strenghtGüç çalışması yapın.

Harvard Health Publications’dan:

Düzenli fiziksel etkinlik genel iyi sağlığı ilerletir, pek çok hastalığın gelişim riskini azaltır ve daha uzun ve daha sağlıklı yaşamanıza yardım eder. Çoğumuz için “egzersiz” yürüme, jogging, yürüme bandı çalışması ve kalbi attıran diğer etkinliklerdir.

Ancak çoğu zaman güç-yapılandıran egzersizlerin değeri gözden kaçırılır. 50’nize ve ötesine bir ulaştığınızda güç (ya da direnç) çalışması günlük yaşamın en sıradan etkinliklerini yapma yeteneğini korumak için kritiktir.

Ortalama 30 yaşındaki biri 70 yaşına kadar kas kitlesinin yaklaşık yüzde 30’unu ve 90’nına kadar da yüzde 50’sini kaybedecektir. “Yalnızca aerobik egzersiz yapmak yetmez,” diyor Dr. Robert Schreiber, Hebrew SeniorLife’da doktor ve Harvard Tıp Okulunda öğretim üyesi. “Güç çalışması yapmadıkça daha zayıf ve daha az fonksiyonel olacaksınız.”

Güç çalışması nedir?

Güç çalışması aşağıdakilerin herhangi birini kapsar:

Serbest ağırlıklar, barbıllar ve dambıllar gibi.

Bileklikler ve yelekler, farklı miktarda ağırlık içeren

Direnç (elastik) bandları kollarınızı ve bacaklarınızı kullanarak esneteceğiniz çeşitli uzunluk ve gerginlikte

Egzersizler, beden ağırlığınızı kullanarak yer çekimine karşı direnç yaratacağınız.

Ne kadarına gereksiniminiz var?

Yeni başlayan birinin güç yapılandırma egzersizi en az 20 dakika alır ve karikatürlerde çizilen bir bodyci gibi homurdanma, zorlanma ya da terleme durumunda değilsiniz. Anahtarı, dengeli bir program geliştirme, iyi bir formda egzersizi yapma ve sürekli olmasıdır.  Dört-sekiz hafta içinde güç bakımından dikkate değer kazanımlar deneyimleyeceksiniz.

Başlama

Kendi donanımınızı satın alma bir seçenek. Temel başlangıç dambıllar seti 50-100 dolar tutar. Sağlık klüpleri en fazla donanım seçeneklerini sunar, ancak kuşkusuz, aylık ödeme yapmak zorundasınız. Kitaplar ve videolar bazı temel hareketleri öğrenmenize ve bir rutin başlatmanıza yardım edebilirler. Pek çok yaşlı merkezi ve erişkin eğitim programları da güç çalışması programları sunar.

Nasıl başlarsanız başlayın yavaş gidin, dolayısıyla kendinizi sakatlamayın. Doktorunuzla yeni egzersiz planınızı tartışın ve ulaşmak istediğiniz  çalışma düzeyini açıklayın. Egzersizler arasında hafif ve orta kas ağrıları normaldir ancak eğer bunlar birkaç günden fazla sürerse egzersizinizi gevşetin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/want-to-live-longer-and-better-strength-trai

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken