Üç moda öncüsü artı Oprah’ı alın ve “Ne Giymemeli” adlı televizyon showundan moda gurusu Stacy London, “Onu Giymeden Önce” kitabının yazarı Lloyd Boston ve “Nasıl Yaşlı Görünülmez” adlı kitabın yazarı Charla Krupp’u bir araya getirin ve işte size 30’larında, 40’larında ve 50’lerindeki kadınların zamansız  ve klas görünmeleri için giyimleri nasıl modernleştirilir konusunda gerçekçi bir rehberlik sunan fantastik bir Oprah show.

Birçok kadının yaptığı gardrop yanlışlığı konusunda herbirinin kendi fikirleri var. Mr. Boston kadınların giyim alışverişi sırasında yaptığı birinci yanlışlığın “uyana değil bedene” göre alışveriş olduğunu söylemektedir. Ve sonuç olarak da uymayan çok kötü giysi seçimleri ortaya çıkmaktadır. Mr.Boston hanımlara “beden ölçüsünü unutmalarını” tavsiye ediyor.

Öte yandan Ms. London hanımların yaptığı birinci moda yanlışının “modern olma” yönündeki kendi abartılı algıları olduğu duygusunda.  Her kadının giysi seçerken kendi vücut tipini, yaşını ve yaşam tarzını dikkate alması gerektiğini vurguluyor. “Size iyi gidenin ne olduğuna böyle karar verilir” diyor.

Ms. Krupp’un birinci yanlış konusundaki fikri ise şöyle: “Amerikan kadınları rahatlık fikrine öyle tutunmuşlar ki sanki spor salonuna gidiyorlarmış gibi etrafta geziyorlar.” Hmm, bu tartışmanın gittiği yönü beğenmiyorum. Ve ister inanın ister inanmayın Ms. Krupp devam ediyor “spor ayakkabılar sokakta giyilmemeli mi?”  Biz kadınlar böylesine  rahat giyindikçe başkalarından saygı görmememiz gerektiği konusundaki konuşmalar da devam ediyor.

Tamam, onlar kadınların, en azından 30’lu, 40’lı ve 50’li yaşlardaki bizlerin, giyim alışkanlıklarımız bakımından “hassas noktalarımıza” vuruyor. Buradan nereye gidebilirler?

Üç moda öncüsü artı oprah’ı alın. Ve “Ne Giymemeli” adlı televizyon showundan moda gurusu Stacy London, “Onu Giymeden Önce” kitabının yazarı Lloyd Boston ve “Nasıl Yaşlı Görünülmez” adlı kitabın yazarı Charla Krupp’u bir araya getirin ve işte size 30’larında, 40’larında ve 50’lerindeki kadınların zamansız ve klas görünmeleri için giyimleri nasıl modernleştirilir konusunda gerçekçi bir rehberlik sunan fantastik bir Oprah show.

Aslında, Ms London odaklandığımız her yaş grubundaki kadınları “dönüştürmek” bakımından ince bir iş yaptı. İlk olarak 30 yaş dolayındaki kadınlardan başlayarak, dar bir deri ceket, tatlı bir örgü üst, rahat bir jean ve çok iyi siyah Cole Haan çizmeleri seçerek dinleyicilerin beğenisini topladı.

Glase deri kullanarak, Ms. London 40 yaşında bir anneyi siyah glase çizmeler, kaşmir bir kazak ve Dolce and Gabbana  bir çantayla  21. yüzyıla getirdi.

Glase deri modasına devam ederek 50’li yaşlardaki bir kadını koyu pantolonlar, uzun yüksek belli desenli bir bluz, glase ayakkabılar ve glase deri bir çantayla yürüttü. Bu hanım 30 yaşındaki herhangi biri gibi muhteşem göründü. Ms. London gerçekten moda duygusunu burada gösterdi.

Mr. Boston 30’lu yaşlardaki bir hanımı metalik bir mini etekle, elin kavrayabileceği küçük bir çantayla (clutch) ve çizmeyle giydirdi. “Hafif kadın” çizmesi deme cesareti gösterebilir miyim bilmiyorum. Gece dışarı çıkmak için büyüleyici bir alternatif de metalik giysinin altına hoş, kesikli bir jean giymek olurdu.

Sonraki ise 40’lı yaşlarda  krem pantolonun üstüne uzun metalik süveter takımlı ve şık  krem çantalı  bir anneydi. Ayakkabılar kahverengi ve sivri uçluydu. Evet, mükemmel görünüyordu.

Metalik temaya devam ederek, Mr. Boston 50’lerinde ya da 60’larında bir hanımı alta doğru genişleyen bir etek üzerine metalik deri bir ceketle, renkleri etekle uyumlu küçük bir çanta ve topuklu ayakkabılarla giydirdi. Gerçekten harika.

Ms. Krupp şişman kalçasını saklama ihtiyacı olan 30’lu yaşlarda bir hanıma odaklandı.  Dolayısıyla, yüksek belli, üst bacak kısımlarında rahat ve bolca duran geniş bir pantolon seçildi.  Hafif yüksek belli korseler üst kısımlardan alta, bacak üstlerine kadar geniş bir bölgeyi saklar. Üst kısımda, moda, kısa tam bir ceketle bu bayan dönüşüme uğradı.

40’lı yaşlarda bir kadın için Ms. Krupp yine geniş pantolonlar ve kısa, tam ceket seçimini korudu. Ve 50’li yaşlardaki bayanlar için de geniş  pantolonları seçti, boynu saklamak için kalkık yakalı parlak beyaz bir bluz  ve daha uzun Gwen Stefani diz üstü mantoyla. Bu hanım cok canlı göründü. Topuklu ayakkabılar giydiği halde Ms.Krupp görünüşü renklendirmek için çizmelere yönelinmesini önerdi.

Genel olarak, bol, sarkık uzunumsu giysilerden kaçınma önerilerinin yanısıra bazı çok yararlı stil önerileri yapıldı. Şu anda mücevher tonları “in”, bu çok iyi çünkü bütün cilt tonlarıyla iyi gider. Diğer kayda değer bir öneri de saklanması gereken yerleri saklarken gösterilmesi gereken yerleri gösteren jarse giysilerin yararlı olduğu. Bir gerçek cevher de Lloyd Boston’dan; “Çantalarınızı ayakkabılarınıza uydurmayınBu sizi 10 yıl geriye götürür”. Hiç birimizin olmak istemediği yere.

Bütün orta yaşlı hanımların “çok fazla cilt kısmı göstermekten” kaçınmaları gerekir. Bazı hoş stil ve modalar gösterildi. “zamansız ve klasik” adlandırmayla gayet seksiydiler. Üzerine alta doğru genişleyen ya da dar uzun bir etek geçir, yüksek çizme  ya da zevkli, bantlı sandaletler giy ve işte oldu. Ya da dar jean ve çizmelerle uzunca bir kazak üzerine geniş bir kuşak tak- yakıcı!

Yani, yaşınız ve bedeniniz ne olursa olsun, modaya uygun ve zamansız görünmek istiyorsanız yukarda özetlenen gruplardan birini seçin ve alışverişe gidin. Siz de bu inanılmaz uzman üçlüsünün fantastik moda öğütleriyle en iyi halinizle görünebilirsiniz.

Tercüme: Prof. Dr. Engin Ünay

Rita Chaney, womens-fashion-dressing-classy-in-your-30s-40s-and-50s

www.helium.com

 

“Yaşlılık sizi bulmaz, siz yaşlılığı bulursunuz.”
~ Barbara Castle