skin-care-mirroriStock_000054173388_Medium

 

Cilt ve cilt bakımı konusunda her şeyi bildiğinizi sanıyorsunuz? Cildinizi temiz ve sağlıklı tutmak konusunda “yaygın bilgilerin” ne kadar çoğunun doğru olmadığına şaşırabilirsiniz.

İşte cilt konusunda 10 yaygın söylenceyi yıkıyoruz.

1. Doğru cilt kremi cildinizin genç görünümde tutabilir.

Cildinizin daha genç görünmesine ya da yaşlanma sürecinin yavaşlamasına yardım ettiğini iddia eden yüzlerce cilt uygulaması vardır. Kırışıklıkları azaltmada ardında en iyi kanıtı olan topikal uygulama retinoik asittir (Retin-A olarak). Tezgah üstlerinde satılan çoğu ürün retinoik asit içerir, ancak birinin diğerinden daha iyi olup olmadığını söylemek zordur. Kırışıklıkları uzak tutmak için en iyi yol güneş koruyucu kullanmak ve sigara içmemektir.

2. Antibakterial sabun cildinizi temiz tutmak için en iyisidir.

Normalde cildin üzerinde bakteri vardır. Hiç bir zaman  cildinizi tamamen bakterisiz tutmanız olası değildir. Aslında, pekçok uzman antibakterial sabun kullanımının daha fazla atibiyotik dirençli bakteriye yol açacağını düşünüyor. Antibakterial sabun günlük kullanım için gerekli değildir. Normal sabun yeter. Tam ve düzenli el yıkama, antibakteriyal sabun değil, enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardım eden şeydir.

3. Çikolata ve yağlı yiyecekler yemek yağlı cilde ve sivilceye yol açar.

Gerçek şu ki sebum adlı yağlı madde sivilceye yol açar. Cilt tarafından yapılır ve salgılanır. Aslında, herhangi bir özel yiyeceğin sivilceye yol açtığı kanıtı yoktur.

4. Güneşlenme sizin için kötüdür.

Güneş altında ya da güneş kabininde çok fazla zaman geçirmek cilt kanseri riskini arttırabilir, özellikle güneş koruyucu kullanılmazsa. Cilt kanseri riski toplam güneşte kalım süresi  ve güneş yanıklarının sıklığıyla orantılı. Aşırı güneşlenme cilde hasar da verebilir, cildin zamanından önce buruşmasına ve yaşlanmasına yol açarak. Ancak tekrarlayarak ve dikkatli bir şekilde hafif ya da tedrici güneşlenme zararlı değildir. Önlem aldığınız sürece –en azından 30 koruma faktörlü güneş koruyucu kullanma, onu her tarafa uygulama ve gerektiğinde tekrarlama ve güneşin en yüksek olduğu zamanlardan kaçınma- yanıksız hafif bir güneşlenme bir uyarı işareti değildir.

5. Güneşlenme sizin için iyidir.

İnsanlar sıklıkla koyu güneşlenmeyi sağlık pırıltısıyla ilişkilendirir. Ancak güneşten yanmış insanların daha açık ciltlilerden daha sağlıklı olduğuna ilişkin bir kanıt yoktur.  Güneşe görünmenin  sağlık yararları da vardır. Güneş ışını ciltteki D vitaminini aktive eder. D vitamini kemiklerin sağlam tutulmasına ve aynı zamanda bazı kanser risklerini azaltmaya ve bağışıklık fonksiyonunu arttırmaya yardım eder. Diyetinizden ne kadar D vitamini aldığınıza dayalı olarak güneşe çıkma eksikliği D vitamini yoksunluğu riskinizi arttırabilir.

6.Güneş kreminizdeki koruma faktörü ne kadar yüksekse, o kadar iyi.

Belirli bir düzeyin üstünde, yüksek koruma faktörünün düşük koruma faktürüne göre az bir ek yararı vardır. Uzmanlar genellikle en azından 30 faktörlü güneş koruma öneriyor, bu kadarı UVB radyasyonunun %97’sini blokluyor. Belki yüksek koruma faktörü kullanmaya değer, eğer dışarıda 2-3 saat kalacaksanız özellikle de güneş ışınlarının en yüksek olduğu zamanda (saat 10.00-14.00 arası). Ancak, çoğu durumda, yüksek koruma faktörü için daha çok para ödemeye değmeyebilir.

7. Neredeyse fark edilemeyen bir yara iyi bir cerrahın işaretidir.

Cerrahın gerçek becerisi onun kesiği açma ve kapama arasında yaptığıyla belirlenir. Her ne kadar cerrahlar yüzdeki ameliyat kesiklerine rutin olarak daha çok dikkat sarfederlerse de (daha ince kesik açarak, dikişleri daha sık yaparak ya da mümkünse suturdan tamamen kaçınarak) ameliyat izinin görünümü cerrahın becerisi konusunda çok az şey söyler.

8. E Vitamini ameliyat izini belirsizleştirir.

Bu iddiayı destekleyecek az kanıt var. Eğer ameliyat izinin görünmesine ilişkin bir endişeniz varsa cerrahınız ya da dermatoloğunuzla konuşun. Ameliyat izinin düzeltilmesiyle ilgili çok seçenek var, lazer tedavileri dahil.

9. Bacak bacak üstüne atmak varis damarlarına yol açar.

Varis damarları için pek çok risk faktörü var, ancak bacak bacak üstüne atmanız bunlardan biri değil. Kalıtım en önemlilerinden biri –varis damarlı insanların %80’inin aynı sıkıntıya sahip bir ebeveyni var. Bir insanı varise eğimli yapan şeyler sigara içmeyi, hareketsizliği, yüksek tansiyonu, hamileliği ve uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işleri içerir.  Eğer zaten varisli damarlarınız varsa bacaklarınızı kaldırmak ve varis çorapları kullanmak yardımcı olabilir. Ancak bacaklarınızı “ayrı tutmak” bu durumu önlemez ya da geliştirmez.

10. Kafa masajı kelliği önleyebilir.

Yalnızca kafa masajının kelliği önleyeceğine ilişkin hiçbir veri yok, inanması çekici olsa da. Eğer cildinizde alışılmadık birşey görürseniz  ya da cildinizi sağlıklı tutma konusunda endişeniz varsa doktorunuzla ya da dermatoloğunuzla konuşun. Ve eğer birinden bu cilt söylencelerini  duyarsanız onları düzeltebilirsiniz.

http://www.health.harvard.edu/skin-and-hair/dont-fall-for-these-skin-myths

“Damarlar sertleşince kalpler yumuşar.”
~ H. L. Mencken