unutmaYaklaşık on gün kadar önce unutkanlık konusunda yazdım ve şimdi markete kafamda olan yalnızca bir şeyi almak için gittim ve eve altı diğer şeyle döndüm ama almaya asıl niyetli olduğum elmalar hariç.

Yorum sayısına bakarsam çok eşlikçim var. Özellikle üç okuyucudan dolayı bu konuyla ilgiliyim:

“Benim teorim zihnimizin çok dolu dolaba benzediği yönünde öyle dolu ki aradığınız bluzü bulmanız zor.” – Lisa

“Belki ‘unutuyoruz’ çünkü zihinlerimiz yer açıyor ki daha çok bu anda olalım…” – Susan

“Kızımın özlü olarak söylediği gibi: ‘orada çok ufak tefek ve atılacak şey var.’ Ben sizin beyinlerinizi bir süngere benzetiyorum – dolayısıyla aşırı doygunluğa ulaştığında daha fazlasını alamadığında bozulmaya başlıyor. Gene de bu benim teorim ama buna bağlıyım!” – Lola

Haklılar, bilirsiniz ve bunu söyleyen yalnız ben değilim; bilim arkamda. Bir süre önce benzer sonuçlu bir araştırma konusunda yazmıştım, şimdi bulamıyorum ama alttaki bilgiyi nette başka yerden buldum:

“Yaşlı insanlar yaşlanmakla zihinsel olarak çökmezler, zihinlerinde daha fazla bilgi olduğundan hatırlamaları daha uzun zaman alır yalnızca, diye inanıyor bilim insanları,”

“Tıpkı bir bilgisayarın donanımının çok dolduğunda mücadele etmesi gibi, insanların da bilgiye ulaşması daha çok zaman alır.

Araştırmacılar bu yavaşlamanın bilişsel çöküşle aynı olmadığını söylüyor.

“’İnsan beyni yaşlılıkta daha yavaş çalışır,’ diyor Dr. Michael Ramscar, ‘ama yalnızca zaman içinde daha fazla bilgi depolarız.

“’Yaşlı insanların beyinleri zayıflamaz. Tersine, sadece daha çok biliyorlar,’” diyor.

İşte size buna giden başka bir tez: standart zihinsel yetenek testlerinden biri genç insanlar lehine değiştirilmiş çünkü boyunbağı ve kraker gibi birbiriyle ilişkisiz sözcükleri hatırlamak amaçlı sorular soruyor.

Prof. Herald Baayen, bu testin yapıldığı Alexander von Humbolt Quantitative araştırma grubunun başı, şöyle diyor: ‘Yaşlı insanların gençlere göre birbiriyle ilişkisiz sözcükleri öğrenmelerinin daha zor olduğu gerçeği yalnızca yaşlı erişkinlerin dili çok daha iyi anladıklarını gösterir.

“’Birbiriyle ilişkisiz sözcük çiftlerini öğrenmek için çok daha fazla çaba göstermek zorundadırlar çünkü gençlerden farklı olarak, hangi sözcüklerin birbiriyle ilgili olmadığı konusunu çok daha fazla bilirler.’”

Bunlar ön sonuçlar, kuşkusuz, ileri araştırmalar gerekli ama böyle düşünmek güzel. Ve yaşlı sezgisinin araştırmacıların önünde olması hoşuma gidiyor.

http://www.timegoesby.net/weblog/2015/03/a-reason-old-people-forget-things.html

“Tırtıl tam da dünyasının bittiğini düşündüğünde kelebek olur.”
~ Anonim