Sabahları uyandığınızda kendinizi yorgun hissetmekten yorgunsanız gününüze motive olmuş başlamanız için çözümlerimiz var.

Yorgun hissetmekten yorgunsunuz?

yatakta

Brrrrriiiiinnnngggg! Alarm durduğunda, yaptığınız:

A. Hemen yataktan zıplar, bağırırsınız, “Harika bir gün olacak!”

B. Homurdanır, alarm erteleme düğmesine basar ve sonra çarşafları kafanıza çekersiniz.

Eğer A diyorsanız, sizin için iyi. Daha olası olarak yanıtınız B ise üzülmeyin yardım yolda. İşte size sabah depresyonundan hızlıca kurtulmak ve günü daha taze olarak karşılamak için öneriler.

kafein

1.Uykuya doğru olarak gidin. Bu demektir ki:
  • Öğle yemeğinden sonra kafein yok,  kafein uyarıcı  olabildiğinden ve sizi uyanık tutabildiğinden. Ve akşam yemeğinde yalnızca bir kadeh şarap. Çok fazla şarap sizi devirebilir, ama sonrasında gece yarısı uyanmanıza yol açar.
  • Odanızın serin olduğundan emin olun. “Isıda düşme bedeninizin uykuya geçmesi için doğal bir işaret,” diyor Dr.W. Christopher Winter, Virginia Charlottesville’deki  the Martha Jefferson Uyku Merkezinin Tıp Direktörü.
  • Uyku zamanına yakın egzersiz yapmayın, yalnızca bedeninizi uyandırır.
  • Bilgisayardan uzak durun ve herhangi ışıklı bir ekrandan, uykudan bir saat öncesinden. Işık beyninize gündüz olduğunu düşündürür (Eğer zorunluysanız stereopsis.com/flux’dan  F.lux’ı indirin. Bu bilgisayarınızın ekranınızın rengini odanızın ışığına adapte eden parasız bir software programıdır.)

 

saat2.Daima aynı zamanda kalkın – Hafta sonlarında bile

“İyi uyuyup uyumadığınıza ve ne zaman uyuduğunuza bakmaksızın her zaman belirli bir  uyanma zamanında kalkın,” diye öneriyor Dr. Winter. Circadian ritmimizin, uyu-uyan çevrimini yöneten biyolojik proses, doğru çalışmak için düzene gereksinimi vardır. Herkesin sekiz saate gereksinimi yoktur –bazılarına daha çok gerekir, bazıları daha azla idare eder. Belirli bir uyanma zamanına bağlı kalırsanız bedeniniz size en iyi dinlenme zamanını elde etmeniz için ne zaman yatacağınızı söylemeye başlayacaktır. Genel rutin enerji kaynaklarınızı yenilemeniz için -halsiz kalmayacaksınız demek, sağlıklı uyku almanıza yardım edecektir.

erteleme

3. Alarm erteleme düğmesine basmayın

Alarmınızı kalkmak zorunda olduğunu zamana kurun ve buna uyun. Ertelemeye tekrar tekrar basmak yalnızca parçalı, bölük pörçük uykuya yol açar ve daha yorgun uyanırsınız. Eğer kendinize güvenemiyorsanız alarm saatinizi ulaşamayacağınız bir yere kaldırın.

su

4. Uyandığınızda ilk olarak su için.

Gece uyuduğunuzda ve soluk aldığınızda çok fazla sıvı kaybedersiniz ve ne yazık ki susuzluk sizi uyuşuk ve uykulu yapabilir. Tekrar sıvı alma daha uyanık hissetmenizde çok işe yarar.  Yalnızca susuzluğunuzu giderin, çok içmeniz gerekmez.

ışık

5. Işığı arayın

The National Institute of General Medical Sciences’a göre ışık circadian ritmi etkileyen temel işarettir, iç saatinizi kontrol eden genleri açıp kapayarak. Uyanır uyanmaz karanlığı yok edin. Eğer odanıza doğal ışık alamıyorsanız ışık kutusu düşünün, yavaşça aydınlanan, şafağı teşvik eden. Bu süsü istemezseniz, uyanır uyanmaz sıradan ışığa geçin.

soluk6. Yoga soluması deneyin

Bir Oxford Üniversitesi çalışması pranayama ya da yoga solumasının “hem fiziksel hem de zihinsel enerjinin ve artan yüksek olumlu ruh halinin algılanmasında belirgin bir canlandırıcı etkisinin olduğunu buldu.” En yaygın şekline Üç Kısım Soluma ya da Dirgha Soluma deniyor. Bunu yatakta yatarak yapabilirsiniz: Burnunuzdan derin soluk alın, karnınızı şişirerek. Karnınızı balon gibi şişirin. Soluk almaya devam edin, kaburgalarınızı balıklardaki solungaçlar gibi şişirerek. Tamamen şişirdiğinizde, kendinizi yavaşça ama tamamen boşaltın burnunuzdan soluk vererek. Altı-on kez bunu yapın.

egzersiz7. Her sabah egzersiz yapın.

En iyi zaman tam uyandığınız zamandır. Bedeninizi sabableyin hızlanmaya alıştırır. Eğer bir rutini yapıyor olursanız, enerji ve davranışlarınıza yapacakları şaşırtıcıdır,” diyor Dr. Winter. Sıkı olmak zorunda değil. Aslında, bedeni ve beyni gün için başlatmada hafif yoga, qigong ya da tai chi rutinlerinin çok etkin olduğu gösterilmiştir (Youtube’den videolarını bulabilirsiniz.) Yirmi dakika idealdir ancak yoğun bir beş dakika da özellikle parlak ve uyarıcı bir ortamda iş görür.

protein

8. Yüksek proteinli kahvaltı yapın

“Protein sabahleyin sizi enerjik yapacak olan dopamine döner,” diyor Dr. Winter. Ete, kümes hayvanlarına, deniz ürünlerine, bakliyata, bezelyeye, yumurtaya, işlenmiş soya ürünlerine, fındık-fıstığa ve tohumlara evet. Kendinizi ağır hissettirecek karbonhidratları (ekmek ve tahılları) ve çok şeker ekli işlenmiş yiyecekleri az kullanın.

http://www.grandparents.com/health-and-wellbeing/health/wake-up-energy?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl812&mc_eid=8e0729ae4e

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken