Paylaşmayı düşündüğüm yazıların bir çoğu Amerikan kaynaklı. İnternette hemen karşıma çıkanlar onlar çünkü. Bu yazılarda sık sık geçecek olan  ‘baby boomer’ terimini açıklamak ve onların yaşam anlayışlarına kısaca değinmek istiyorum.  Kullandığım yazıların çoğunu üreten “baby boomer” denen bu kuşak çünkü.

‘Baby boom’ bir Kuzey Amerikan-İngiliz terimi. Özellikle Amerika’da II. Dünya savaşının bitiminde başlayıp 1960 yılı başlarına kadar süren, yıllık doğum hızında büyük artış anlamına geliyor. Amerika’da bu dönemde  gelişen ekonomiye de paralel olarak 78.2 milyon kişi doğmuş. 1955, doğum artış hızının tepe yaptığı yıl. Bu olay, ‘baby boom’, bu dönemde doğanlar da  ‘baby boomer’ olarak adlandırılıyor. Bu kuşak sırf kalabalıklığıyla  yetmişlerin başlarında ABD’de bütün işleri doldurmuş ve  birçok yaşam tarzı eğilimini dikte ettirmiş. Bu kuşağın anti-otoriter ve kural tanımayan davranışları bu ülkenin kültürünü, toplumunu ve yaşamını yeniden şekillendirmişBunlar günümüzde var olan tek, en büyük demografik grup ve 2015 yılında Amerika nüfusunun %35’ini temsil edecekleri hesaplanıyor. Günümüzde orta yaş dönemlerine, yaşamlarının en güçlü yıllarına giren ve emekli olmaya başlayan baby boomerlar toplumu dönüştürmeye devam ediyor. Ve özellikle de kendi çocuklarının mali yükü üzerlerinden kalktığı için, pazarlamacılar için en büyük popüler hedef grubu oluşturuyor. Arkalarındaki kuşak (bazen X kuşağı deniyor) sayıca onlardan çok daha az.

Baby boomer terimi, savaştan sonraki yıllarda (genellikle 1945-1955 yılları arasındaki on yıl kastediliyor) doğan kişiler; II Dünya savaşının sonunda, savaşan askerlerin ülkelerine dönüşünü izleyen yıllarda, bu ülkelerde doğum hızında görülen büyük artış; savaştan sonraki kuşak olarak, daha dar anlamda da tanımlanıyor.

Bir bayan baby boomer’ın, www.boomers.com adlı sitesinden aşağıda verdiğim alıntı, bu kuşağın yaşam anlayışı hakkında  bir fikir verir sanırım:

‘Baby boomer kadınları olarak daima enerjik, yenilikçi, meraklı, ve asiyiz. Hayatta daima en iyisini …ve en iyi yaşam kalitesini istedik. Böyleyken,  Büyük 50’yi devirdik diye  artık erdemle yaşlanmamız mı bekleniyor? Ebeveynlerimiz gibi olmak için acelemiz yok!

Aktif, gençlik dolu, çevik … ve evet, seksi kalmak istiyoruz!… Olabildiğince uzun zaman.  Bu, tıptaki gelişmelerle, bilimsel büyük buluşlarla ve birbirimizle bağlantıda olacağımız anlamına geliyor. Aynı zamanda bir hayli de sağduyu kullanma anlamına….’

Bir alıntı da Turning 60, Newsweek’den:

Boomerlar 60’ı geçti*

2006 Baby Boom kuşağının ilk bebeklerininin doğumunun 60. yılı. Amerika’da 1946 yılında doğan 3.4 milyon bebekten 2.8 milyonu 2005’de 59 yaşını bitirdi. Bugün 1946-1964 yılları arasında doğan bebek dalgasının zirvesini oluşturan 78.2 milyon Baby Boomer var.

Baby boomerlar yaşlanmadan öleceklerini düşünüyorlar” diyor J. Walker Smith, Yankelovich Partnerları başkanı, bir çalışmada boomerların “yaşlılığı” ortalama Amerikalıların ölümünden üç yıl sonra başlıyor olarak tanımladıklarını bulan anket şirketi.

 “Ölmeyi beklemiyoruz. tedavi edilmeyi bekliyoruz”diyor Ross, Illinois’li bir öğretmen.

Bu toplum dalgasının Amerikan ekonomisi, politiği ve kültürü üzerine etkisi benzersiz. Bu yıl “senior vatandaş” statüsüne adım atacaklar ve kalıpları kırmaya ve sağlıklı yaşlanma olanaklarını yeniden tanımlamaya devam edecekler.

Sevgiyle,

Daima Genç

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil