Son zamanlardaki rutinim çabucak uyuya kalmak ve sonra sabah üç dolayında tamamen uyanmış ve her şey için endişe ediyor olumak: kolejdeki oğlum, ödemeler, çamaşır, iş ve ironik ama tekrar uykuya dalamama. Doktorumun verdiği uyku ilacını almak çekici geliyor ama bu gerçekten iyi bir fikir mi? Uyku destekleriyle ilgili en büyük sorun, hem reçetesiz hem de reçeteli olanlar, uykusuzluğun nedenini ortaya çıkarmayacak oluşları. Aslında, araştırmalar hem reçetesiz, hem de reçeteli ilaçları almanın sorunu daha da kötüleştirebileceği. İşte nedeni:


Yan Etkileri Olabilir

Farklı uyku desteklerinin çeşitli yan etkileri olabilir, bazıları ciddi olabilen. En yaygın olanları: ertesi gün uzun süren sersemlik, kafa karışıklığı, unutkanlık, ağız kuruluğu, baş ağrısı, kas ağrıları, kabızlık, baş dönmesi, kararsızlık ve geri gelen insomnia. Sedatif-hipnotik ilaç ürünleri (benzodiazepinler ve benzodiazepin olmayanlar) ciddi alerjik reaksiyonlara –yüz şişmesi, bellek yanlışları, halüsinasyonlar ve karmaşık uykuyla ilgili davranışlar– neden olabilir. Bunlar uykuda yürüme, uykuda araba kullanma (tam uyanık değilken araba kullanma, olayı hatırlamazken) ve uykuda yeme (gecenin yarısında yeme hatırlanılmayan, genellikle kilo almaya yol açan). Eğer herhangi bir anormal uykuyla ilişkili davranış deneyimliyorsanız hemen doktorunuza danışın.

Tolerans Geliştirebilirsiniz

Bir hap arasıra harikalar yaratabilir ama onları rutin olarak almaya başladığınızda aynı sonucu almak için giderek daha fazla ilaç almak zorunda kalabilirsiniz. Aslında, o kadar bağımlı olabilirsiniz ki onlarsız uyuyamazsınız.

İlaçtan kesilince oluşan belirtileri yaşayabilirsiniz

İlaçları aniden keserseniz mide bulantısı, terleme ve titreme gibi ilaç bırakma belirtileri yaşayabilirsiniz, insomniayı söylemeye gerek yok.

 İlaç Etkileşiminden Rahatsız Olabilirsiniz

Uyku hapları, reçetesiz olanlar bile, aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer reçeteli ağrı kesiciler, belirli antidepresanlar ya da sedatifler alıyorsanız bu özellikle tehlikeli olabilir. Aldığınız bütün ilaçlar konusunda doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Daha Ciddi Bir Sorun Olabilir

Tanısı konmamış bir tıbbi ya da zihinsel problemden dolayı uyumuyor olabilirsiniz. İşte bu nedenle uyku sorunlarınızı bir doktorla konuşmak en iyi fikirdir. Bazen insomniayı ilaçla tedavi etmek daha ciddi bir durumu maskeleyebilir.

Robin Westen http://www.thirdage.com/sleep/what-you-need-to-know-about-sleeping-pills

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair