First-Love1

Ne zaman yaşlanırız? 18-29 yaş arasındaki kişiler için “yaşlılık” 60 dolayında başlıyor. Orta yaştakilerin hesabına göre de 70’de. Ve 65 yaşında ve üstündekiler de bu eşiği 74’e koyuyor.

Pew Araştırma Merkezinin yeni bir araştırmasında yaşlanmaya ilişkin diğer algılarla beraber bu böyle. Genç insanların yaşlanınca ne olacağına ilişkin beklentileriyle gerçekte olanlar arasındaki eşitsizlik açık.
İyi zihin, iyi sağlık, iyi cinsellik. Torunları sindirmek için bu yeter!
18-64 yaşındaki erişkinlere yaşlanınca ne olacağını bekledikleri soruldu. 65 yaş ve üstündeki insanlara da kendilerine gerçekte ne olduğu soruldu.

Sonuçlar (18-64 / 65 ve üstü):
•Hafıza kaybı rahatsızlığı (yüzde 57 hafıza kaybından rahatsız olacağını düşünüyor/ rahatsız olan ise yüzde 25
•Araba kullanamama: yüzde 45 / yüzde 14
•Ciddi bir hastalık rahatsızlığı: yüzde 42 / yüzde 21
•Cinsel etkinliği olmama: yüzde 34 / yüzde 21
Bu demektir ki yaşlıların yüzde 79’u cinsellik yaşıyor, gençken olacağını sandıkları durumun tersi. 2007’de New England Journal of Medicine’deki başka bir araştırma 75-85 yaşlarındaki insanların yarısından fazlasının ayda en az iki kez seks yaptıklarını rapor ettiklerini buldu.
Ve büyük çoğunluk sonrasında araba kullanarak eve dönebiliyor, gerektiğinde.
Bütün bunların yaşlı insanları mutlu ettiğini düşünüyorsanız, belki haklısınız.
Anket Amerikalıların yaşlandıkça mutlu olduklarını gösteren diğer anketlerle uyumlu. Erkek ya da Cumhuriyetçi olmak rahatsız etmiyor, diğer araştırmaların bulgusu (Cumhuriyetçiler Demokratlardan daha mutlu, yaşlı erkekler yaşlı kadınlardan daha mutlu olma eğiliminde).
Önceki araştırmalar yaşlılıkta mutluluğun yalnızca sağlık ve gerçekliğe değil, tutuma da bağlı olduğunu göstermiştir. Bir araştırma 60-98 yaşlar arasındaki kanserle, kalp hastalıklarıyla, şekerle ve zihin sağlığı durumlarıyla ya da bir dizi diğer hastalıkla uğraşan insanların şaşırtıcı derecede mutlu olduklarını bulmuş.
Pew Merkezinin yeni anketi 80 yaşın ilerisine geçenlerde işlerin sahiden daha kötüleştiğini buldu. 85 yaş ve üstündekilerin yüzde 41’i bazı bellek kayıpları yaşadıklarını söyledi ve yüzde 30’u genellikle üzgün ve depresyonda.
Gene de, gerçek ileri yaşlar genç insanların bekledikleri kadar kötü görünmüyor. Bu 85 yaş ve üstündeki katılımcıların yalnızca yüzde 1’i yaşamlarının beklediklerinden daha kötü olduğunu söyledi.
2.969 Amerikalı yaşlıyı kapsayan bu araştırma bugün yayınlandı.

Robert Roy Britt

*Getting Old Is Better Than Expected

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü