Moda Kafası Olan Yaşlılar Yaşlılığın Yeniden Tanımlanmasına Yardım Ediyor

Günümüz yaşlıları yaşlı klişesini tamamen değiştiriyor ve “yaşlı” olmanın tam olarak ne anlama geldiğini yeniden tanımlıyor. Bu kuşak, önceki kuşaklardan daha çok yaşayacağını bekleyebilen  bir kuşak, daha iyi eğitimli, ekonomik olarak daha güvenli ve uzun bir özgürlük geçmişine sahip. Yaşlıların yaşam tarzları ve tipik imajlarındaki değişimleri zaten görüyorduk ve yaşlılık yıllarına yaklaşan baby boomer kuşağıyla, daha da fazlasını göreceğimizden eminiz.

Kalıpların Dışında

Bu bireylerin çoğu toplumun kendilerini geleneksel olarak içine koyduğu kalıpların dışında yaşıyor. Yaşlılık dönemine kadar çalışıyor ve emekliliklerini erteliyor. Bir çoğu okula dönüyor ve yeni kariyerlere başlıyor.  Toplumu ilgilendiren işleri gönüllü olarak üslenerek ve geri vermenin değerini genç yetişkinlere öğreterek toplumlarıyla iç içeler. Hastalık ve düşkünlüğü nasıl önleyeceklerini ve hatta nasıl daha uzun yaşayacaklarını öğrenerek kendi yaşlanmalarında da aktif rol alıyor.

Ancak, “onlar eşittir yalnızca  iş” olduğunu düşünmeyin! Günümüz yaşlıları yaşamın ilişkiler, seks ve hatta moda gibi daha az ciddi bazı konularında da etki yapıyor.

Moda Öncüsü

Moda dünyasındaki pazarlamacılar giderek artan bir şekilde en son modayı takip eden yaşlıları hedefliyor – öyle görünüyor ki sonunda insanların her yaşta iyi hissetmek ve iyi görünmek istediklerini anlamışlar. Moda dünyası ayrıca 65 yaşın üstündeki bazı insanların emekli olmuş olabileceğini ama  hala çalışma hayatında olan diğerlerinin gardroplarına profesyonel bir dokunuş  vermeyi istediklerini kavrıyor.

Manken  yaş ortalaması hala küçük ama bazı moda tasarımcıları modellerini satmak için daha yaşlı mankenleri kullanıyor – hatta en başarılı gösterilerinde. Yaşlılar en fazla rağbet gören mankenler oldu  ve giderek daha fazlası moda dergilerinin sayfalarını süslüyor ve her yaşta stil satıyor. Stil ikonu Vogue  yaşamın her aşamasındaki mankenleri gösteren bir yıllık sayı, Yaşsız Sayı, bile yapıyor.

Bazıları bu yeni eğilimi sıra dışı bir kadının, 93 yaşındaki aktrist Mimi Weddel’in, güzelliği ve ayrıksılığını anlatan bir belgesele bağlıyor. Hats Off Mimi’nin bir aktrist ve trend belirleyicisi olarak şaşırtıcı hayatını sergiliyor. Modanın önünde ve çarpıcı bir şekilde güzel, hatta, New York Magazini onu 90 yaşındayken New York’un en güzel 50 kişisinden biri olarak belirledi. O, 90’ı bugünün 40’ ı yaptı.

Advanced Style (Gelişmiş Stil)

Diğer bir ilginç şey de yaşlıların magazinlerin yazmak zorunda olduklarına  bakmaksızın stillerini mükemmeleştirdikleridir,  yaşlanırken hem stil sahibi olunabileceğini hem de  birçok bakımdan durumun  aslında daha iyiye gittiğini ispatlayarak. Bir “sokak stili” blog – sokaktaki ortalama insanın modasını ortaya koyan bir blog- içlerine girerek yaşlıların benzersiz moda yaratımlarını su yüzüne çıkardı. Advance Style renkli , cesur ve türünün tek örneği giysileri içeren yaşlı insanların giyim şekillerini belgeliyor.

Gösterilen bireylerin çoğu New York’lu, ancak resimler ve öyküler dünyanın her tarafından geliyor. Ari Cohen, Advance Style’in stil blogcusu, dünyanın birçok yerindeki arkadaşlarından en beğendikleri moda gurularının  resimlerini  göndermeleri konusunda yardım sağlamış. Cohen bunları ilginç ve esprili öykülerle birlikte veriyor.

Blogun çekiciliğinin büyük bir kısmı bu yaşlıların herhangi bir şeyi kanıtlamaya çalışmadıkları yalnızca kendi kılık kıyafetleriyle eğlendikleri duygusundan geliyor.  Trendlerin gelip geçtiğini görüyorlar ve kendi tarzlarının marka duygusunu bulmuşlar. Yorumculardan biri, Advance Style’in ferahlatan cazibesini “nasıl görünmen gerektiğini söyleyenlere  hayır yanıtıyla birlikte  bir yaşamboyu deneyimi” olarak tanımlamış.

Kendileri olmaktan korkmayan ve moda yeteneklerini dünyayla paylaşan erkek ve kadınlara şapka!

Fashion Savvy Seniors Help Redefine Old Age

http://www.agingresearch.org/content/article/detail/2358

“Yaşlanmaktan şikayet etmeyin, pek çok kişi tarafından inkar edilen bir ayrıcalıktır o.”
~ Anonim