Uzman Öğüdü

Soru: Gelinim Oğlumu Benden Uzak Tutuyor

Gelinim, oğlumu elde etmek için yardımımı aldı -sempati duyuyordum ama nötr kaldım- ve onunla evlendikten sonra üzerinde sıra dışı sıkı bir egemenlik kurdu. Bu durum her ikisiyle de sahip olabileceğim herhangi bir normal ilişkiyi engelliyor. Birçok beraberliğimiz oldu ama hep onların istediği gibi. Aylarca onları görmüyorum -bir keresinde bu üç yıl sürdü- ve evleri benim evimden arabayla bir saatten daha yakın bir uzaklıkta. Ve eğer oğlum bana yakın bir yerdeyse, gelinim, kendisi yanında olmadıkça oğlumun beni ziyaret etmesine izin vermiyor. Gelinimin, yalnızca oğlum ona izin verirse, oğlumu kontrol edebildiğinin farkındayım ancak oğlumun beni öpüp ‘Üzgünüm’ dediği -nedenini söylemeden- zamanlar var. Yalnızca tahmin edebiliyorum. Ne onu ne de öbürünü etkilemeye çalışmıyorum, benim için bir şeyler yapmalarını istemiyorum -yalnız yaşadığım halde- ve bir araya geldiğimizde daima dostluk gösteriyorum.

Gelinimin ebeveynleri bana yakın bir yerde yaşıyorlar ve onları sık sık görüyorlar. Çocuklarımdan ayrı bir hayatım var ancak oğlumla ilişkimin yerini alacak biri yok. Bir başka, daha hassas, oğlum ve gelinim var ama ülke dışında yaşıyorlar ve onları yılda bir kez görebiliyorum. Yaşlandıkça bir desteğin eksikliğini kabul etmem daha zor olacak, eminim. B.G.

Yanıt:

Sevgili B.G.:
Kalbim sevdikleri oğullarından kendilerini kopuk hisseden her anneyle beraber. Ancak bana öyle geliyor ki oğlunuz sizin yerinize o da bir tür anne figürü olan gelininizi koymuş. Sonuç olarak gelininiz sizin, ilişkilerine yardımcı olmanızı isterken -olağan bir istek değil- etkinizi fark etmiş ve oğlunuz da hala evdeyken sizi dinliyor. Sizin sorununuz o evin sizin eviniz olmayışı. Açıkçası, gelininiz oğlunuz üzerindeki etkinize şaşırıyor -ya da nasıl algılıyorsa- ve onunla yalnız birlikte olmanızdan korkuyor -ya onunla ilgili bir şey varsa ve ona söylersiniz?

Gelininizi sizi yalnız olarak ziyaret etmesi için davet etmeniz -alışverişe, sinemaya gitmek gibi özel bir ihtiyaçla- ve her ikiniz için, onu suçlamaksızın, ortak bir temel bulma umudu var mı diye bakmanız iyi bir fikir olabilir. Bu arada, gücenikliğinizden kurtulmanız için bu yazdığınız gibi bir mektup yazmak onları ihmal etmekten ya da aradıklarında iyi davranmamaktan çok daha iyidir. Dolayısıyla, ne zaman kapı zilini çalarlarsa gülümseyin.

www.thirdage.com/parenting/expert-advice-qa-my-daughter-in-law-keeps-my-son-from-me

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim