bisiklete binmekEmekliler çalışma yaşamında geçen onlarca yıldan sonra sonunda zamanlarını nasıl harcayacakları konusunda tam kontrole sahip.  İşte size emeklilikteki zaman ve enerjinizle yapabileceğiniz pek çok muhteşem şeyden bazıları.

Olanaklarınınızın sınırları içinde yaşayın. Emekliliğinizi siz kazandınız, şimdi onu sürdürün. Eğer  emekli maaşından gelen sabit bir geliriniz varsa, sınırlarınız içinde kalabilmek için bütçenize bağlı kalmaya çalıştığınızdan emin olun.

Dünyayı gezin. Şimdi tatil süresi sınırı sıkıntınız olmadığına göre uzun tatillere çıkın. Bir süre başka bir ülkede yaşamaya gidin ya da bir gemi turuna katılın.

Motorlu bir ev alın. Yeni ya da kullanılmış motorlu bir ev alın ve mutfağınızı ve yatağınızı seyahat ederken yanınızda taşıyın.  Her bir milli parkı ziyaret etmeyi amaç edinin ya da benzer şeyleri.

Evinizi tekrar şekillendirin. Zamanınızı gelişmeler yapmak için kullanın. Evinizdeki eşyaları düzenlemek kadar basit ya da eve yeni bir alan eklemek kadar büyük olabilir bu. Şimdi zamanınız var dolayısıyla değişiklik yapmayı kendiniz öğrenin.

Şehir dışına taşının. Şehir trafiğinden, gürültüsünden ve masraflarından bıktınız mı? Şehir dışına taşının. Artık bir işe gereksiniminiz olmadığına göre istediğiniz yerde yaşayabilirsiniz. Yeni yerinizi bir bahçe, bir meyvalık yapmak ya da hayvan yetiştirmek için kullanabilirsiniz.

Şehre taşının. Yaşamın bütün gerekliliklerini birkaç blok ötede mi bulmaya gereksiniminiz var? Kente taşının. Evinizi küçültün ve sanatın ve kültürün en iyisini deneyimleyebileceğiniz metropolün aktif bir üyesi olun.

Bir iş kurun. Şimdi kariyeriniz bittiğine göre, hep istediğiniz bir işe başlayın. Kariyer deneyiminizi bir danışmanlık firması kurmak ya da var olan yarı zamanlı işinizi tam zamanlı bir girişime dönüştürmek için kullanın.

Yarı zamanlı bir iş edinin. Hala her gün gitmek istediğiniz bir yer istiyor musunuz? Sevdiğiniz bir şirkette eğlenceli yarı zamanlı bir iş bulun. Böyle bir işe sahip olmak yalnızca size bir miktar fazladan para kazandırmayacak aynı zamanda her gün sosyalleşebileceğiniz bir yer de verecek.

Öğretin. Zor kazandığınız bilgeliğinizi ve deneyiminizi diğer insanlara öğretmek için kullanın. Yerel kütüphanede ya da toplum merkezinde parasız bir kurs başlatın.  Çevredeki bir yüksek okul ya da üniversitede ders bile verebilirsiniz.

Gönüllü olun. Emeklilikte zamanınızı topluma geri vermek için kullanın. Becerilerinize uyacak bir fırsat bulmak için yardım dernekleri ve benzeri kuruluşlarla bağlantı kurun. Uzaklardaki fırsatları da dikkate almayı unutmayın.

Halka hizmete girin. Politik işleyişlere dahil olarak toplumunuza hizmet edin. Yerel bir temsilci ya da okul kurulu üyesi olun.

Arkadaşlarla zaman harcayın. Bölgenizdeki bazı diğer emeklilerle tanışın. Yalnızca takılmak için günlük ve haftalık planlar yapın.

Aile ziyaretleri yapın. Uzak ya da yakındaki aile üyelerini ziyaret etmeye daha fazla zaman ayırın.  Köklerinizi araştırın ve varlığını bile bilmediğiniz akrabalarınızı bulun.

Bebek bakın. Serbest  zamanınızı ailenize yardım etmede ya da etrafınızda bebek bakımı servisine gereksinimi olanlar için kullanın. Bu eğer ihtiyaç varsa fazladan para kazanımını bile sağlar.

Danışman olun. Danışmanı olacağınız bir genç bulun. Pek çok genç insan deneyimli ve başarılı birinden öğrenme şansına bayılır. Haftanızdan biraz zaman ayırarak başka birinin yaşamını değiştirmek için  kullanın.

Eğitim alın. Okula geri dönün. Diplomanızı alın ya da mezuniyet derecesi alın.  Eğlence olsun diye ilgi duyduğunuz konuyu öğrenmek için kurs bile alabilirsiniz. Pek çok üniversite belli yaşın üstündeki emeklilere indirim yapıyor.

Okuyun. Günlerinizi okumaya zaman bulamadığınız kitapları okumaya harcayın. Bütün klasikleri okumayı ya da bir kitap kulübüne katılmayı ve tutkunuza sosyal bir unsur katmayı amaçlayın.

Bir kitap yazın. Kitap yazmak zaman alır. Şimdi çok zamanınız var. Bir roman, yemek kitabı, bir rehberlik kitabı ya da hatta anılarınızı bile yazın.

Blog yazmaya başlayın. Blog öğrenin  ve emeklilik deneyimlerinizi online paylaşın.  Geçmiş kariyerinizdeki deneyiminizi ya da sahip olduğunuz bir hobiniz konusundaki bilgileri paylaşabilirsiniz.

Yeni bir dil öğrenin. Eğer emeklilikte dış ülkeye bir yolculuk planınız varsa dil öğrenmeye zaman ayırın. Uzun tatilinizde çok işinize yarayacaktır ve zihninizi keskin tutacaktır.

Bir enstrüman çalmayı öğrenin. Piyano, gitar ya da tercih ettiğiniz bir enstrümanı çalmayı öğrenin, dersler alın. Bir dahaki bir araya gelişinizde ailenizi yeni müzik yeteneğinizle etkileyeceksiniz.

Yeni bir hobi edinin. İşte şimdi  ilgi alanlarınızı genişletme zamanı. Balık tutma, bisiklete binme, bahçede çalışma, resim yapma, fotoğrafçılık ya da hatta yalnızca iskambil oynama gibi yeni hobiler edinin.

Yeni bir spora başlayın. Yeni bir atletik amaç edinmeyle mücadele ederek aktif kalın. Bir fitness grubuna katılın. Yeni aktif yaşam tarzınıza bağlı kalmak ve kendi fitness amaçları için uğraşan diğer bir gruba katılın.

Hiçbir şey. Emekliliğinizi kazandınız. Gidin hiçbir şey dahil olmak üzere istediğinizi yapın.

Philip Taylor “Fazladan para kazanmanın 104 yolu” kitabının yazarı.

http://money.usnews.com/money/blogs/On-Retirement/2011/02/11/25-things-to-do-when-you-retire

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü