yaşlı kadın

A.B.D. li araştırmacılara göre bir kan testi kesinlikle Alzheimer başlangıcını tahmin edebilir.

Kanda bulunan on çeşit  yağın test düzeyleri –yüzde 90 kesinlikle- üç yıl içinde gelecek olan hastalığın riskini tahmin edebiliyor.

Nature Medicine’de basılan bulgular şimdi daha büyük klinik deneylerle test edilecek.

Uzmanlar sonuçların doğrulanması gerektiğini ancak böyle bir testin “ileri doğru gerçek bir adım” olacağını söylüyor.

Yaşayan demanslı insan sayısı dünyada 44 milyon dolayında ve 2050’ye kadar bu sayı üç katına çıkacak.

Hastalık belirtiler ortaya çıkmadan on yıldan fazla bir süre önce beyne saldırıyor. Doktorlar ilaç takibinin başarısız olduğunu çünkü bir fark yaratmak için hastaların çok geç  tedavi edildiğini düşünüyor.

İşte bu nedenle demans riskini öngören bir test bu alanda temel bir öncelik.

Sağlıklı olanla karşılaştırıldığında demanslı beyindeki doku kaybı

Sağlıklı olanla karşılaştırıldığında demanslı beyindeki doku kaybı

Kan ipuçları

Washington DC. George Town Üniversitesinde biliminsanları beş yılık bir araştırmanın parçası olarak 70 yaş üstü 525 insanın kanını analiz etti.

Onlardan Alzheimer geliştirmiş ya da hafif bilişsel bozukluğu olan 53’ünü alıp kanlarını zihinsel olarak kıvrak olan 53 kişininkiyle karşılaştırdı.

İki grup arasında on lipid ya da yağda farklılıklar buldu.

Ve sonra araştırma grubu diğer kan örneklerine baktı, Alzheimerin  10 belirteci gelecek yıllarda kimin zihinsel bozulmaya girebileceğinin olanaklı olduğunu ön görebilirdi.

George Town Üniversitesi Tıp Merkezinden nöroloji profesörü Howard Federoff BBC’ye “Sanırım bir test için büyük bir gereksinim var,” dedi.

“Ancak bunun klinik çalışmalarda kullanılabilmesi için  daha fazla insana bakmalıyız.”

Testin tam gücü de araştırılmış değil. Şimdiye dek demans tanısının üç yıl önceden ön görülebildiği biliniyor, şimdi araştırıcılar testin daha da erken işe yarayıp yaramayacağını araştırıyor.

Kandaki yağların değişimine neyin sebep olduğu bilinemiyor ancak beyindeki daha önceki değişimlerin bir kalıntısı olabilir.

Dünya Ölçeğinde Demans

Alzheimer için tıbbi araştırmaları ve tedavi ilaçlarını değiştirebilen  başarılı bir test hastalıkta çok daha erken bir aşamada kullanılabilir.

Proff. Federof hastalığın hızının yavaşlatılmasının büyük bir etkisi olacağını söylüyor:

“Belirtileri  kısa bir süre için geciktirme  yalnızca tedavi masraflarında bile büyük bir ekonomik yarar sağlar.

”İngiltere Alzheimer Derneğinden Dr. Simon Ridley, bulguların “cesaret verici” olduğunu ve bu kan testinin “ileriye doğru gerçek bir adım” olabileceğini söylüyor.

Ve ekliyor “potansiyel yeni ilaçların etkinliğini test etmek için insanları böyle tedavilerin etkin olma olasılıklarının çok olduğu hastalığın erken aşamalarında klinik denemelere alabilmek önemli.

“Eğer doğrulanırsa bu sonuçlar Alzheimer tanısında daha iyi araçlar geliştirme çabalarına yardım eder –hasta insanların önemli desteğe ve var olan tedavilere daha hızlı erişmelerini sağlayarak.”

Alzheimer Derneğinden Dr. Dough Brown testin daha fazla araştırılmaya ihtiyacı olduğunu ama etik sorunlara yol açabileceğini söylüyor.

“Eğer gelecekte bu geliştirilirse insanlara bunu  bilip bilmemek ve sonuçlarını tam olarak anlayıp anlamak istemedikleri seçimini vermek gerek.”

http://www.bbc.com/news/health-26480756

 

http://www.bbc.com/news/health-26480756

“Yaşlılık korkakların yeri değildir.”
~ Bette Davis