Boş bir eve gelmek kolay değil. Size  “hoş geldin” diyecek biri yok ve yemek masasında karşınızdaki sandalye boş. Sessizlikten dolayı evde eko var gibi ve yalnız olduğunuzu hatırladıkça gözyaşı döküyorsunuz. Onca yıl, beraber oluşturduğunuz onca anının hepsi şimdi geride. Sevilen birinin kaybı tüm yaşantınızı değiştirebilir özellikle de sevdiğiniz kişi aynı zamanda en iyi arkadaşınızsa. Kendinizi tamamen kaybolmuş ve en küçük kararları verirken bile tamamen rahatsız hissedersiniz. Yatak büyük gibi görünür ve rahatlama için yastıkları kucaklarsınız. Ancak, içinizdeki bir şey ayakta kalabileceğinizi söyler!

Adımlar

Bilin ki tekrar normal hissetmek zaman alacaktır ancak acıyla yaşamaya alışacaksınız. Hemen yok olmayacak.

Uygun bir şekilde yas tutmadığınızı söyleyenleri dinlemeyiniz. Yasınız siz, eşiniz ve onunla ilişkiniz gibi bireyseldir. Özellikle, ya çok çabuk iyileştiğinizi ya da “acınıza saplanıp kalmış” olduğunuzu düşünenlerle uğraşmanız olasılı. Bu konularda sorununuz varsa bir uzmana danışın. Böyle bir kişi yeni yaşamınızı yönetmede sevdiği birini kaybetmeyle hiç uğraşmamış herhangi birinden çok daha fazla yardıma hazırlıklıdır.

Seçimleriniz olduğunun farkına varın. Ağlama gereksiniminizin olduğu zaman var ve yeni bir yaşama hazır olduğunuz zaman da gelecek. Gözyaşları daha az akmaya başladığı zaman yeni yaşamınızın başlamasının zamanı geldiğini anlayacaksınız.

Bütün anılarınızı kalbininizde güvenli bir yere saklayın ve yaşam yolculuğuna yalnız devam edin. Anlayın ki yaşamınız asla aynı olmayacak ancak bu belki de daha iyi olmayacağı anlamına gelmez. Belki yeni bir kariyere başlarsınız belki yeni bir yere taşınırsınız ve eğer isterseniz bir gün tekrar sevebilirsiniz. Hala bir başkasını bulmanız olası.

Eşinizi unutacağınız endişesini taşımayın. …kaybın acısı azalacak. Yaşamınıza eşinizin sizin onunla ya da onsuz mutlu ve üretken olmanızı isteyeceğini bilme farkındalığıyla devam edin.

Kendinize daima yapmak istediğiniz ancak aile sorumlulukları yüzünden yapmaya asla zaman bulamadığınız şeyin ne olduğunu sorun. Şimdi onu yapma zamanı! Ne istiyorsanız o olun. Bir sanatçı, bir pilot ya da bir scuba dalgıç olun. Bir balona binin. En önemlisi mutlu ve tamamlanmış olmak için gerekeni yapın.  Hayalleriniz gerçek olabilir ve yaşamınızdaki boşluğu doldurmaya yardımcı olabilir. Yeni insanlarla karşılaşacaksınız ve anlayın ki yaşam yalnız bile olsanız doyurucu ve heyecanlı olabilir.

Sabırlı olun çünkü bu değişiklik çabuk ve kolay gelmeyecektir. Ancak, bir kez kendinize mutlu olma izni verdiniz mi kendinizi mutlu bulacaksınız.

Bir hayvan alın. Eğer kendinizde bir köpeğe bakabilecek kadar bir enerji bulamıyorsanız bir kedi düşünün. Çok iyi arkadaş olabilirler. Temizdirler ve dolaştırmanıza gerek yoktur. Sevgi ve ilgi verirler. Size bakılacak ve ilgi gösterilecek bir varlık sunarlar. Eve geldiğiniz zaman selamlarlar ve TV izlerken kucağınıza yatarlar. Eğer bir kedi insanı değilseniz bir köpek alın ya da sizi mutlu edecek herhangi bir hayvan.  Hayvanın ne sevginizin yerini alacağını ne de böyle bir kasıt taşıdığını anlayın ancak hayvanlar sizi gülümsetir, konuşmak isterseniz dinler ve gününüzü doldurur.

Zamanınızı bir amaca ya da çok istediğiniz bir şeye verin. Olumlu düşünün bütün olumsuz düşüncelerinizi geride bırakın.

Bir kütüphane ortamına katılın ve okuyun. Pek çok kütüphane kitapları yakınlarınıza getirecek arabalara sahip. Ya da bir DVD kiralayıp ya da TV’de film izleyebilirsiniz.  Mektuplar yazın ya da telefon arkadaşı, Toplum Polisi servisince desteklenen bir grup,  olun. Evden çıkamayan insanlara günlük telefonlar ediyorlar, iyi olduklarından emin olmak için. Arkadaşlık etmek için onlarla konuşun, onlar da sizinle arkadaşlık edecek.

Yaşam hakkındaki gerçeği bilin. Yaşamın sonsuz gerçeğini bilin. “Her şey her dakika değişmeye devam ediyor.”……

İpuçları

  • Bir terapiste gitmeyi düşünün.
  • Bu yaşamınızda yeni bir bölüm. Bunu istemediniz, bunu beklemediniz, ancak buna karşın başınıza geldi. Yanlızlığınızın en iyisini yapın. Kendinizle mutlu olun.
  • Kendi iç gücünüzü kazanın ve sonunda yaşamınızdan hoşnut olabilecek ve onu yeniden kurabileceksiniz.
  • Olumlu olmaya çalışın. Bir hakkınız var ve yaşamın her zaman adil olmadığını anlamaya çalışnı ancak sahip olduklarınız için de şükran dolu olmalısınız.

Uyarılar

  • İntihar bir çıkış yolu değil, daha iyi seçenekler var. Eğer intiharı düşünüyorsanız hemen bir terapist bulun!
  • Eğer intihar düşünüyorsanız daha iyi seçenekler var. Şimdi sizi intiharın acınızı rahatlatmak için  tek yolunuz olduğuna inandıran  yaşadığınız acı hakkında konuşun. Bir süre sorununuz hakkında konuşmaya istekli olun.

http://www.wikihow.com/Live-After-the-Death-of-a-Spouse

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim