kaslar

Yaşlanmanın bedeli  hücresel düzeye kadar uzanır. Ancak, özellikle yaşlı kaslardaki hücrelerce gerçekleşen hasar şiddetlidir, çünkü kolaylıkla yenilenmezler ve mitokondrileri –enerji üretirler-  canlılık ve sayı olarak azaldığından zayıflar.

Ama Cell Metabolism’de bu ay basılan bir makale, belirli türdeki egzersizlerin mitokondrimize yılların yaptıklarının bazılarının telafi edebildiğini öneriyor.

Egzersiz insanlar için iyidir, herkesin bildiği gibi. Ancak, biliminsanları onun hücresel etkileri , aktiviteyle onların nasıl değişiyor olabileceği ve egzersiz yapanın yaşı konusunu şaşırtıcı şekilde az anlıyorlar.

Mayo Klinik (Rochester, Minn.)  araştırmacıları bu yakınlarda 30 yaş ya da daha genç ya da 64’den yaşlı 72 sağlıklı ama hareketsiz kadın ve erkeğin hücreleri üzerinde bir deney yürüttü.  Aerobik fitnesi, kan şekeri düzeyi ve kaslarındaki gen aktivitesi ve mitokondrial sağlıkları için temel ölçümler belirlendikten sonra gönüllüler belirli egzersiz programlarına gelişigüzel şekilde ayrıldılar.

Bazıları haftada birçok  kez yoğun ağırlık çalışması yaptı; bazıları egzersiz bisikleti üzerinde haftada üç kez kısa interval çalışması (dört dakika sıkı pedal çevirme, üç dakika dinlenme ve sonra bunu üç kez tekrarlama) yaptı; bazıları haftada birkaç kez, 30 dakika, orta hızda egzersiz bisikletinde çalıştı ve diğer günlerde hafif ağırlık kaldırdı. Dördüncü, kontrol, grubu egzersiz yapmadı.

12 haftadan sonra laboratuvar testleri tekrarlandı. Genelde, herkes  fitness ve kan şekerini düzenleme bakımından  gelişme deneyimledi .

Bazı şaşırtıcı olmayan farklılıklar vardı: Kas kitlesi ve kas gücündeki kazanımlar yalnızca ağırlık çalışanlarda daha fazlaydı ama interval çalışması dayanıklılıkta en fazla etkiyi yapmıştı.

Ancak daha beklenmedik sonuçlar biyopsili kas hücrelerinde bulundu. İnterval çalışması yapan daha genç  denekler arasında  aktivite düzeyleri 274 gende değişmişti,  orta dereceli egzersiz yapanlardaki  170 geni ve hafif ağırlık kaldıranlardaki 74 genle karşılaştırıldığında . Daha yaşlı toplulukta ise neredeyse 400 gen artık farklı çalışıyordu, ağırlık kaldıranların 33 ve orta derece egzersiz yapanların yalnızca 19 geniyle karşılaştırıldığında.

Bu etkilenmiş genlerin çoğunun, özellikle interval egzersizcilerinkindeki genlerin mitokondrinin kas hücreleri için enerji üretme yeteneğini etkilediğine inanılıyor; interval egzersizi yapan denekler mitokondrilerinin sağlığı ve sayısında artış gösterdiler –özellikle daha yaşlı bisikletçiler arasında göze çarpan bir etki.

Öyle görünüyor ki yaşlılığa eşlik eden kas hücre sağlığındaki düşme sanki egzersizle “düzeliyor”, özellikle egzersiz yoğunsa, diyor Dr. Sreekumaran Nair, Mayo Klinikte tıp profesörü, endokrinolog ve araştırmanın ana yazarı. Aslında, yaşlı insanların hücreleri bazı bakımlardan yoğun egzersize daha güçlü karşılık veriyor genç insanlarınkiyle karşılaştırıldığında diyor, –egzersizden yararlanmak için hiçbir zaman geç olmadığını önererek.

https://www.nytimes.com/2017/03/23/well/move/the-best-exercise-for-aging-muscles.html?_r=0

 

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan