Dr. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi (4)

“Doktor ziyaretlerinin yüzde 60 kadarı stresle ilişkili şikayetlerden dolayıdır.”

Dr. Robert N. Butler’ın Uzun Ömür Reçetesi kitabının 4. Bölümünün ortasına doğru bu sözü okuduğumda şok oldum. Dahası,

“Stres sağlık için bir tehlikedir, normal fizyolojik ve bilişsel fonksiyonları sürdürme yeteneğine, zihin konsantrasyonuna ve problem çözme yeteneğine zarar vererek azaltabilir. Bu tür stresin çeşitli beden sistemlerinin üzerine etkisi büyük olabilir ve zaman içinde yaşamı da tehdit edebilir,” diyor.

Butler iki tür stres açıklıyor:

  1. ani stres – iyi bir şey- hızla gelen bir arabanın önünden kaçmaktaki gibi ani bir sıçrama için bizi hazırlar,  bazen “savaş ya da kaç tepkisi” olarak adlandırılır
  2. kronik stres – kötü bir şey- günlük olayların baskılarına karşı tekrarlayan ve uzamış endişe ve gerginlik

Her iki tür stres de beyinde başlar ve Butler herkesin anlayabileceği stresle tetiklenen fizyolojik mekanizmaları açıklıyor. Bölümün büyük bir kısmı yaşamımızda stresi azaltmak için strateji ve taktiklere adanmış.

Biraz sıkıca yaralanmada (yaşlandıkça biraz daha azalan) yaşam boyu deneyime sahip biri olarak yıllar içinde Butler’ın önerilerinden çoğunu denedim ve işime yarayanları denemeye devam ediyorum, duruma göre bazılarını ekleyip bazılarını çıkararak.

Egzersizin Butler’in listesinin en üstünde olması şaşırtıcı değil. Hareket, stres azaltmak dahil birçok bakımdan bizi sağlıklı yapar. Tersine olarak, sukunet de öneriliyor – derin soluk alıp verme, yalnızca bir dakika alır, ve meditasyon.

Hiçbir zaman denememiş olanlar için söyleyelim, meditasyon gizemli ya da ezoterik değildir. Ben yıllarca her gün ayağımı yerde  ve beni istikrarlı tutması için yaptım. Butler transandantal meditasyon temelinin basitçe nasıl yapılacağını veriyor ve daha kapsamlı açıklamalar için google araştırması yapabilirsiniz. Bu aracı ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok yararlı olur.

Aşırı hareket ve sukunet arasında Butler stresi azaltmaya yardım etmek için neredeyse iki düzine pratik veriyor. Birkaçı:

  • Çalışma ve taahhütleri azaltın; kendinize zaman ayırın
  • Mükemmellik için israr etmeyin – hem kendinizde hem de diğerlerinde
  • Müzik dinleyin
  • Birden çok iş yapmayı azaltın
  • Yeterince uyuyun (Bölüm 3’e bakın)
  • Etrafınızda çiçek bulundurun
  • Basitleşin
  • Daha çok gülün

Ben çiçeklerin sakinleştirici etkisini bilirim ve evde daima bulundururum.

Müzik mükemmel. Benim önerim onu bir arka plan doldurucusu olarak kullanmamak, gerçekten dinlemek ve sizi alıp götürmesine izin vermek (her ne kadar iyi buluyorsam da, eski rock’n’roll ev temizlemesi sırasında hareket etmeme yardım ediyor).

En son araştırmalar birçok işi birden yapabilme becerileriyle övünen insanların kendilerini aldattığını göstermektedir. Aynı anda tek iş yapan insanlardan çok daha az üretkendirler.

Ve Butler’ın basitleşme için fikri ne kadar güzel:

“…bizim tüketici toplumumuzda, etrafımızda sürekli  nesneler birikir: yanıtlanmamış mail, dünkü gazete, hediyeler, koleksiyonlar, giysiler, ondan bundan artmış ufak tefek şeyler.

“Mutfak tezgahları, masası, kahve sehpası ve büfedeki son, diyelim ki altı ayda kullanmadığınız her şeyi belirlemekle başlayın. En azından yarısını satın, verin ve atın. Ayrılamadığınız eşyaları başka bir yere (bir dolap ya da rafa) kaldırın.

“Bu ritüeli her ay tekrar yapın. Dostlarınız iyiliğinizi taktir edecek. Biraz vergi indirimi alabilirsiniz. Eviniz de daha az dağınık olacak.

“Ve kendinizi daha az stresli ve yaşamınızın daha çok kontrolünde hissedeceksiniz.”

Kahkahaya gelince,  kahkahalarla güldükten sonra kendimizi iyi hissettiğimiz açıktır ancak Butler güldüğümüzde beynimizde neler olduğunu açıklıyor:

“Pek çok duygusal reaksiyona benzemez olarak, gülme beynin birçok bölümünü devreye sokar, frontal lob (duyguların işlendiği yer), serebral korteks (bilginin işlenmesine yardım eder) ve oksipital lob (fiziksel tepkileri… kontrol eder) dahil.

“Tercümesi?  Daha çok kahkaha, daha az stres.”

Bu bölümde çok daha fazla iyi öneriler var. Sizin için hangi stres azaltma teknikleri iş görüyor?

http://www.timegoesby.net/weblog/2010/09/the-longevity-prescription-of-dr-robert-butler-set-stress-aside.html

 

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle