tıpAmerikan Federal Hastalık Kontrol Merkezi  (CDC) gelecek yılla ilgili antibiyotik direncinden çocuk felcine kadar beş Amerikan ve global sağlık konusunun listesini çıkardı.

CDC her ne kadar 2013’de bazı sağlık konularında  önemli ilerlemeler yapılmışsa da hastaneyle ilişkili enfeksiyonlar dahil bazı korkutucu riskler hala var, diyor. Listenin en üstünde antibiyotiklere direnç var.

Önceki araştırmalar aşırı antibiyotik kullanımının hastalıkla-savaşan ajanların geniş ölçekteki etkisizliğine katkıda bulunabildiğini belirtiyor. Ve sonuçlar ölümcül olabilir: CDC’ye göre A.B.D. de bir milyondan fazla insanın antibiyotiklere dirençli enfeksiyonları var ve 23000 kişi bu nedenle öldü. Ajans durumla savaşmaya yardım edecek tanı testlerinin geliştirilmesinin ve olayın takibinde veri toplamanın şart olduğunu söylüyor.

Diğer bir çok önemli konu ise ağrı kesici ilaçları reçetelemenin kötüye kullanımı. CDC sorunun “son on yılda “salgın düzeye” ulaştığını söylüyor. Ajansın istatistiklerine göre 2010’da aşırı doz ağrı kesici almaktan 16.500’den fazla insan öldü. CDC reçeteli aşırı doz ilaç eğilimlerini takip ediyor ve önleyici programlar geliştirmek için bireysel durumlar üzerinde çalışıyor.

Ajansın listelediği diğer bir konu “global sağlık güvencesini” içeriyor –örneğin bir ülkeden diğerine sıçrayan enfeksiyonlu hastalıkların önlenmesi. Global seyahat ve ticaretten dolayı, diyor CDC “hastalıklar hemen hemen 24 saatte yayılıyor.”

HPV (rahim ağzı kanserine yol açan virüs) aşıları bir sorun olarak duruyor.  Gereken aşı oranından azı “tüm kuşağı HPV   ilişkili kanserlere karşı korunmasız bırakıyor.” Hastalar erginken yapılan aşı rahim boynu, vajina, vulva ve anüs kanserlerine karşı koruyor. Ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda jenital savaşlara karşı koruyor.

CDC’nin listelediği beşinci sağlık tehditi çocuk felcidir,  her ne kadar sonunun getirilmesi yakınsa da.  Ajans tüm dünyada “aktif çatışma, askeri operasyonlar ve/ya da bağışıklık kazandırmalar üzerindeki yerel yasaklamaların  yüksek riskli bölgelerde yaklaşık iki milyon çocuğa ulaşımını önlediğini tahmin ediyor. Bu mücadelenin üstesinden gelmek çocuk felcini sonlandırma ve dünyanın en korunmasız çocuklarının yaşamlarını geliştirme yönünde kritik bir adımdır.

http://www.thirdage.com/staying-current/top-health-concerns-for-2014

“Çünkü bazı şiirler bekler bazı yaşları.”
~ Behçet Necatigil