couple-stretching-exercising-fitnessiStock_000075997959_Medium(1)

Esnetme/gerdirme sağlığınız için yapabileceğiniz harika bir şeydir. Bu basit, ancak etkin hareketler spor için yumuşamanıza, dengenizi geliştirmeye, esnekliğinizi arttırmaya ve artrit, sırt ve diz ağrılarını rahatlatmaya yardım eder.

İdeal esnetme/gerdirme rutini

Gerdirme/esnetme esnekliği arttırır ve eklemlerinizin sağlıklı hareket yelpazesini sürdürmesine yardım eder ve bunu yaparken eklem ve kas zorlanması riskini düşürür.

Ancak hangi sıklıkta esnetme/gerdirme yapmalısınız? Esnetme/gerdirmeyi ne kadar sürdürmelisiniz? Ve her bir esnetme/gerdirmeyi kaç kez yapmalısınız?

Amerikan Koleji Spor Tıbbının panele çağırdığı uzmanları bu sorulara yanıt verebilmek için geniş bir yelpazede araştırmaları gözden geçirdi. Esnetme/gerdirme diğer egzersiz hareketlerinden çok daha az özenli olarak araştırılmıştır, yani bilim bu konuda o kadar güçlü değil. Ancak, panel katılımcıları kanıtlara dayalı olarak aşağıdaki şeylerde anlaştılar:

  • Sağlıklı erişkinler haftada en az iki ya da üç kez bütün ana kas-tendon grupları-  -boyun, omuzlar, göğüs, gövde, bel, kalçalar, bacaklar ve ayak bilekleri- için esnetme/gerdirme egzersizleri yapmalı (esnetme, yoga ya da tai chi).
  • En iyi sonuçlar için her bir esnetme/gerdirme egzersizi için toplam 60 saniye harcamalısınız. Dolayısıyla eğer belirli bir esnetmeyi 15 saniye sürdürürseniz ve  onu üç kez daha tekrarlamanız ideal olur. Eğer 20 saniye sürdürürseniz iki kez tekrar da işi görür.

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-ideal-stretching-routine

“Tırtıl tam da dünyasının bittiğini düşündüğünde kelebek olur.”
~ Anonim