Yeni bir araştırma  bazı küçük, yumuşak taneli dutsu meyvaları (berry) yemenin yaşlanmayla ilişkili bellek kaybı dahil zihinsel çöküşle bağlantısı olan  toksik maddelerin temizlenmesine yardım ederek beyninizin sağlıklı kalmasına yardım edebildiğini ortaya çıkardı.

Bu bulgular Boston’daki Amerikan Kimya Topluluğunun bir toplantısında Amerikan Tarım Departmanında çalışan bir biliminsanı olan Shibu Poulose tarafından rapor edildi. Uzmanlar uzun zamandır bedenin yaşlandıkça oksidatif hasara uğradığını ve kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmayla ilişkili zihinsel çöküşe karşı kendini korumasının daha az olası olduğunu biliyorlardı.

Ancak, Pasulhose ve meslekdaşları çilek, yaban mersini ve akai çileğinin microglia adı verilen beyin hücrelerini aktive ettiğini buldu. Amerikan Kimya Topluluğuna göre bu hücreler beynin  “temizlikçisi” gibi çalışıyor. Otofagi adı verilen bir işlemde,  temizlenmedikleri taktirde beynin fonksiyonlarını bozacak olan “biyokimyasal debrisi”  temizliyor.

Ve yaşlanırken diyor Poulose, “microglia işini yapamaz hale geliyor ve debris birikiyor.” Böğürtlen, çilek gibi yumuşak küçük taneli meyvaların microgliayı yeniden canlandırdığı ve ev temizleme fonksiyonlarını tekrar yerine getirdikleri görünüyor,” polifenololikler denen bileşimlerin etkisi yoluyla.

Araştırma berryler üzerine odaklanmış olsa da diyor Poulose, insanlar polyfenoliklerce zengin diğer yiyecekleri, özellikle  masmavi, kırmızı ya da portakal renkli meyva ve sebzeleri yemeliler. Ve berryleri yerken maksimum yararı elde etmek için tüm meyvayı yediklerinden emin olsunlar, tavsiyesinde bulunuyor.

www.thirdage.com/alternative-integrative-health/berries-keep-brain-young

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair