Ne yapabilirsiniz

Bir arkadaşınızın depresyondan çıkmasını ya da kendini toparlamasını ne kadar çok isteseniz de bu birdenbire olmaz. Ancak, eğer iyi bir arkadaşsanız, yardım edebilmenizin  ve olasılıkla bir fark yaratabilmenizin  yolları var:

Onu dikkatle dinleyin, destek verin ve birlikte yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yapmak için zaman vermeyi önerin (yürüyüş yapmak ya da bisiklete binmek ya da sinemaya gitmek).

Çok bunalmış olduğu ya da enerjisi olmadığı için kendi başına yapamayacağı somut işleri yapmak için yardım önerin, çocuk bakımı ya da alışveriş gibi.

Sabırlı olmaya çalışın,  asla baskıcı değil. Duygularını reddetmeyin. Onları anladığınızı gösterin ve bu duyguların yalnızca gelip geçici duygular olduğunu ve sonunda geçeceklerini anlaması konusunda cesaretlendirin.

Konu hakkında fikrinizi söylemekten çekinmeyin. Ona depresyonun tedavi edilebilir bir durum olduğunu hatırlatın ve arkadaşınızın tedavi arayışını cesaretlendirin.

Eğer ilk önerinize direnirse tekrar deneyin, fakat dırdır etmeyin. Talepte bulunmayın ve ultimatomlar vermeyin. Depresyondaki birçok kişinin kendi tedavi yollarını bulmaları için zamana gereksinimi vardır ve bazı insanlar sadece yalnız bırakılmak ister.

Eğer arkadaşınızın intihar duyguları olduğunu düşünüyorsanız, problemle yüzleşin. Doğrudan doğruya intiharı düşünüp düşünmediğini sorun. Eğer düşünüyorsa sizin için değerli olduğunu ve daha iyi hissetmesi için hemen bir profesyonel yardıma gereksinimi olduğunu hatırlatın.

İyi bir arkadaş olmak istiyorsunuz diye kendinize çok baskı yapmayın. Arkadaşlığın sınırları olduğunu fark edin,  yalnızca bir arkadaş olabilirsiniz, bir doktor değil. Arkadaşınızın danışmana, ilaca ya da her ikisine birden  gereksinimi olabilir.

Asla depresyondaki bir arkadaş sahibi olmanın yükünü yalnızca kendi üzerinize almayın. Endişelerinizi bir başkasına da (partnerine ya da en yakın arkadaşına) anlattığınızdan emin olun. Partneri sizseniz doktoruna söyleyin. Eğer yardım alması konusunda cesaretlendirmek için elinizden gelen her şeyi yapmışsanız ve o hala direniyor ya da inkar ediyorsa geri adım atın ve iyileşmeye başladığında yanında olun.

Irene S. Levin  www.thirdage.com/depression/depression-friends?

GDE Hata: Profil ayarları yüklenemedi
“Her yaş büyüleyici olabilir, içinde yaşamanız koşuluyla.”
~ Birgitte Bardot