deri-m

Pek çok insanın ortak korkusu olan yaşlanma ve vücudun eski dinçliğini kaybetmesi kaçınılmaz bir son. Hücre yenilenme hızının giderek yavaşlaması vücutta gözle görülür değişikliklere sebep oluyor.

Beyazlayan saçları boyatmak bir çözüm ancak her gün biraz daha kırışan cilt için farklı alternatiflere yönelmek gerekiyor. Örneğin tüm vücudu dinç tutacak ikinci bir deriye ne dersiniz?

Kulağa yeni bir bilim kurgu filminin senaryosu gibi gelebilir ancak MIT’nin yeni duyurusu insan derisini taklit eden yeni bir buluşu işaret ediyor. Yaşlandıkça beliren tek sorun kırışıklıklar değil. Aynı zamanda deri toksik maddelere, radyasyona, sıcaklığa karşı da kendini korumakta eskisi kadar başarılı olamıyor ve esnekliğini de kaybediyor. MIT’nin bu ikinci derisi ise insanın kendi derisini koruyor, sıkılaştırıyor ve kırışıklıkları da eskiye nazaran azaltıyor. Tabii bu çözüm diğer alternatifleri gibi şimdilik “geçici“.

Kullanılan malzeme silikon bazlı polimer (XPL). Derinin üzerine incecik, belli belirsiz bir şekilde uygulanan bu madde, genç ve sağlıklı bir derinin özelliklerini ve mekaniklerini taklit ediyor. Önceki çalışmalardan farkı ise deri üzerindeki kalıcılığı, görünmez incecik bir katman şeklinde uygulanması ve tedavi niteliğindeki özellikleri. İnsanlar üzerinde yapılan testlerde maddenin göz altı torbalarını da yeniden şekillendirdiği ve azalttığı gözlemlendi. Aynı şekilde derinin nemli kalmasında da kremlerden çok daha etkili olduğu kaydediliyor. MIT bu tarz bir ikinci derinin uzun süre boyunca morötesi ışınlardan koruyabileceğinin de altını çiziyor.

http://www.fizikist.com/mitnin-yeni-deri-bulusu-yasliliga-meydan-okuyor/

“Yaşamın en değerli armağanlarından bazıları yalnızca yaşla elde edilir.”
~ Gene Cohen