Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (8)

Dr. Butler, kelimeleri tüm kitap boyunca boşa kullanmıyor. Her bölüm yararlı bilgilerle dolu. Yaptığı uyarılar yeni şeyler olmasa da sağlığımızı ne kadar kontrol edebiliriz ve bunu nasıl yapabiliriz konusunda güçlü hatırlatmalar yapıyor. Çoğu sağduyuyla bulunacak şeyler ancak her zaman bunu yapmıyoruz.

Dr. Butler’ın yazdığı gibi hastalık ve hastalık durumların önlenmesinde doktorlarımızın partnerleriyiz  ve yalnızca sağlıklı yemek bakımından değil, yardımı olabilecek tıbbi işlemler bakımından da kendimizi eğitmemiz önemlidir.

Gelişmiş film testleri, çoğu bizim yaşamımız süresince geliştirildi,  hayati tehdit haline gelmeden önce sorunlarımızı ortaya çıkarabilir. Doktorunuz rehberiniz olmalı, ama temel testler:

Kolestrol –en azından her beş yılda bir; yükselmişse daha sık

Hızlanan kan glukozu – her üç yılda bir, eğer ailede diyabet geçmişi varsa ya da glukoz düzeyleri yükselmişse daha sık

Kan Basıncı –doktorunuza her gittiğinizde. Yüksek tansiyon günlük yaşamda “hemen hemen  ortaya çıkarılamaz” diyor Dr. Butler, ancak tanı koymak kolay.

Kolorektal – kanserin ortaya çıkarılmasına yardım etmek amacıyla, doktor tavsiyesiyle

Göz kontrolü – her yıl ya da iki yılda bir, glokom, katarakt, yaşla ilişkili makuler dejenerasyon ve görüş kaybını kontrol etmek için

Diş – en azından yılda bir

Erkekler için, ek olarak yıllık prostat testi ki, bu kanser ve diğer durumları ortaya çıkarabilecek özel antijendir.

Kadınlar birkaç filme daha gereksinim duyar: doktor tarafından yıllık göğüs kontrolü, yıllık mammogram, pap smear ve doktorun önerdiği aralıklarla kemik yoğunluğu testi (evet, mammogramların hangi sıklıkla yapılacağı konusunda çelişki var, doktorunuza danışın)

Ben bir çocukken, büyük babamın hanımı, güzellik için, işitme aleti kullanmayı reddetti ve odada söylenen her şeyi  “Ne söyledi?” ya da “Yüksek sesle konuş” demeden  anlaması imkansızdı.

Butler, işitme kaybının insanın sinirli olmasına ek olarak, iş bulma fırsatlarını azalttığını, yalnızlığa, depresyona ve yaşama katılımın azalmasına yol açtığını ayrıca bir güvenlik konusu olduğunu da vurguluyor.

Klakson sesleri, makinalar ya da diğer uyarı seslerini duyamamak duyma eksikliği olan insanları her günkü kazalarda daha büyük riske sokar.”

Çoğu benim için yeni bilgi olması nedeniyle en çok Butler’ın bağışıklık kazandırma bölümüyle ilgilendim. Yıllık grip aşısı ki ben yaptırıyorum ve 65 yaşından itibaren de  her beş yılda bir zatürre aşısı öneriyor. Fakat diğer bazılarını tanımıyorum.

Su çiçeğine yol açan virüsün yeniden aktive olmasıyla ortaya çıkan zona hastalığı acı veren bir cilt hastalığıdır ve genellikle erişkinlerde ortaya çıkar ve kronik, zayıflatan bir ağrıya ve bazen de görüş kaybına yol açar.

Çocukluktaki aşılar çoğumuzu erişkinlik yıllarımızda tetanoz, difteri ve boğmacadan korur. Ancak, tetanoz ve difteri diyor Dr. Butler, 65’ten yaşlı insanlara 10’ ar yıllık arayla yapılmalıdır, özellikle bir yaşından küçük çocuklarla temas halinde olanlara.

İnsan büyüme hormonunu  (HGH) Googl’a sorarsanız beş milyondan fazla -çoğu onu anti aging ilaç olarak satan- geri dönüş alırsınız. Dr. Butler’ı dinleyin:

“…anti aging ilacı yok…HGH’nin ömrü uzattığına ilişkin bir kanıt yok (aslında, hayvanlar üzerine araştırmalarda tersine ilişkin kanıtlar var).

“…kesin olan tek şey, satışından pazarlamacılar kar ediyor.”

Butler testesteron desteğinden de söz ediyor – hasara uğramış testis testesteronlu orta yaşlı erkeklerde kasları ve kemikleri güçlendirebilir ve cinsel fonksiyonu arttırabilir ancak yaşlı erkekler için bu konuda bir kanıt yok. Aslında diyor Butler, erkekleri prostat kanseri ve belki de inme bakımından daha fazla riske sokar.

Butler’in sözünü ettiği diğer anti-aging desteklerinin – carnosine, coenzym Q10 ve ginseng- önerenlerin iddia ettiği özelnitelikleri için kesin herhangi bir şey söylenmeden önce, çok fazla araştırmaya gereksinimi var.

Bu bölümde diyabetin, kalp hastalıklarının ve kanserin önlenmesi ve potansiyel terminal bir hastalıkla karşılaşıldığında dikkate alınacak sorular üzerine mükemmel bir bölüm var. Sorular arasında:

Tedavi olabilme şansım nedir?

Tedavinin sonucunda yaşam kalitem ne olacak?

Daha ne kadar yaşarım?

Durduğunda, kalbimi tekrar çalıştırma isteği formunu bir kenarda bulundurmayı istiyor muyum?

Hastalık haberini kiminle paylaşmam gerek?

Kalan zamanımı nasıl kullanacağım?

Yaşamımın benim  ve diğerleri için anlamı ne?

Bu, ihtiyacım olduğunda kolaylıkla bulmak için Post-it yapıştırdığım kısım. Sağlık bakım vekili örneği de var -kendimiz için karar veremeyek duruma gelirsek eğer-  sağlıklıyken bunu yapacak, güvendiğimiz birini belirleme.

Norman Cousins’in kitabı Bir Hastalığın Anatomisini biliyor olabilirsiniz. Hayatına kasteden bir hastalıkla mizah –Marx Brothers filmlerini izleyerek kahkahalarla gülmesi- kullanarak yaptığı mücadeleyi  anlatır.

“Kahkaha en iyi ilaçtır” adlı bölümde Dr. Butler, sağlıklı hastaların iki filmin (biri şiddet ve stresli, diğeri hafif ve komik) parçalarını izlediği bir araştırmayı naklediyor.

“….araştırma kahkaha sırasında ortalama kan akışının yüzde 22 arttığını, zihinsel stres sırasında yüzde 35 azaldığını bulmuş.”

Gülmek bizim için iyi yani belki bugün bazılarınız bizi güldürecek bir şeyler yazar yorumlarında.

The Longevity Prescription of Dr. Robert Butler: Practice Prevention


 

“Gençlik doğanın hediyesidir. Yaşlanmak ise sanat eseri.”
~ Walter Wincher