bazaTasarım Harikası Bazalar 

Yatak odalarında en kullanışlı mobilyalardan biri olan baza, içine dünya kadar eşya alabilen ve bayanları “şunu nereye koyacağım, bunu nereye koyacağım “dertlerin kurtaran yatağın genişliğine göre boyutu olan bir kutudur.

Bayanlar tarafından genellikle bazaların içine kışlık kıyafetler, kullanılmayan battaniye, yorgan, yastık, nevresim takımı ve varsa çeyiz gibi eşyalar koyuluyor. Yaz aylarında kışlıkların saklandığı kış aylarında ise yazlıkların saklandığı bazalar yatak odasında bayanların yerden tasarruf etmesine de yardımcı oluyor.

Son zamanlarda artık bazalı olmayan yatak kullanan bayan yoktur nerdeyse. Fakat bazaların yüzlerce modeli olduğundan çoğu zaman ne alacağınıza karar veremeyebilirsiniz. Alacağınız bazayı öncelikle nerede kullanacağınıza karar vermelisiniz. Genç odası için ayrı yatak odası için ise ayrı baza modelleri bulunmaktadır. Genç odasındaki bazalar çift kişiliklere göre daha küçüktür ve içine daha az eşya alır ama çift kişili bir bazaya dünyanın eşyasını sığdırabilirsiniz. Peki, baza seçerken neye dikkat etmeli diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. O zaman şimdi doğru baza almanın yollarını inceleyelim.

Baza seçimi yaparken önce bazayı alacağınız odanın tasarımına ve renklerine göz gezdirmelisiniz. Yatak odanız klasik bir tarzda döşenmiş ise klasik bir baza tercihi yapmalısınız. Aksi takdirde modern bir yatak odasına alacağınız klasik bir baza hem bütünü bozacak hem de absürd bir görünüme neden olacaktır.

Pek tabi ki odanın genelini oluşturan renkleri de unutmamalısınız. Yatak odanızda kullandığınız duvar boyasından, geneli oluşturan mobilyaların rengine ve duvar kâğıdınızdan perdelerinizin rengine kadar dikkat etmeli ve buna göre renk seçiminde bulunmalısınız. Aksi takdirde alacağınız keyfi bir renk odanızda renk karmaşasına neden olarak sizi yorabilir.

Alacağınız bazanın rengini beğendiniz, modelini de beğendiğiniz her şey tamam diye düşünüyorsunuz ama bununla bitmiyor. Çünkü bazanın biraz da teknik özelliklerine de önem vermelisiniz. Özellikle bazanın içine kitap veya kutu gibi eşyalar koyacaksınız tabanının kolayca kırılmaması için sunta gibi çabuk çürüyen bir malzemeden yapılmış bir bazayı tercih etmemelisiniz.

Baza alırken dikkat edeceğiniz son nokta ise bazanın mekanizmasının sağlam olmasıdır. Bazanın içine yastık, yorgan ve battaniye koyacağınız için özellikle de kış aylarında gelen misafirler için devamlı açıp kapatacaksınız. Sık sık açık kapama işlemini kaldırabilecek bir baza seçin bu konuda kesinlikle ucuza kaçmayın yoksa ummadığınız anda mekanizma bozulur ve bazanız da elinizde kalır. Aklınıza takılan, baza alırken neye dikkat etmeli, sorusuna bu önerileri cevap olarak kabul edebilir hatta  mobilya mağazalarında saatler  geçirmeden online olarak baza almanızı tavsiye ederim.

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle