Alzheimers_definition

Alzheimer hastalığı sinir hücrelerine ve onların bağlantılarına olan ilerleyen hasarla nitelenir. Sonucu yıkıcıdır ve bellek kaybı, düşünmenin bozulması, konuşma iletişiminde zorluklar ve hatta kişilik değişimi içerir. Alzheimerlı bir insan tanı konduktan sonra 2-20 yıl arasında yaşar. Bu yılların aile üzerinde sarsıcı duygusal, fiziksel ve ekonomik  bedelleri olur.Alzheimer hastalığı geliştirip geliştirmeyeceğiniz olasılığını birkaç faktör etkiler. Yaş, cinsiyet ve aile tarihi gibi bazılarını kontrol edemezsiniz. Ancak, riskinizi azaltmanıza yardım etmek için yapabileceğiniz şeyler var.  Bilindiği gibi sağlıklı yaşam tarzı – egzersiz, kilo kontrolü ve doğru yemek- ana desteğinin Alzheimer riskini azalttığı görünüyor.Sizin ve sevdiğiniz birinin günlük yaşamını etkileyen şekillerde bellek sorunlarının yığıldığına dikkat ettiniz mi? Kendinizi hiç bir konuşmayı takip edebilmek ya da doğru kelimeyi bulmak için mücadele ederken, sizin için yeni olan ortamlarda kafa karışıklığına girmiş ya da bir zamanlar kolay gelen işleri becerememe durumunda buldunuz mu? Yaklaşık 5.4 milyon Amerikalının Alzheimer hastalığı var ve heasplar 2020’ye kadar 7.7 milyonu etkileyeceğini öneriyor. Daha şimdiden A.B.D. deki ölüme yol açan  nedenlerin altıncısı.

Alzheimer riskini azaltmak için 5 adım

Alzheimer hastalığını önlemek için kesin yollar olmamakla birlikte alttaki 5 adımı uygulayarak hastalık için riskinizi azaltabilir –ve aynı zamanda genel sağlığınızı da daha iyi duruma getirebilirsiniz.

1.    Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Kalorileri kesin ve fiziksel etkinliğinizi arttırın eğer biraz kilo düşmek istiyorsanız.

2.    Bel ölçünüzü kontrol edin. Belinizi kesin olarak ölçmek için belinizin en dar kısmını şerit metreyle ölçün. Bir Ulusal Sağlık Enstitüsü paneli kadınlar için 88, erkekler için 100 cm den fazlasını önermiyor.

3.    Akıllıca yiyin. Renkli, vitamin dolu sebzeler ve meyveleri; tam tahılları; balık, yağsız kümes hayvanları, tofu ve bakliyatlar ve diğer baklagiller; artı sağlıklı yağlara ağırlık verin. Tatlılardan, sodalardan, beyaz ekmek ya da beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllardan, sağlıksız yağlardan, kızartılmış ve fast food yiyeceklerden ve düşünmeden yenen atıştırmalardan gelen gereksiz kalorileri kesin. Porsiyon miktarını da sıkı takibe alın.

4.    Düzenli egzersiz yapın. Bu basit adım bedeninize çok büyük yarar sağlar. Düzenli fiziksel etkinlik kilo, kan basıncı, kan şekeri ve kolestrol kontrolüne yardım eder. Orta derecede ve sıkı aerobik egzersiz de (yürüme, yüzme, bisiklete binme, kürek çekme) toplam beden yağını ve karın bölgesi yağını zaman içinde ortadan kaldırır. Haftalık olarak 2.5-5 saatlik sıkı bir yürüyüşü (6kms) amaçlayın. Ya da bu sürenin yarısı kadar jogging gibi sıkı bir egzersizi (10kms ).

5.    Önemli sayılara dikkat edin. Kilonuza ve bel genişliğinize dikkat etmenizin yanısıra doktorunuza kolestrol, trigliserid, tansiyon ve kan şekerinizin sağlıklı sınırlar içinde olup olmadığını sorun. Egzersiz, gerekirse kilo kaybı ve ilaçlar (şartsa) bu sayıların hedefte tutulmasına yardım eder.

http://www.health.harvard.edu/alzheimers-and-dementia/can-you-sidestep-alzheimers-disease

 

 

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil