Baecon Hill
Bir Köy Nedir ? 1. Bölüm

Beş altı yıldır, A.B.D. de “the Villages movement (Köyler hareketi)”nin izini sürüyorum ve geçen yaz yaşadığım yerde oluşum halindeki bir Köyün kurucu üyesi olarak bu işe  derinden dahil oldum.

21. asır kapsamında Villages (Köyler) örneğin, küçük kasabalar ya da Florida’da olduğu gibi aslında The Villages olarak adlanan emekli toplumlarıyla karıştırılamaz.

Benim sözünü ettiğim köyler belirlenmiş bir coğrafik alanda bilgilerini, kaynaklarını ve güçlerini kendi evlerinde olabildiği kadar uzun yaşlanmaları için bir birlerine yardım etmek amacıyla aynı kafada insanların oluşturduğu halka ait bireysel organizasyonlardır.

Bu hareket 13 ya da 14 yıl önce Boston’da Bacon Hill bölgesinde yaşayan bir grup arkadaşın yaşlansalar da ve çeşitli desteklere gereksinim duysalar da sevdikleri çevrelerde ve evlerinde nasıl kalabileceklerini konuşmak için bir araya gelmeleriyle başladı.

Beacon Hill Village web sitesinin açıkladığı gibi;

“Gelenekselin ötesindeki çözümlere baktık. Barınak, tıbbi bakım ya da sosyal etkinlikler gibi tek bir konuya odaklanan modellerde bulduğumuzdan daha çok özgürlük ve kontrol istiyorduk.

“Aktif olmak, ‘bakılmaktan’ çok kendimize ve birbirimize bakmak istiyorduk.

Pek çok şeyi dikkate aldıktan sonra halka ait bir üyelik organizasyonu geliştirdik. Biz, üyeler, neye gereksinimimiz olduğunu ve ne istediğimize karar verdik.

“Bir uzman kadromuz, geniş çeşitlilikte servis sağlayıcılarımız, hevesli gönüllülerimiz ve stratejik partnerlerimiz var ve ama Köyü biz idare edeceğiz, servislerini tasarlayacağız ve bütün bunları olduracağız.

“Kendi kendimizi geçindiriyoruz, üyelik ücretleri ve bağışlarla finanse edilmiş olarak; kendi kendimizi geçindiriyoruz laik, kar gütmeyen organizasyon olarak.”

Beacon Hill Köyü ilk üyesini 2002 yılında kaydetti –şimdi yaklaşık 400 üyesi var- artan sayıdaki köylerin en olgunu ve en başarılısı.

Günümüzde tüm A.B.D., Kanada, Avustralya ve Hollanda’da 120’den çok köy var, bir 100 kadarı da çeşitli gelişim aşamasında “benim” köyüm gibi hemen çalışmaya başlamak üzere. Bu köylerin High Desert Village, At Home Downeast, Village by the Shore, Safe at Home ve Elder Help of San Diego gibi adları var.

Bütün Köyler kendi kendini idare ediyor. Üyeler nasıl fonksiyon yapacaklarına, hangi servisleri sunacaklarına ve onu nasıl yapacaklarına  karar veriyor.

Bazılarının bir ya da daha fazla ücretli çalışanı var. Genellikle, servisler üye ve üye olmayan bir gönüllü, yerel organizasyonlarla ortaklıkla ve tercih edilen tedarikçilerin birlikteliğiyle sağlanıyor.

Sunulan servislerin tipleri yalnızca hayal gücüyle ve onları sağlayanların becerileriyle sınırlı. En yaygınlarının bazıları:

Ulaşım

Bakkal alışverişi

Teknoloji desteği

Ev bakımı

Hukuki servisler

Boş zaman etkinlikleri ve sosyal etkinlikler

Dostça ziyaretler

Teknisyen servisleri

Egzersiz grupları

Finansal servisler

Ev sağlık bakımı

Ev kişisel bakım

Çim biçme ve alan bakımı

Yaşlandıkça olabildiğince uzun süre evlerinde kalabilmeleri için üyelerinin ihtiyaçlarına karşılanabilir bir ücretle pek çok hizmetin verildiği kurumlar olma çabası içindedir.

Rutgers School of Social Work tarafından 69 Köy üzerine yürütülen yakın zamanlı bir ankete göre bireysel üyeliğin yıllık fiyatı 25 dolardan 948 dolara kadar değişiyor. Günlük ev işleri üyeliği 50 dolardan 1285 dolara kadar değişiyor.

Pek çok köy düşük gelirli komşulara Köy sınırları içinde ve bazı durumlarda -olasılıkla artan sayıda- ebeveynlerine üyelik satın almaları için uzaklarda yaşayan erişkin çocuklara indirilmiş üyelikler sunuyor.

2. Bölüm burada

http://www.timegoesby.net/weblog/2014/02/what-is-a-village-part-1.html

 

“İnsanlardaki gerçek güzelliği ancak onlar yaşlanınca algılayabilirsiniz.”
~ Anouk Aimee