri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

Kalp Krizinde Göğüste Ağrı Oluşur

Göğüs kafesinin orta bölümünde aniden başlayan ve şiddetli bir ağrı görülür. Bazı kişilerde bu ağrı geçer ve yeniden başlar. Bazı kişilerde ise daimi olur. Bazen kalp krizi durumunda göğüste ağrı ile birlikte midede yanma hissi de oluşabilir. Bazı kişiler de oluşan ağrıyı ağırlık hissi olarak tanımlıyor. Göğüste meydana gelen ağrı yayılarak devam edebilir ve ağrıya kimi zaman yanma hissi de eşlik edebilir.

Vücudun Bazı Bölgelerin Ağrı Meydana Gelir

Göğüs aslında kalp krizinde ağrı hissedilen tek bölge değil. Başta sol kol olmak üzere omuzlarda ya da her iki kolda şiddetli ağrı da oluşabilir. Bu da yaygın görülen kalp krizi belirtileri arasında yer alır. Bazı kişilerde ise boyunda, sırtta ya da çenenin üst bölümünde ağrı meydana gelebilir. Çok yaygın olmasa da midenin üst bölümünde meydana gelen ağrı da çoğu zaman kalp krizinin sinyalleridir.

Nefeste Daralma Olur

Hastalar krizin başlaması ile birlikte solunum güçlüğü de çekmeye başlar. Nefes alıp vermede güçlük çekme ya da yeteri kadar oksijen alamama yani nefes alamama problemi de görülebilir. Nefes darlığı kalp krizinin tek belirtisi olarak da görülebildiği için mutlaka ciddiye alınması gereken bir durumdur. Nefes darlığı durumunda minimum oranda hareket edilmesi gerekir.

Bu belirtiler meydana geldiğinde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşundan yardım alınması gerekir. Genellikle tedavi öncesinde tanı konması için EKG çekilmesi gerekir. Sonrasında ise tanı konarak tedaviye geçilir. Tedavide kan sulandırıcı ilaç kullanımı, oksijen alımı ya da farklı ilaç tedavileri uygulanabilir. Kalp krizi hakkında daha fazla bilgi almak için Acıbadem Hastanesi web adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede kalp krizinin nedenleri, sonuçları ve çok daha fazla bilgi bulunuyor.

“Diğer seçeneği düşünürseniz yaşlanmak çok da kötü değil.”
~ Maurice Chevalier