Şaşırtıcı sayıda insan –yaşlı insanlar; 80’den yaşlı olanlar bile- yaşlı olmadıklarını söylüyor.

Bu kamptaki bazı insanlar “yalnızca hissettiğiniz yaştasınız,” gibi şeyler söylüyor. Yeah, doğru. Onu 50, 55 ya da daha yaşlıyken sizi işe almayacak olan işverenlere söyleyin.

Fikri seversiniz ya da sevmezsiniz, gerçek dünyada kaç yaşında göründüğünüz konusunda ne hayal ettiğinizin bir önemi yok. Yaşamdaki en fonksiyonel ve sosyal amaçlar için önemli olanı, yaşınız konusunda diğerlerinin ne düşündüğü, sizin değil.

Yakınlarda AARP (Amerikan Emekliler Topluğu) insanlara, Kaç Yaş Yaşlıdır? Sorusunu sorarak anket yaptı. İşte rapor ettikleri:

“Katılımcıların yüzde 85’i -40-90 yaş aralığındalar ve bize henüz yaşlı olmadıklarını söylediler. (90 yaşındaki bir kadın, bir kadının 95’i devirmedikçe yaşlı sayılmayacağını söyledi. O halde kim yaşlı? Bu kime sorduğunuza bağlı.”

Özellikle, bir insanın kaç yaşında olduğunun, bu sorunun kime sorulduğuna bağlı olduğu sonucunu çıkardılar.

40larındaki insanlar 63′ ün yaşlı olduğunu söylediler.

50lerindekiler 68,

60larındakiler 73,

70lerindekiler 75 dedi.

Bu Bernard Baruch’un bakış açısını oldukça kanıtlıyor: “Bence, yaşlı daima benden 15 yıl daha yaşlıdır.” (1940)

İşte AARP’ın anketindeki infografinin küçük bir versiyonu.

How oldisoldedit

Bütün bunlar yaşlı insanlardan ne kadar çok nefret edildiğini gösteriyor- kendileri bile. Gelin hepiniz benimle yüksek sesle söyleyin: Yaşlanmayla ilgili hiçbir kötü şey yok.

Yaş ayırımcılığı en son kabul edilebilecek bir önyargı. Herkes yaşlanmayla ilgili olarak kendini rahat hissedinceye kadar bitmeyecek, temel kültürdeki yaşlı insanlar dahil, çalışma hayatındaki yaş ayırımcılığı ve diğer tür yaş karşıtlığı bitene kadar. Politikacılar Sosyal Güvenceden yararlananların arkalarındaki milyarderleri daha da fazla zengin etmeye çalışmayı bırakana kadar.

Yaşlıların kendileri -yani sen ve ben- şimdiki yıllarımızda  20lerimizde, 30larımızda ve 40larımızdaki kadar rahat yaşayana kadar bunların hiç biri olmayacak.

Siz hangi yaştasınız?

http://www.timegoesby.net/weblog/2014/03/at-what-age-is-someone-old.html

“Yaş konusunda romantik duygularım yok. Ya her yaşta ilginçsinizdir ya da değil.”
~ Katharine Hepburn