uyku

Erişkin bir insan gecede ortalama 7 ve 8 saat uykuya gereksinim duyar.  Bununla birlikte, çoğumuzun uykuya dalmada sıkıntımız vardır ve insomniya dünyada milyonlarca insanı etkiliyor. İnsomniya ve uyku yoksunluğuna bağlı sağlık durumları pek çok, bağışıklık sisteminin bozulmasından erken yaşlanma, kilo alma ve kalp hastalığı için artan riske kadar. Neyse ki gece uykunuzu tehlikeli hap ya da desteklere başvurmadan geliştirebilirsiniz, sırrı diyetinizde yatıyor. İşte size geceleri daha iyi uyuyabilmeniz için 7 yiyecek:

Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi karbonhidratça zengin olduğundan yatmadan önce harika bir atıştırmalıktır.  Aslında yulaf ezmesi bir kazan-kazan durumu olarak dikkate alınabilir: yalnızca seratoninin (morali yükselten ve sizi mutlu hissettiren bir neurotransmitter) doğal üretimini teşvik etmekle kalmaz aynı zamanda sizi tüm gece tok tutacak yavaş sindirilen bir besindir. Kötü gece uykusunun nedenlerinden biri gecenin ortasında buzdolabına gidip dönmek için uyanmaktır – yatmadan önce orta boy bir kap yulaf ezmesi tüketirseniz böyle bir şey olmayacaktır!

Nohut

Az insan nohutun lezzetli ve yüksek miktarda B6 – melatonin üretimi için temel bir vitamin-  içerdiğini bilir. Kısacası uykudan sorumlu bir hormondur –yeter miktarda üretilmezse uykuya dalamazsınız. Nohut serotonin üretimini teşvik eder, bundan dolayı daha çabuk uykuya dalmanıza –ve sabaha kadar uyumanıza-  yardım eder.

Muz

Muz onlarca yıldır doğal uyku başlatıcı olarak kullanılır çünkü tıpkı yulaf ve nohut gibi muz da seratonin ve melatonin düzeyini yükseltir. Bunun yanısıra, bu leziz yiyecek doğal bir kas rahatlatıcısı olarak da bilinir, rahatlamanıza  ve yatağa doğal, hızlı ve etkin bir şekilde hazırlamaya yardım ederek.

kuruyemiş

Tohumlar ve Kuruyemiş

Tohum ve kuruyemişin çok bol sağlık yararları vardır – yalnızca güçlü ve sağlıklı bir kalp geliştirmez aynı zamanda moralinizi doğal ve yan etkisiz bir şekilde yükselttiği bilinen omega- 3 yağ asitlerince de çok zengindir. Ayrıca harika bir anti-oksidan kaynağıdırlar. Tam yatmadan önce tüketilen küçük bir kap badem ya da keten tohumu bir bebek gibi uyumanıza yardım eder!

Ilık Süt ve Bal

Bu yataktan önce tüketilecek harika bir içkidir, ılık süt çok yararlı kalsiyuma ek olarak  tryptophan denen bir amino asit içerdiğinden ve bal da kasları ve zihninizi rahatlattığından. Doğal bir uyku hapı olarak iş gören leziz ve besleyici bir içkidir.

Patates

Kızarmış ya da pişmiş patates lezizdir –yalnız leziz değil aynı zamanda büyük bir tryptophan (uyku-başlatan hormon) kaynağıdır da ve ayrıca hem beden hem de zihin için genel bir yatıştırıcı etkisi vardır.

çay

Gevşeten Çay

Uyku öncesi içkilerden konuşurken süt ve bal leziz bir bileşim olabilir ama bazı çay tipleri uykuya dalmakta sorunu olan stresli insanlar için mükemmel olan yumuşak bir uyutucu etkiye sahiptir. Nane, bitki çayı, papatya uykuya geçirme etkisi olduğu bilinen en popüler olan çayların üçüdür.

http://www.fitnea.com/top-7-foods-for-better-sleep-at-night/

“Pek az insan yaşlanmasını bilir.”
~ La Rochefoucauld