Hepimiz stres yaşarız ve o, aslında iyi bir şeydir. Ancak çok fazlası bedel ödettirebilir.

 Bu yakınlardaki bir TED-Ed videosu uzun süreli çok fazla strese maruz kaldığınızda bedeninize ne olduğunu anlatıyor. Dr. Sharon Horesh Bergquist kronik stresin yararlarını ve zararlarını ortaya koyuyor. Sözün özü: Çok fazla stres bedeninizde potansiyel olarak ölümcül etkilere yol açabilir.

Kronik stres yüksek tansiyona, kolestrol plaklarının birikmesine, kalp krizi riskinin artmasına, hassas barsak sendromu, zayıflamış bağışıklık sistemi hatta yaşamınızı kısaltabilecek DNA-düzeyinde değişmelere yol açabilir.

Ancak endişe etmeniz gerekmez! İşte stresi azaltmak için bilimsel olarak kanıtlanmış altı yöntem.

  1. Derin soluk alın.

Stres daha sığ ve sık soluk almanıza neden olur. Neyse ki, bedeniniz kolayca aldatılabilir –onu aslında daha derin soluk alıp verme yoluyla aldatarak sakinleştirebilirsiniz. Yavaş ve derin soluk almalar kalp atımınızın ve kan basıncınızın geçici olarak düşmesine yardım edebilir!

soluk

  1. Sıkıştırın… ve rahatlatın.

Bilinçaltında kasları kasmak yalnızca strese karşı yaygın bir tepki değil aynı zamanda da daha kötü hissetmenize yol açabilir. O zaman, bu reaksiyonu kontrol etmenin anahtarı kasları sıkmak ve gevşetmektir. Her seferinde birkaç saniye, başınızdan ayak parmağınıza kadar bedeninizin her bölgesine yapın.

Bu iş kaslarınızı uzun bir süre gerili olmaktan kurtaracak ve rahatlamaya daha fazla yaklaştıracak. Bunu yaparak düzelmiş bir ruh hali ve daha düşük stres düzeyi deneyimleyebileceksiniz.

relax

  1. Klasik müzik dinleyin.

Yavaş ritimli klasik müziğin stresi azalttığı ve uzun vadede kalp sağlığını geliştirdiği bulundu! Rahatlatan müziğin iyi olmak için rahatlatıcı etkisinin olabileceğini öğrenmek aslında süper sürprizli değil, yani gidin ve şansınızı deneyin.

müzik

  1. Hızlı bir gezinti yapın.

Yürüme gibi orta yoğunlukta bir egzersizin stres hormonu kortisolü önemli ölçüde düşürdüğü gösterildi. Çok fazla kortisol, TED-Ed videosunda gördüğümüz gibi, iyi değil.

Aynı çalışma tai chi gibi hareketli meditasyon yapmanın da benzer yararları olduğunu buldu!

gezme

  1. Bir kitap kapın (ve okuyun).

Okumak temeldir! Ayrıca zihninizi ve bedeninizi rahatlatmak için harika bir yoldur. Yani, eğer kendinizi stresli hissediyorsanız, bir kitap alıp rahat bir koltuğa kıvrılarak sizi ne gergin hissettiriyorsa zihninize ondan uzaklaşma fırsatı vermeye çalışın. Haydi, deneyin!

kitap

  1. Stresinizle dost olun.

Eğer yenemiyorsanız da ona katılın! Yukardaki videodan öğrendiğimize göre stres kötü bir şey olmak zorunda değil.

Yakınlardaki bir Harvard araştırması stresin aslında zor işlerin tamamlanmasında kendilerine yardımcı olduğu öğretilen katılımcıların, kontrol grubundan daha az endişeli ve daha fazla özgüvenli olduğunu gösterdi. Fiziksel olarak kan damarları gevşek olarak kaldı – çok daha sağlıklı bir durum.

stres

Eğer gene de günlük olarak kendinizi manen bitmiş buluyorsanız lütfen bir doktora görünün.

Bu ipuçları zor bir gün geçiriyor ve kendinizi hızlı bir şekilde iyi hissetmek istiyor olduğunuzda yardım amaçlıdır. Eğer ciddi bir endişe ya da depresyon yaşıyorsanız uzun dönemli stres azaltıcı bir plan için bir doktor randevusu almanız en iyisidir.

http://www.upworthy.com/6-scientifically-proven-ways-to-have-a-better-day

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü