Karar: Kullan, Ancak Kısa Tut ve Yaşlı Sürücüler İçin Önerileri Dikkate Al

Bu benim kararım… şimdilik. Motorlu Taşıtlar Departmanının farklı bir kararı da olabilirdi, bir araba kazasının sonucu olarak ehliyetimin askıya alınıp alınmamasıyla ilgili bir celsede bulunuyorken.

Kaza, araba kullanmamı azaltmak için kesin bir uyarıydı. Öncelikle, Amerikan Otomobil Topluluğunun (AAA) aşağıda verilen yaşlı sürücüler için önerilerine dikkat etmeliyim.

Ama benim kendi kontrol listem var:

  • Arabayı yalnızca mahalli sürüşler için, tanıdık caddelerde tanıdık yerlere giderken kullan.
  • Otobanlarda kullanma
  • Şerit değiştirirken özellikle dikkatli ol. Son yıllarda yaşadığım ucundan kurtulma durumları arabamın kör noktalarını kontrol etmeksizin şerit değiştirmeye çalışırken oldu.
  • Toplu taşımayı çok daha fazla kullan. Otobüs durağından yalnızca iki blok ötede oturuyorum. Duraktan beni şehrin kalbine götürecek otobüse binebilir ve büyük alışveriş merkezine, galerilere ve (girişleri parasız olan!) müzelere kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğim çok yakın bir durakta inebilirim. Ayrıca, metropol alanın büyük bir kısmına ulaşabileceğim metro durağına kısa ve bildik bir yoldan arabayla gidebilirim.
  • Yardım önerilerini geri çevirmeyin. Örneğin, arkadaşım ve benim şehirdeki Stüdyo Tiyatrosu için mevsimlik aboneliğimiz var. Tiyatro olduğu gecelerde- o tiyatroya daha yakın bir yerde  yaşadığı için- şehre arabayla gelir, onu alır ve sonra tiyatroya yakın bir yerde park yeri bulmaya çalışırım. Gelecekte de o, gelip beni almayı teklif etti. Teklifini hemen ve memnuniyetle kabul ettim.
  • Arabam ve önümdeki arabayla mesafeyi daha açık tutuyorum. Araba kazası bana tepki ve karar verme hızımın eskisi gibi olmadığını gösterdi.
  • Daha çok taksi kullanın. Bunu epeydir yapıyorum. İyi bir taksi şoförü bulduğumda telefonunu istiyorum ki taksiye ihtiyaç duyduğumda çağırabileyim.
  • Yaşlı bir adam olduğumu, bundan sonra daha da yaşlanacağımı itiraf ediyorum. Yıllarca insanlar bana 10 yıl daha genç göründüğümü söyleyerek iltifat ettiler. Yakın arkadaşlarımın çoğu benden 10-20 yaş (hatta daha fazla) genç. Bütün bunlar gençlik üzerine olan kültürel saplantımızla birleştiğinde genç bir erkek gibi davranabileceğim konusunda kendimi aldatmama yol açıyor. Sahici olma zamanı!

Yaşlı Sürücüler İçin Özel Mücadeleler

Okuyacaklarınız Johns Hopkins Sağlık Alarmından alınmıştır.

Konu güvenli sürüşe geldiğinde yaşlı sürücülerin özel mücadeleleri vardır. Kas kitlesinde tedrici azalma ve nörotransmitter denen beyin kimyasallarının varlığındaki azalma. Bu değişiklikler konsantrasyonunuzu bozar ve gelen bilgiyi değerlendirme ve tepki vermedeki  zaman miktarını arttırır.

Yaşlanmayla ilgili bilinen  değişimlere ek olarak yaşlı sürücülerin araba sürmelerini etkileyebilecek tıbbi sorunları olabilir. Örneğin, katarakt, glokoma ve makuler dejenerasyon gibi bir göz sorunu görme alanını azaltabilir ve görüşü bulandırır ya da ışığın azlığı göz kamaşması durumlarına uyumu azaltır.

Yaşlı Sürücüler İçin AAA’nın İpuçları

İşte AAA’nın kontrol listesi:

Bir göz kontrolü planlayın. Amerikan Optometrik Topluluğu 19-60 yaşları arasındaki erişkinlerin iki yılda ve 60 yaşın üstündekilerin yılda bir kez göz kontrolü yaptırmalarını öneriyor.

İlaçlarınızı doktorunuzla gözden geçirin ve araba kullanmanızı engelleyecek her hangi bir yan etkiye karşı uyanık olun.

Görüş az olduğundan geceleri araba kullanmaktan kaçının.

Trafiğin yoğun olduğu saatlerde araba kullanmaktan kaçının.

Bir seri sağa dönüş yapmak varken riskli sola dönüşlerden kaçının.

Direksiyonunuzun, koltuk ve aynalarınızın doğru bir şekilde ayarlı olduğundan ve gaz ve fren pedallarına tamamiyle  basabildiğinizden emin olun.

Başınızı ve boynunuzu rahatlıkla döndürebildiğinizden emin olun ki kör noktaları ve yan trafiği kontrol edebilesiniz.

Daima emniyet kemeri kullanın, markete kısa bir sürüş yapacak olsanız bile.

Bir sürücü güvenliği kursu alın, araba kullanma yeteneğiniz geliştirmek ve olasılıkla sigorta oranınızı düşürmek için. AARP kişisel ve online olarak alınabilecek bir kurs veriyor.

John Schappi  http://parkinsonsand5htp.blogspot.com/2011/09/to-drive-or-not-to-drive-decision-drive.html

 

 

“Uzun bir ömür için dua eden fakat yaşlılıktan korkan aptallarız.”
~ Çin Atasözü