Mimi Weddell’e Şapka

Bunlar belki Mimi Weddel’in alacakaranlık yıllarıydı, ancak bu yıldız hiçbir zaman bundan daha parlak olmadı.

Hats Off  (Şapkalar Çıksın) normal bir film uzunluğunda bir belgesel. New York Magazinince, 90 yaşında, New York’da yaşayan en güzel 50 insandan biri olarak belirlenen,  tam zamanlı oyunculuk kariyeri 65 yaşında, kocasının ölümü üzerine başlayan ve günlük rutiniyle  geleneksel yaşlı imajıyla dalga geçen New York’lu artist ve model Mimi Weddell’in  özünü yakalıyor.   Louis Vuitton, Burberry ve Juicy Couture ilanlarında poz veren ve  Sex and the City ve Law and Order gibi hit olmuş TV dizileri ve “Across  the Universe”, “Hitch” ve “The Purple Rose of Cairo” filmlerinde oyunculuğuyla  bu çok sıra dışı kadının,  bu üretken performansçının, aktristin güzelliğini ve ayrıksılığını anlatıyor.

Katharine Hepburn’un tarzı ve zarafetiyle, Dorothy Parker’in  anlaşılması güç zekası ve bilgeliğiyle ve kendi felsefesi  “sorunun üstüne çık” la Mimi, yıldızlara uzanmak ve rüyalarını gerçekleştirmek için günlük yaşantısının sınırları ve olağanlığının üstüne çıkan gerçek simgesel bir orijinal Amerikan.

Otobüse atlayarak ya da ayak patlatırcasına yürüyerek gittiği günde on dört saat süren odisyon  meşakkatinden, fotoğraf çekimlerine, haftalık jimnastiğine ve dans egzersizlerine kadar uzanan yaşamın zorlukları ve çileleri karşısında da ‘yapabilirim’ ‘yapacağım’ tutumu alır ve mücadelerinden zarafetle çıkardı,  hepimizi de olduğumuzdan daha fazlası olduğumuz konusunda cesaretlendirerek. Hats Off bir çok yaşlının vasiyetini ve cenazesini planladığı bir dönemde geçiyor. Gerçek New York’lu Weddel’in, Manhattan’in doğusundaki apartman dairesini daha geleneksel kafalı iki yetişin çocuğu ve bir torunuyla paylaşan bohem bir serbest ruhun, soluk kesen hızını anlatıyor.

Weddell 65 yaşından önce, eşi ölmeden,  filmlerde tam zamanlı olarak oynamaya başlamadı. “Birdenbire farklı bir yola girmeyi istedim, böyle sıradan işler ve şeyler değil” diyor.

Sevgili eşi Dick öldüğünde “geride, başka bir şey değil, borç bırakan zavallı adam” diyen Mimi, suyun üstünde durmak için yapması gereken her şeyi yapıyor, eşini anma merasimine bile giderken yol üstünde odisyonlara (seçmelere)  katılmak ve kariyerinin başlangıcını işaretleyen Dracula’nın Son Ayinleri adlı kült filmindeki önemli bir rolü almak da dahil.

Ancak Weddel bir star değil. Hiçbir zaman da olmak istemedi. O, yalnızca çalışmak istedi.

“Onları iş olarak görmüyorum ” diyor, Weddel. “Gün boyunca düşünüyorum ve yapmak zorunda  olduklarımı yapıyorum.”

Ve bu vakur kadın Doğu yakasındaki apartmanından hiçbir zaman eldivensiz, simgesi olan ağızlıksız ve şapkasız adımını atmaz.

“Oh, belki 300 kadar şapkam var” diyor. “Onların güzel bir çerçeve oluşturduğunu düşünüyorum, özellikle bir kadın için. Basit bir ev elbisesi giyebilirsiniz, ama bir şapka taktığınızda tamamen farklı bir görünüşe sahip olursunuz.  Boynunuzu dik tuttuğunuz sürece.”

Başı dik tutmak gücünün ve canlılığının anahtarı. Kişisel mantrası “Üstüne çık” mutfağının tabanında yazılı.

Ne olursa olsun, onun üstünden düşünmeye çalış” diyor. Ruhunuzu yükseltmek için de bir ev ilacı tavsiye ediyor.

“Bezgin ve kafam karışmış hissedersem,” diyor, “Bir çay kaşığı brendi içerim, beynimin geri gelmesini sağlamak için,  dünyadaki en iyi şeylerden biri. Çok değil yalnızca bir çay kaşığı ve işe yarar!”

Ölüm İlanından Alıntılar:

Mimi Weddell, Scott Fitzgerald’in Amerikan yaşamlarında ikinci hayatlar olmaz inancını yalanlıyor. 65 yaşından 94 yaşındaki ölümüne dek, en azından hayatını daima yapmak istediği şekilde kazandı –  filmlerde ufak tefek ekstra işler de alan bir model olarak90 yaşında New York Magazininde en güzel elli Manhattan’lı arasında listelendi ve bir belgesele konu oldu. Mimi çok çalıştı ve çabasını, jimnastik salonlarındaki halkalarda 80’li yaşlarına kadar sallanarak omurgası büküldüğü ve boyu 15 cm küçüldüğü halde ve seçmelerde  ayakta durmaya istekli olarak sürdürdü.

…İkinci eşi  öldükten sonra alışılmadık stil sahibi olan kendisi olmak için beklenmedik bir şekilde özgürleşti.

Mimi yaşını inkara tenezzül etmedi. Rol yönetmeni Jennifer Venditti’nin onu güzel insanlar listesine aday gösterirken dediği gibi: “ Öyle zarif bir stili, öyle elegan bir duruşu var ki, kırışıklıklarını ve yaşlanmanın izlerini saklamaya çalışmaz: o tam bir pakettir.”….

Nicole Lyn Prsce  http://www.silverdocs08.fest21.com/en/image/mimi_weddel_smoking

“Yaşamak ve yaşlanmak tek ve aynı şeydir.”
~ Pamela Blair