Nelson Mandela leaves hospital

Geçen hafta the Guardian yaşlanma konusunda yürüttüğü bir anketin sonuçlarını yayınladı. İngiliz hükümetinin daha yaşlı topluma doğru olan büyük demografik geçişe hazırlanma konusunda iyi pek birşey yapmadığı anlaşılıyor.

Bunu ve ankaetin bazı diğer sonuçlarını daha sonra tartışacağız ama şimdi the Guardian’ın ankette sorduğu şu soruyu konu edelim: Sizin için kim yaşlılara iyi bir rol modelidir?

İyi yaşlı rol modelleri olarak seçimlerinin çoğu, kuşkusuz, Britanyalılar ama hepsi değil. Star Trek’in Lieutenant Sulu’su ve George Takai, dahil edilmiş “ yaşlı ve homoseksüelolma  çerçevesindeki kampanyası ve görünürlülüğündeki algı ve yararlılığından dolayı.”

Nelson Mandela listede çünkü “ o ulusların iyiliğine katkıda bulunmak için hiç zaman yaşlı olmadığınızı gösterdi.”

Britanyalılara dönersek: “Sir Ian McKellen, Helen Mirren, Judi Dench, Michio Kaku ve Diana Athill.  Hala aktif ve yaşlarıyla tanımlanmayan zeki, yetenekli insanlar.”

Aktör ve parlamento üyesi Glenda Jackson atlanmamış ne de şair Billy Connoly.

David Attenborough’nun adı geçiyor çünkü “onun yaşam konusundaki gözlemleri çok gereksinim duyulan bir hayranlık duygusu yaydı ve seksenlerinin bayağı içlerine doğru, güçlü olmaya, sevdiğini yapmaya, sürdürülebilir bir şekilde, devam ediyor.”

(Bu anketle ilgili olmasa da bu son alıntı bana meşhurlarla (ve pek çok da kurumsal liderle)- , başarılı olanlarla, ilgili olarak imrendiğim tek bir şeyi hatırlatmıyor, her neyse: onların istedikleri kadar uzun çalışmalarına izin veriliyor halbuki biz % 99 oranda 45-50 lili yaşlarda işyerlerinden ayrılmaya zorlanıyoruz.)

Tamam, şimdi bizim sıramız. Geçen günkü yazıdaki Evelyn’den başlamaya ne dersiniz:

evelyn

Eğer Evelyn’in kim olduğunu bilmiyorsanız onunla ilgili bu videoyu izleyebilirsiniz.

Belki yaşlıların rol modele gereksinimi olduğu fikrine katılmazsınız ama eğer katılırsanız kimi seçerdiniz? Bize söyleyin.

http://www.timegoesby.net/weblog/2014/03/elder-role-models.html

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso