yaşlanmaNormal yaşlanma konusundaki dünkü yazımızda beş duyu, cilt, kalp, akciğerler, kemikler ve eklemlerin yanı sıra dayanıklılık ve güçten söz ettik.

Yaşlanmanın bir hastalık olmadığını aklınızda tutun. O gelişimsel bir süreç ve deneyimlediğimiz normal değişimlerin (hastalık olanlar değil) genelde yaşam kalitesinde az bir etkisi var.

METABOLİZMA: Bedenlerimiz yaşlandıkça genellikle daha az enerjiye gereksinim duyar dolayısıyla yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlar. Bu hormonal değişimlerle birlikte şişmanlıyoruz anlamına gelir. Tüm yaşamınızda bu konudaki talimi biliyorsunuz: Daha az yeme, daha çok aktivite.

Daha yavaşlayan bir mekanizma aynı zamanda bedenin geçmişte olduğu kadar etkin bir şekilde alkol ve ilaçları proses edemiyor anlamına gelir.

BÖBREKLER: Böbrekler boyut ve fonksiyon olarak küçülür dolayısıyla onların iyi fonksiyon yapma yeteneklerini sınırlayan  alkolü, ilaçları ve diğer toksinleri en aza indirmek önemlidir. Çok fazla sıvı alın, böreklerin kendilerini boşaltması için.

İDRAR YOLLARI: İlaca ya da hastalığa bağlı olmayan idrar tutamama kadınlarda menopozu izleyerek erkeklerde büyümüş prostattan dolayı ortaya çıkar. Sağlıklı bir kiloyu korumak, tütün kullanmamak ve kadınlar için kegel egzersizleri yapmak yardımcı olur. Ve doktorunuza danışın.

BEYİN VE BELLEK: 30 yaşından sonra beyin boyu ve ağırlığı azalır ancak beyin yaşam boyu yeni bağlantılar ve iletişim ağları yaratmaya devam eder.

Unutkanlık yaşla daha yaygın hale gelir, özellikle daha yeni anılarla ilgili olarak ve yeni şeyleri öğrenmek de daha fazla zaman alır. Ancak yaşlılar  beynin iki yönünü gençken yaptığımızdan daha fazla  birlikte kullanır ve bazı araştırıcılar bunun yaşlılıktaki daha iyi karar verme özelliğine katkıda bulunduğuna inanıyor.

Sağlıklı yeme, fiziksel ve zihinsel etkinlik ve sosyal bağlantıları sürdürmenin hepsi sağlıklı bir beyni sürdürmeye katkıda bulunur.

CİNSELLİK: Kadınlarda vajinal kayganlık azalabilir. Erkeklerde sperm üretimi azalır ve her iki cinsiyette daha az hormon üretilir öyle ki cinsel fonksiyon değişir. Bu durum seks sırasında kadınlarda rahatsızlıkla ve erkeklerde daha az sertleşmeyle sonuçlanır. Hastalıklar dışında çareler var dolayısıyla doktorunuzu görün.

Yani dünkü yazıyla beraber normal yaşlanmada beklenecek temel fiziksel değişimler bunlar. Her biri üzerine ciltler yazılabilir (ve var), katmadığım duygusal ve psikolojik değişimleri de söylemeye gerek yok.

Uzmanların bizi uyarmakta asla yorulmadığı gibi, yaşlanırken iyi oluşumuzu sürdürmenin en iyi yolu sağlıklı yiyin ve hergün hareket edin. Bu iki kuralın önemi her geçen yıl artıyor.

Ben bu listeye fiziksel değişikleri onlara yenilmeden kabul etmenin önemini eklerdim.

Bu bilgileri derlediğim en ulaşılır üç kaynak

Healthy Aging Normal Aging from WebMD
Aging What to Expect from the Mayo Clinic
Healthy Aging – Live Better Longer from WebMD

http://www.timegoesby.net/weblog/2013/10/what-normal-aging-is-like-part-2-of-2.html

 

“Gençliğin yaşı yoktur.”
~ Pablo Picasso