Cosmetic bottle with pipette, isolated on white background

Pek çok şey yaşla iyileşir; ne yazık ki, cildiniz onlardan biri değil. Kırışıklıklar, kahverengi lekeler ve genel donukluk çoğunlukla yıllar geçtikçe yavaş yavaş içeriye süzülür. Bu sorunları tersine çevirmek için çoğu kadın bir cilt serumuna başvuruyor. Serumlar cildinize sürdüğünüz hafif, kolay absorbe olan yağ ya da su bazlı sıvılardır. Genellikle bir damlatıcısı olan küçük şişelerdedir ve tüm cildinize sürmek için yalnızca birkaç damlaya gereksiniminiz var.

Bir cilt serumu bir losyon ya da krem gibi bir nemlendirici değildir, diyor Dr. Abigail Waldman, Harvard Tıp Okulunda dermatoloji öğretim elemanı. Daha çok, cilde hızlıca giren, yaygın cilt sorunlarını hedefleyen, yoğun dozda içerik sağlayan, çok yüksek konsantrasyonlu formüllerdir. “Yaşlılık endişesi olan herhangi birine kesinlikle serumları öneririm. Gerçekten de tipik nemlendiriciniz ya da güneş kreminizden çok anti-aging etkisi elde etmek için iyi bir yoldur,” diyor Dr. Waldman.

Bir cilt serumunu nasıl seçmeli ve kullanmalısınız?

Serumlar genel olarak cilde temizleyiciden sonra, nemlendiriciden önce uygulanır, diyor Dr. Maryam M. Asgari, Harvard Tıp Okulu dermatoloji bölümünde yardımcı profesör. Bazı serumlar tek bir ana içeriğe sahipken diğerleri, yaşlanma belirtilerini hedefleyenler dahil, kombinasyon formüllerdir. “Ben C vitamini, E vitamini ve ferulic asit karışımı serumları kullanıyor ve öneriyorum,” diyor Dr. Waldman. “C vitamininin özellikle kahverengi lekeleri önlediğini, ultraviyole ışınlarının hasarlarını tersine çevirdiğini ve yeni collagen büyümesini teşvik ettiğini gösteren çok yayın var.”

Kırışıklıkları hedefleyen diğer iyi cilt serumu seçenekleri çay polyphenoller ve resveratrol içeren antioksidanlara sahip olanlardır. Retinol, ki iltihabı azaltır, niacinamid gibi diğer iyi bir seçenektir.

Ciltte renk değişikliği ve lekelilik sorunları için arıyorsanız kojik asit ve glycolic asit içeren koyu lekeleri aydınlatan ve canlandıran formülleri arayın. Cildiniz kuru, gergin ve yaprak yapraksa E vitamini, niacinamid ve glycolic asit kapsayan bir cilt serumu bulun. Ayrıca cildi sıkı tutmaya ve nemin kaçmasını önlemeye yardım eden yağ molekülleri olan ceramidleri arayın. Diğer iyi seçenekler hyaluronik asit ya da collagen peptid, epidermeal büyüme faktör ya da kök hücre kapsayan serumlardır.

Bütün cilt serumları eşit mi yapılır?

Bütün serumlar aynı şekilde çalışmaz. Ne kadar iyi çalıştıkları aktif içeriklere, formüle, vehikül ve bileşimin stabilitesine bağlıdır, diyor Dr. Asgari. Serumların fiyatları 20 doların altından yüzlerce dolara kadar uzanıyor. “Dürüstçe söylemek gerekirse, fiyatın fark yarattığını düşünmüyorum,” diyor Dr. Waldman. Fiyattan daha önemli olan serumun içindekilerdir –yani, en iyisi ihtiyaçlarınıza uygun en iyi formülasyonu bulmak için etiketleri okumaktır.

Serum kullanımında uyarı

“Güçlü içerikler hassas cildi tahriş edebilir,” diyor Dr. Asgari. “Serumu geniş ölçekte uygulamadan önce daima küçük bir alanda deneyin.” Ve asit içeren serumları asit içerikli diğer ürünlerle birlikte kullanırken dikkatli olun. Örneğin, eğer C vitaminli bir serumla (asitiktir) bir retinol krem kullanıyorsanız ya da retinol serumu reçeteli retinol kremle kullanıyorsanız cildiniz tahriş olabilir.

 

Skin serum: What it can and can’t do

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan