Harvard doktorlarıSabaha karşı 3.00 yatakta yatarken ve tavana ya da saate bakarken dünya çok farklı görünür. “Yarını uykusuz nasıl geçireceğim?” diye endişe ediyorsunuz. Eğer düzenli olarak uyuyamıyorsanız -ya da uykusuz duruyorsanız- ve bu sizi gün boyunca etkiliyorsa, o zaman belki de insomniyanız var.

Reçeteler ya da tezgahtaki uyku ilaçları uykuya dalmanıza yardım edebilir ama bu ilaçların yan etkileri var. Bunlar sabah sersemliği ki araba kullanma ya da diğer makinaları kullanmayı tehlikeli hale getirebilir ve düşme riskini arttırabilir. İyi bir gece uykusu için ilaçtan başka yollar var.

Basit yaşam tarzı değişimlerini denemenizi öneriyor Dr. Hadine Joffe, Harvard Tıp Fakültesinde psikiyatri doktoru. Başlamak için iki iyi şey, kafeinden kaçınmak ve düzenli bir uyku programına bağlı kalmak.  Eğer bu adımlar yardımcı olmazsa tiroid sorunları, anemi, uyku apnesi, menopozal sıcak basması, mide yanması, idrar tutamama ya da depresyon gibi bir tıbbi durum olup olmadığını anlamak için doktorunuza danışmaya değer. Sağlık sorununu tedavi etme uyku sorununu da giderir.

Alttaki rehber dinlendirici geceleri geliştirmek için bir uyku rutini kurmanıza yardımcı olabilecektir.

 

Günlük uyku rehberiniz
Sabahtan-akşama uyku geliştiren bu program gereksiniminiz olan dinlenmeyi elde etmenize yardımcı olabilir..
Sabah
7:00 Her sabah aynı saatte uyanın, hafta sonlarında bile.
8:00 Kahvaltıda kendinizi bir bardak kafeinli kahveyle sınırlayın ya da kafeinsiz olanı için. Sabahları çok fazla kafein yatana kadar sizinle kalır (Eğer günde birkaç bardak kahve içmeye alışkınsanız, birkaç hafta içinde dereceli olarak kendinizi bundan vazgeçirin.)
9:00 Dışarıda 30 dakikalık yürüyüş yapın. Hem egzersiz, hem de sabah güneşi daha iyi uyumanıza yardım eder.
Akşam
6:00 Hafif bir akşam yemeği yiyin. Ağır bir yemek mide yanmasına yol açar bu da sizi uyanık tutar. Kafeinli çay ve kahveden, soda ve alkol ve çikolatadan kaçının.
21:15 Televizyonunuzu, bilgisayarınızı, cep telefonunuzu, tabletinizi yatmadan en az yarım saat önce kapatın. Bunlar beyni uyarır. Bir kitap okuyun (tabletten değil), ılık bir banyo alın ya da yumuşak bir müzik dinleyin, yatmadan önce bedeninizin ve zihninizin gevşemesine yardımcı olması için
21:45 Yatak odanızı uyku için hazırlayın. Işıkları karartın, perdeyi kapatın, ısının serin ve rahat olduğundan emin olun ve alarm saatinizi kapatın ki gecenin ortasında uyanırsanız zamanı görmeyin.
22:00 Banyoyu kullanın.
22:15 Işıkları kapatın. Her gece yatağa aynı saatte gitmeye çalışın. 15 dakika içinde uyuyamazsanız yatak odasından çıkın. Kanepe gibi bir yerde sakin olarak oturun ve 15-20 dakika ya da uykunuz gelene kadar bir kitap okuyun, sonra yatağa gidin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/better-sleep-naturally

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle