Her gün verilen sağlık bilgileri seli içinde –ipuçları, yazılar, araştırma sonuçları- gerçek büyük buluş haberleri var. Yürütülen titiz ve zor araştırmalarla uzmanlar ciddi hastalıkların daha iyi anlaşılmasına, o hastalıklar için yeni tedavilere ve milyonların hayatını değiştirebilecek keşiflere doğru ilerliyor. İşte 2011’in tıptaki en büyük atılımları:

Bir Laboratuvarda Yaratılan Gerçek Beden Parçaları: Diğer pek çok büyük buluş gibi bu da içinde anlaşılmaz bir bilim-kurgu duygusu barındırıyor. Dr. Antony Atala, Wake Forest Rejeneratif Tıp Merkezinin Direktörü, laboratuarında çalışan gerçek bir idrar yolu yaptı. Ana engel: fiyat etiketi 5.000 dolar.


Göğüs Kanseri Aşısı :  Georgia Üniversitesi Kanser Merkezinde yürütülen hayvan araştırmaları farelerdeki kanserli tümörlerle savaşan bir aşının bulunmasıyla sonuçlandı. Uzmanlar aşının insanlar üzerinde denenmeye ihtiyacı olduğunu söyleselerde göğüs, pankreas ve yumurtalık kanseri tedavisi için ümit verici. Bu tür göğüs kanseri olan hastalar geleneksel kemoterapiye tepki vermiyor. Bilim insanları 2013’ün sonlarına doğru ilacın satışa çıkacağından umutlular.


Kanser Soluğu : Hepimiz köpeklerin pek yakında oluşacak kasırga ve hortumları hissettiklerini biliriz.  Artık köpeklerin hastanın soluğunu koklayarak erken ve geç dönem kanseri ortaya çıkabilecekleri anlaşılıyor. Anlaşılan tümörlerin köpeklerin hassas burunlarının yakalayabileceği çok hafif bir kokusu var. Almanya’da araştırmacılar beş sıradan ev köpeğini hem erken hem de geç aşamadaki akciğer kanseri hastalarını belirlemek için eğitti. Köpekler tümörleri keşfetmede yüzde 71 ve tümor olmayan araştırma nesnelerini koklamada yüzde 99 kesinliğe ulaştı. Bu çalışma erken aşamadaki tümörlerin bulunması daha kesin tedavilere zemin hazırlıyor. Amerikan Kanser Topluluğu bulgular hakkında ihtiyatlı ama onları küçük de görmüyor, lider   tıp adamı Dr. Leonard Lichtenfeld’in “Ben çok önceden asla asla dememeyi öğrendim” dediği gibi. Ve iş kanserin koku testiyle erken teşhisine gelince, hımm… tuhaf şeyler gerçekleşti.”


Gen Terapisinde Ana Buluş: Her ne kadar gen terapisi hakkında çok şey duyuyorsanız da – hastalık yapan genetik olarak bozuk çalışan genin yerine sağlıklı bir genin enjekte edilmesi- bu aslında başarılı değil. Şu ana kadar. Menfis’te St.Jude Çocuk Hastanesi, Philadelphia’daki Çocuk Hastanesi ve London Collage Universitesi Hemofili B’ nin etkin bir gen tedavisini keşfetti. Hastalık aşırı kanama ve eklem deformasyonlarıyla belirgin. Cornell-Weill Tıp Merkezinden Dr. Ronald Crystal The New York Times’a keşfin önemli bir ilerleme olduğunu söyledi.

Malarya Aşısı: Sivrisinekle taşınan bu çocukluk hastalığı, ateş, baş ağrısı yapar ve çok ciddi durumlarda ölüme bile yol açar. Afrika’da milyonlarca çocuğu etkiliyor ve önleyici bir teknik bulunmuş değil. Şimdi GlaxoSmithKline Şirketi ve Bill ve Melinda Gates Vakfının dahil olduğu bir grup tarafından geliştirildi. Ama mükemmel değil –etkililik oranı yüzde 56 ve daha küçük çocuklar üzerinde iş görmüyor- ancak sonraki araştırmalar dünyanın bu en ciddi sağlık sorunlarından birini kesinlikle çözecek.

Güvenli Kilo-Kaybı İlacı? Houston’daki prestijli M.D. Anderson Kanser Merkezi adipotid adı verilen şırında edilen bir madde üzerinde yoğunlaştı. Bu ilacın verildiği maymunlar bir ay içinde beden yağlarının yüzde 11’ini kaybetti. Kan akışının yağ hücrelerine gitmesini engelleyen ve onları öldüren bu ilaç henüz piyasaya çıkmadı ve daha fazla araştırmaya ihtiyacı var. Ancak, araştırmacılar obez insanları tedavi etmede eninde sonunda güvenli ve uzun erimli bir ilaç olacağına inanıyorlar.

Alzheimer Antikorlarını Yaratma: Rennselaer Politeknik Enstitüsündeki bir araştırmacılar takımı Alzheimer dahil hastalıklarla savaşmak için dizayn edilen antikorları yaratmak için yeni bir yöntem keşfetti. Antikorlar bağışıklık sistemi tarafından zararlı istilacılara, bu hastalığı taşıyan moleküle saldırarak savaşmak için yaratılan maddelerdir. Ancak, moleküller çok küçük olduğundan spesifik olan herhangi birini hedef alan bir antikor dizayn etmek zordur. Assoc. Prof. Peter Tessier ve grubu tarafından geliştirilen antikor sorunu çözdü. Sonuç ürün: Alzheimer’la savaşmak için antikorlarla çalışan ilaçlar.

 

Salya: En Son Yaş Testi: Her ne kadar DNA bize insan bedeni konusunda çok şey söylüyorsa da şu ana kadar bedenin gerçek yaşını ortaya koymayı başaramadı. Bu şimdi değişti. Salya örneklerinde çalışan UCLA’daki araştırmacılar salyanın kendini DNA’ya bağladığını ve yaş okumada şaşırtıcı bir sonuç verdiğini buldu. Daha çok araştırma gerekiyor ama bu önemli bir keşif.

Ölüm Riski Tahmini: Korkutucu mu yoksa yardımcı mı? İsveç Upsala Universitesindeki biliminsanları belli bir enzime sahip insanların buna sahip olmayanlardan daha erken ölme olasılığı olduğunu ortaya  çıkardı. Captesin S enzimi kalp rahatsızlığı  ve tümörü olan insanlarda sıkça bulunur. Söylendiğine göre, ilaç şirketleri bu enzimin etkisini durduracak ilaçları geliştirmek için çalışıyor.
http://www.thirdage.com/staying-current/the-ten-biggest-medical-breakthroughs-in-2011?

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso