Çocuklarınız Erişkin Olduğunda

Çocuklarımızın ‘Korkunç İki’ denen yaşlarını ve daha da kötüsü ‘Korkunç Buluğ Çağlarını’ atlattık. Yetiştiler.  Fakat şimdi? Çocuklarımız erişkin olduğunda yakın aile ilişkilerini nasıl sürdüreceğiz?

Yanıt belki de sürdürmeyeceğiz.  Çocuklar erişkin olduğunda ve kendi aileleri olduğunda aile yapıları değişir. Ebeveynler aşırı kenarda ve düşünce dışı kalabilir.  ‘Bizi arama, biz seni ararız.

İçgüdüm bana bir tek şey söylüyor: bir kez anne olduysanız hep annesinizdir; asla çocuklarınız için endişe etmeden ve onların mutlu olmasını istemeden duramazsınız.  Öyle ama, aslında onlara karşı nasıl davranmalısınız?

Bir yaşam koçu olan Maureen Daniek (www.coachforlifechange), en başta şunu söylüyor, yetişkin çocuklarınıza kendilerinden sorumlu özgür yetişkinler olarak davranın. Bu, yersiz öğüt vermeyin demektir; onları sıkıntılardan kurtarmayın; borç para verme konusunda çok dikkatli olun; birlikte yaşamak için eve geri dönmelerinden kaçınmaya ve eğer gelirlerse kesin sınırlarınızın olmasına çalışın; pek çok soru sorarak yaşamlarına karışmayın.

Soru sormanın, yersiz öğütler vermenin ve destekleyici bir ev ortamı sağlamanın benim işim olduğu günler çok uzak değilmiş gibi geliyor. Bütün bunlardan vazgeçmek beni rahatsız ediyor. Ancak,  Daniek’in talimatı konusunda çabalayabilirim: “Ziyaret ettiklerinde bütün yemekleri yapıp bulaşıkları yıkamayın; herkes bir şey getirsin ve bulaşıkları yıkasın.”  Yetişkin çocuklara yaklaşım konusunda gördüğüm birkaç sağlam ipucundan biri bu.

Bütün benliğimi oğullarımı yetiştirmeye verdikten sonra bu geçiş sürecindeki kafa karışıklığında yalnız değilim.  “Söylediğimde ebeveynler hoşlanmıyor, ‘ Çocuklarınızla sağlıklı bir erişkin ilişkisi geliştirmek istiyorsanız, bırakın önde gitsinler,” diyor,  Boş Yuva Destek Servisinden Natalie Caine. “Bu benim uygulamamda sürmekte olan bir ağlayıştır.”

Ebeveynlik rolünü bırakma ve değiştirme süreci pratik ve mizah duygusu gerektirir,  diyor Caine. “Daha önce hiçbir zaman bu rolde değildiniz, dolayısıyla lütfen kendinize karşı nazik olun. Soru sormaktan çok dinleyin.  İşittiğinizin geri bildirimini yapın ve sonra (onlara) sorun, ‘Neyin işe yarayacağını  düşünürdünüz?’

Ben oğullarımla fikirler, inançlar, değerler, haberler ve   aile öyküleriyle ilgili uzun konuşmalar hayal etmiştim. Ancak, Caine her iki taraf için de davranışın değişmeye gereksinimi olduğunu ve kısa iletişim gerektirdiğini  söylüyor. Yani, eğer fikirleri ve keyifli sohbetleri paylaşmayacaksak erişkin dostluğu nerede kalır?

Ebeveyn koçu ve “Aile Merkezli Ebeveynlik: Harika Aileler Geliştirmek İçin Rehberiniz” kitabının yazarı Dr. Richard Horowitz bazı iç rahatlatmaları sunuyor: “Bir beden herkese uymaz. Çoğu, erişkinliğin başladığındaki ilişkinin doğasına bağlıdır.  Bağımsızlığın derecesi ve çocukla erişkin olmadan önceki iletişimin kalitesi (ki bu kendi içinde bir keyfi belirleyicidir) gelecekteki ilişkinin yörüngesini belirleyecektir.

Erişkin çocuklara ilişkin aynı öğüde tekrar tekrar rastladıktan sonra ki bu ‘Onları yalnız bırak!’a indirgenmiş görünüyor, “Erişkin çocuklar hala ebeveynlere gereksinim duyar ve bu ilişkiler organik olmalı ve erişkin çocukla ebeveyn arasında görüşülmelidir” i okuyunca rahatladım. Teşekkürler Dr. Horowitz.

Eski ebeveynlik davranışlarımı bırakmaya ve oğlumun benden daha çok uzaklaşma ve özgürlük istemesine ve buna sahip olmasına hazırım. Ancak, ben hala bir anneyim ve her ikisi de bebeklikten çocukluğa ve erkekliğe doğru gelişirken onlarla kurduğum bağdan vazgeçmek acı verici.

Çocuklarınız erişkin olurken yaşadığınız ebeveynlik geçişi konusunda ne hissediyorsunuz? Şimdi erişkin olan çocuklarınızla ilişkinizi bizimle paylaşın. Erişkinler olarak kızlar ve erkekler arasında değişiklikler nelerdir?

Not: Judy Kirkwood iki oğlan annesi: birisi düzenli olarak onu arar, diğeri aramaz.

http://www.thirdage.com/parenting/how-to-behave-with-your-adult-kids

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair