Yaşlıların sağlığı ve dinçliği konusunda sekiz ipucu. Verdiğimiz bilgilerin bazısı yeni, bazısı hatırlatma. Hepsi de, bizleri daha sağlıklı ve daha dinç yapmaya dönük.

  1. Zihninizi çalıştırın. Kentucky Universitesi 65 yaşında ve daha yaşlı  eğitimli insanlar için Donowan bursu aracılığıyla parasız öğrencilik sağladı…
  2. Riske girmeyin. Hastalık kontrol merkezine göre 50’den yaşlı insanlar AIDS’lilerin % 20’sini oluşturuyor. Sağlıklı cinsel ilişki her yaşta yaşamın önemli bir parçası,  güvenli seksi öğrenmek için tıklayın: www.cdc.gov/hiv/topics/over50/index.htm
  3. İyi geceler: Uyku durumları yaşla değişir ve her yaşlı için uykuya dalmak daha zor gelebilir. Uyuma zamanı hafif bir şey atıştırın ya da annenizin tam da söylediği gibi biraz ılık süt için. Ve kestirmeyin. Yatağın uyumak ve seks yapmak için olduğunu hatırlayın, televizyon izlemek, faturaları ödemek ya da bilgisayarda çalışmak için değil.
  4. Dost olun: Çocuklar ve torunlar muhteşem, ancak yakınlarda bir İngiliz araştırma grubu mutlu emeklilik için arkadaş sahibi olmanın anahtar olduğunu buldu. Bir sosyal grupla ortak ilgi alanlarını paylaşmak topluluk duygusu, amaç ve daha iyi genel zihinsel sağlık sağlıyor.
  5. Acil durum donanımı lütfen: Herkesin evinde içinde pil, bozulmayan yiyecek ve su olan bir acil durum donanımı olmalıdır. Ancak yaşlılar acil bir durumda nereye gidecekleri, ilaçları, bardakları ve işitme aygıtları gibi götürecekleri şeyleri ve acil durum bağlantıları listesi gibi şeyleri listeleyen bir kişiselleşmiş plan yaratmalılar. Daha da yaşlılar su geçirmeyen bir çantada ilaçlarının, doktorlarının ve eczanelerinin bir listesini  tutmalı ve ikinci bir takımı bir arkadaşlarının ya da aile üyelerinin evlerinde bulundurmalı. Evde bir hayvan varsa acil durumda ne yapılacağı konusunu öğrenmek için bir yerel hayvan koruma merkezini arayın.
  6. Akıllıca yiyin. Yaşlıca erişkinler,  daha az mide asidi ürettiklerinden yiyecekten kaynaklanan hastalıklarda daha büyük risk altındadır. Koku ve tat almada değişimler yiyecek bozulduğunda anlaşılmasını zorlaştırır. Pişmemiş ya da az pişmiş yiyeceklerden, kümes hayvanları, balık ve deniz ürünlerinden ve pastörize olmayan süt ve meyva sularından kaçının. Ayrıca,  protein milkşeyklerden ve Sezar salata soslarından uzak durun.
  7. Sallanmadan yürüyün: Düşmeler yaşlılar için temel sorun olabilir ama basit önlemler alınabilir. Doktorunuza dengeyi arttırmanıza yardım edecek bir egzersiz rutinine başlamayı sorun. Ayrıca, takılıp düşebileceğiniz halı, kilim gibi şeyleri kaldırın, geçitlerinize tutunma barları koydurun ve olasılı kazaları daha iyi görebilmeniz için evinizdeki ışıklandırmanızı geliştirin.
  8. Günde bir aspirin? 43 milyon kadar Amerikalı kalp krizlerini ve inmeleri önlemek için rutin olarak günde bir asprin alıyor ancak bu pratik iyice araştırılmakta. Mart ayında yayınlanan, 50-75 yaşlarında kalp hastalığı bilinmeyen 30.000 erişkini kapsayan bir araştırma günde bir aspirinin plesebo etkisinden daha fazla koruma yapmadığını buldu. Ayrıca, Journal of the American Medical Association’da yayınlanan bir araştırma günlük olarak bir asprin alımının tehlikeli iç kanama riskini hemen hemen iki katına çıkardığını rapor etti. Eğer düzenli olarak bir asprin alıyorsanız bu yeni bulgular hakkında doktorunuzla konuşun, özellikle de yüksek tansiyonunuz, yüksek kolestrolünüz ya da diyabetiniz yoksa. Araştırma 80 yaşından büyük insanların sürekli asprin almamalarını salık veriyor.

www.thirdage.com/body-mind/seniors-healthy-happy-in-2010?page=0,1#ixzz0xMu9mwfS

“İnsanlar yaşadıkça yaşlandıklarını sanırlar. Halbuki yaşamadıkça yaşlanırlar.”
~ İskoçya Atasözü