Emeklilik kolayından alma ve kendini bahçıvanlığa, golf oynamaya ve uyuklamaya adama zamanı gibi görünüyor. Ama kolayından almayın, diyor Harvard uzmanları. En iyi iyi-oluş için yaşamla bağlantılı kalmanız gerek –kendi ilgi alanlarınızla olduğu kadar diğer insanlarla da.

Değişikliği yapma

Yeni emekli erkekler bazı tipik zorluklarla yüzleşir. Bunlardan biri, dokuz-beş sıkıcı zorluğunu geride bıraktıktan sonra yeni bir rutin yaratmadır. “Çok fazla planlı yaşamdan hiç plansız yaşama  geçme fazı sırasında, erkekler aşırı çalışmış birinin belirtilerini sergilerler,” diye açıklıyor Dr. Randall Paulsen, Harvard bağlantılı Brigham and Women’s Hastanesinin bir psikiyatristi.

Emeklilik erkeğin eşi ya da partneriyle ilişkisinde de değişiklikler getirir. “Eğer evde sürekli etrafta olmanıza alışık olmayan bir partneriniz varsa, yeni bir ayar olmak zorundadır,” diyor Dr. Michael Miller, Harvard Tıp Fakültesinde asistan profesör.

Çiftler emeklilikte yeni durumlara uyum için zamana ihtiyaç duyabilir. “Yaşlı çiftler de, bir anlamda, birlikte öğle yemeği yemekten zevk almayı öğrenmek zorundadırlar,” diyor Dr. Paulsen.

Yaşamla bağlantılı kalma

Emeklilikte, daha çok zamanınız olmasını beklersiniz –ama ne yapmak için? Çok az ya da çok fazla yapmak aynı belirtilere yol açar, endişe, depresyon, iştah kaybı, bellek bozuklukları ve uykusuzluk gibi.

Çözümü tam da herhangi başka bir şeyde olduğu gibidir –haftada bir gün yardım işinde çalışmadan, bir kursa gitmeye, yeni bir kariyere başlamaya kadar- kişisel olarak sizin için bir anlamı olduğu ve sizi daha sık geri getirdiği sürece. Eğer sosyal bir etkinlik seçerseniz bu bir artıdır, çünkü araştırmalar sosyal bağlantıların sağlığınız için egzersiz ve sağlıklı bir diyet kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Dr. Miller bir spor ya da bir hobi ilgi alanlarını emeklilikte yeni bir düzeye çıkaran erkekler örneğini veriyor.  Bilgi ya da hünerlerini geliştirmek için açmışçasına okur ya da çalışırlar. Benzer ilgi alanları olan yaşdaşlarıyla etkileşimdedirler. Öğretmenler ya da eğitimcilerle düzenli olarak çalışırlar ve sıkı bir uygulama programına bağlıdırlar.

Hüner sizi içeri ve dışarı çekecek bir aktiviteler dengesi bulmaktır. “Büyürüz ve bizi mücadeleye iten şeylerle meşgul olma beyinlerimizi canlı tutar,” diyor, Dr. Miller.

Neyi seçerseniz, kolay ya da çok zor olmasın. Orta miktarda bir stres beyin devrelerimizi aydınlatır ve dikkatimizi odaklar; fazla yüklenme zarar verir. “En uygunu ulaşabileceğinizin hemen ötesindeki, çalışmak ve odaklanmak zorunda olduğunuz şeylerdir,” diyor, Dr. Miller. “Bunlar canlı ve yaşamla bağlantılı hissetmemize yardımcı olan mücadelelerdir.”

https://www.health.harvard.edu/mens-health/retirement-stress-taking-it-too-easy-can-be-bad-for-you

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan