“Kötü durumdaysanız eğer, endişe etmeyin değişecektir. İyi durumdaysanız eğer, endişe etmeyin değişecektir.” John ASimone

“Her bir günü topladığın hasatla değil ama ektiğin tohumla değerlendir.” Robert Louis Stevenson

Merhaba,

Bütün günler iyi başlamaz. Ve bazen günü  kötü bir gün olarak bitirirsiniz.

Bu yazıda kötü bir gün sırasında düşünce ve duygularımı değiştirmek için sıklıkla kullandığım 5 genel adımı paylaşmak istiyorum. Bu adımları atmak genellikle içimde olanı değiştirmemi ve böylelikle de günü daha iyisiyle değiştirmemi sağlar.

1. Düşünün

Motivasyonsuz, üzgün, yorgun bir gündeysem ya da olumsuz bir ya da daha çok durum içindeysem birinci adım aklımı kullanmaktır.

Nasıl?  Peki, günümü sorular sorarak daha iyi ya da daha yararlı bir bakış açısından görmeye başlarım.

Yani  kendinize şöyle sorular sorabilirsiniz:

  • Kim aldırır?
  • Bu durumdan ne öğrenebilirim?
  • Bu günü ya da durumu değiştirmek için yapabileceğim küçük bir hareket ya da küçük bir adım ne olabilir?

2. Bedeninizi kullanın

Düşüncemle kendimi bu durumdan çıkaramıyorsam ya da bunlar düşüncemi değiştiremiyorsa o zaman onun yerine bedenim üstünde çalışırım.

Belki 30 dakika serbest ağırlıkla çalışırım. O zaman iç tansiyon bedenimden ve zihnimden çıkar. Karamsar bakış açısı yer değiştirme eğilimine girer.

Ve bitirdiğimde daha güçlü, enerjik, olumlu ve odaklanmış hissederim.

Günü tersine çevirmek  için çok daha iyi bir zihinsel ve bedensel durum.

3. Neyse kabul edin

Genelde hayatımızda ortaya çıktıkları anda olumsuz düşünce ve duyguları inkar etmeye çalışmamız doğal bir dürtü. Belki onu düşünmemeye çalışırsınız, belki o duyguyu uzaklaştırırsınız.  Ya da 1. adımdaki soruları kullanarak olumlu üzerinde bir lazer ışını hüzmesi gibi odaklanmaya çalışmaya ihtiyacınız olduğunu kendinize söyleyin.

Birçok durumda aslında olumsuz duygu ve düşüncelerin -ya da 1. ve 2. adımla üzerlerinde çalıştıktan sonra onlardan ne kaldıysa- tam şimdi burada olduğunu basitçe kabul etmek çoğu durumda aslında daha iyidir (her ne kadar bazen beyninizi o,  olanı inkar ya da reddetmek istediğinden, bunun iyi bir seçenek olduğuna ikna etmek zor olsa da.)

Bu şekilde hissettiğinizi ve bu düşüncelerin zihninizde dolaşıyor olduğunu kabul ederek onlara daha fazla enerji vermeyi ve onları güçlendirmeyi durduruyorsunuz. Birkaç dakika için bu olumsuz duygu ve düşünceleri tam olarak alıp  varlıklarını  kabul edince onlar hava kaçırır. Uzaklaştıkları görünür ve bir kez daha, daha açık ve daha berrak düşünebilir duruma gelirsiniz.

4. Şükran duyun

Bu da yardımcı olabilir. Belki gerçekten kötü bir gün yaşıyorsanız da olmaz.Ya da şokta ya da duygusal olarak tamamen kötü hissettiğiniz anda da değil.

Ama bir süre sonra, biraz yatıştığınızda biraz şükran duygusu içine girmek yardımcı olabilir.

Çünkü acınız ve üzüntünüz geçmişe yönelik bir armağan olabilir.

Üzüntünüz insanın deneyim yelpazesini, anlayışını ve duygularını genişletiyor sizin için.  Üzüntünüzden dolayı daha fazla minnet dolu olursunuz. Üzüntü derin kazar. Ve o derin kazdıkça  daha fazla neşe sahibi olursunuz.  Acı zamanlar mutlu zamanları daha da tatlı yapar.

Dolayısıyla kötü zamanlar bize iyi zamanlardan daha çok hoşlanmamız ve onları  taktir etmemiz konusunda yardımcı olur. Ayrıca karamsar ya da  düşük enerjili olduğumda ya da hiç motivasyonum olmadığında ya da hepsi gündemdeyken de  bunun yeni yollarla düşünmeme yardım ettiğini buldum. En düşük günlerim sıklıkla  en yaratıcı günlerimin bazılarına dönüşür.

Dolayısıyla kötü gün iyi hissettirmeyebilir. Ama bunun geçmişte aynı durumda olduğumda işlerin nasıl değiştirdiğine dayanarak genellikle bana iyi şeyler getirdiğini bilirim.

5. Yalnızca gününüzü yaşayın

Bu son adım daha çok üzerinde çalışmak için yukarıdakı adımları atmayacak gibiyseniz bir hatırlatıcı. Çünkü bu da olur. Ancak kabul etmek ve kendinize yardımcı olmak başka yolla da olur.

Şu ki, bu “the Positivity Newsletter” blogu hayatın daima mükemmel  ya da her zaman harika olması hakkında değil.  Yararsız alışkanlıkları daha iyileriyle değiştirmekle ilgili. Hem günlük yaşamınızda hem de büyük şeyler olduğunda onları daha iyi bir yolla halledebileceğiniz zamanların yüzdesini arttırmakla ilgili.

Ancak gene de yaşamda doğal vadiler ve tepeler var.

Ve bazen kötü bir gün yalnızca kötü bir gündür.

Ve bunu kabul etmek gerek. Bu yaşam.

Henrik

http://www.positivityblog.com/index.php/2011/11/16/bad-day/

 

 

“Neşe ve kahkaha olduktan sonra varsın kırışıklıklar gelsin.”
~ Schakespeare