Mini-rahatlamalar her an ulaşabileceğiniz stres kırıcılardır. Bu teknikler dişçi muayenehanesinde korkunuzu alır, önemli bir toplantı öncesinde stresinize engel olur, trafikte sıkıştığınızda sizi rahatlatır ya da sizi kızdıran insanlar ya da durumlarla karşılaştığınızda sakin kalmanıza yardımcı olur.  Bir ya da üç dakikanız da olsa bu egzersizler işe yarar.

Bir dakikanız olduğunda

Elinizi göbeğinizin hemen altına koyun böylelikle soluk aldığınızda göbeğinizin hafif yükselişini ve inişini hissedebileceksiniz. Soluk alın. Birden üçe  sayana dek bekleyin. Soluk verin. Birden üçe sayana dek bekleyin. Bir dakika içinde her soluk alıp verişten sonra birden  üçe sayana dek bekleyin.

Y a da alternatif olarak  rahatça otururken birkaç yavaş ve derin soluk alın ve soluk alırken sessizce kendinize “Ben” verirken de “huzurluyum” deyin. Bunu yavaşça iki ya da üç kez tekrarlayın. Sonra koltuğunuzun desteğinde tüm bedeninizi gevşek hissedin.

İki dakikanız olduğunda

Yavaşça 10’dan 0’a doğru geriye sayın. Her sayıda tam bir nefes alın ve verin. Örneğin, 10 diyerek derin bir soluk alın. Yavaşça verin. Sonra “dokuz” ve… devam edin. Başınızın döndüğünü hissederseniz daha da ağır ağır soluk alıp verirken sayın.  Sıfıra ulaştığınızda çok daha rahatlamış hissedeceksiniz. Değilse egzersizi tekrarlayın.

Üç dakikanız olduğunda

Otururken ne yapıyorsanız ara verin ve bedeninizde gerginlik kontrolü yapın. Yüz kaslarınızı gevşetin ve çenenizi yavaşça açın. Omuzlarınızı düşürün. Kollarınız yanlara düşsün. Elleriniz parmaklarınız arasında boşluk olacak şekilde gevşesin. Bacaklarınızı ya da ayak bileklerinizi çaprazlamadan düz tutun. Bacaklarınızı rahatça ayrık durumda bırakarak kalçalarınızın koltuğa gömüldüğünü hissedin. Baldırlarınızın ağırlaştığını ve ayaklarınızın yere kök saldığını hissedin. Şimdi yavaşça soluk alın ve yavaşça soluk verin.

http://www.health.harvard.edu/healthbeat/mini-relaxation-exercises-a-quick-fix-in-stressful-moments

“Geçmiş bir önsözdür.”
~ Washington D.C.de Ulusal Arşiv önündeki bir levhadan