İnsanlar bir zamanlar gecelerini oldukça karanlıkta yaşardı. Ama artık değil. Güneş battığında TV’ ler, bilgisayarlar, taşınabilir aygıtlar ve yapay ışıklar açılıyor. The Harvard Health Letter’ın (Harvard Sağlık Mektubu) Mayıs sayısı modern yaşamın bu yönünün etkinlik için harika ancak sağlık için aynı şekilde iyi olmayabileceğinin raporunu veriyor. Geceleri, ışık bedenin biyolojik saatini – circadian ritim- devresinden çıkarıyor. Uyku bozuluyor. Kötü uyku ve yapay ışığa maruz kalmanın beraberliği pek çok sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

Araştırmalar gece vardiyasında çalışma ve gece ışığa maruz kalmayı çeşitli kanser tipleri (göğüs ve prostat kanseri dahil), diyabet, kalp krizleri ve obeziteyle ilişkilendirdiler. Gece ışığa maruz kalmanın neden sorunlu göründüğü tam olarak açık değil. Olasılıkla gece ışığa maruz kalmanın melatonin hormonunu –circadian ritmi etkileyen hormon- frenlemesinden dolayıdır.

Ancak bütün ışıklar eşit yaratımda değildir, diyor Sağlık Mektubu. Mavi dalga uzunlukları – ki gündüz saatlerinde dikkati, tepki hızını ve morali yükselttiklerinden dolayı yararlılar- gece çok hasar verici görünüyorlar. Her türde ışık melatoninin salgılanmasını baskılayabilirken mavi ışık bunu daha güçlü bir şekilde yapıyor. Bir deneyde, araştırmacılar insanları, mavi ya da yeşil, 6.5 saat ışığa maruz bıraktılar. Mavi ışık melatonini yeşil ışıktan iki kat fazla baskıladı ve cirdadian ritmi iki katına çıkardı.

Floresan lambalar ve LED ışıklar parlak ışıklardan enerji bakımdan çok daha verimli oldukları halde onlar da daha çok mavi ışık verme eğilimindeler. Bu demektir ki ekranlı elektronik aygıtların ve tasarruflu lambaların artışı mavi dalga uzunluğuna maruz kalımı, özellikle geceleri arttırmaktadır.

Ne yapabilirsiniz? The Harvard Health Letter’ın editörleri aşağıdaki öğütleri veriyor:

Gece lambaları olarak sönük kırmızı ışık kullanın. Kırmızı ışık circadian ritmi çevirmede ve melatonini bastırmada gücü en az olan ışık.

Yatmadan iki-üç saat önceden başlamak üzere parlak ışıklı ekranlara bakmaktan kaçının.

Eğer gece vardiyasında çalışıyorsanız ya da gece çok fazla elektronik alet kullanıyorsanız mavi- bloklayan camlar kullanmayı deneyin.

Gündüz kendinizi fazlasıyla parlak ışığa maruz bırakın bu sizin gece uyuma yeteneğinizi olduğu gibi gündüz ışığı sırasındaki moralinizi ve uyanıklılığınızı yükseltecektir.

Yazının tamamını okuyun: “Blue light has a dark side”

http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2012/May/blue-light-has-a-dark-side/?utm_source=HEALTHbeat&utm_medium=email&utm_campaign=HB050412

“Neşe ve kahkaha olduktan sonra varsın kırışıklıklar gelsin.”
~ Schakespeare